用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點睇黃大仙官小
go

點睇黃大仙官小 [複製鏈接]

如題,抽中官小,你仲會唔會出去叩門?十八區無壇講,唔知學校情況如何?有人話好野雞,力勸往外求生。有冇人可提供意見和實況?

0    0    0    0

kingkingxoxo 發表於 14-6-11 05:38
如題,抽中官小,你仲會唔會出去叩門?十八區無壇講,唔知學校情況如何?有人話好野雞,力勸往外求生。有冇 ...
論學術成績, 同區很多學校都好過呢間, 人望高處.
另一方面想, 這間在同區又不算最差, 成績最好嗰班同學, 可望升選官觀官立和何文田官立中學.

引用:Quote:kingkingxoxo+發表於+14-6-11+05:38+

原帖由 ppsfung 於 14-06-11 發表
另一方面想, 這間在同區又不算最差, 成績最好嗰班同學, 可 ...
操行如何?

ppsfung 發表於 14-6-11 10:41
另一方面想, 這間在同區又不算最差, 成績最好嗰班同學, 可 ...
黃官三年前有學生派到喇沙和瑪利諾,近三年教署不淮學校公佈派位成績,但以我所知黃官上年有十幾人派到協和.保一.保棠。

引用:Quote:ppsfung+發表於+14-6-11+10:41+論學

原帖由 cheungsiu 於 14-06-11 發表
黃官三年前有學生派到喇沙和瑪利諾,近三年教署不淮學校公佈派位成績,但以我所知黃官上年有十幾人派到協和 ...
你有孩子讀黃官?

kingkingxoxo 發表於 14-6-11 12:40
操行如何?
我的小朋友已經P.4, 當年有些被派到黃官的街坊寧願去叩門NET 45 (學校村, 可立, 聖文德, 可立等等).
聽佢地講新移民較多, 成績和操行都屬一般.

而且睇返資料, 呢間學校曾經縮班, 受歡迎程度可想而知.
http://applications.chsc.hk/psp2013/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=435

不過, 都算有2間不錯的聯繫中學, 如果在此校成績好, 升中都算有些保障....  

我當然是過來人才能講出以上資料,有機會你可以問問讀過黃官的學生就可知一切,至於選那間學校最終都是家長意願,旁人說的只可作參考,再講黃大仙區熱門小學來去都是那三兩間,正所謂連新移民家長都懂一窩蜂去報讀,反正又不需成績支持,只要報讀就有機會,那是不是能報進去就是最好的,那你自己想想,小朋友要有好成績最終都要看小朋友自己能力和家長與學校共同配合才能成事。

引用:我當然是過來人才能講出以上資料,有機會你

原帖由 cheungsiu 於 14-06-11 發表
我當然是過來人才能講出以上資料,有機會你可以問問讀過黃官的學生就可知一切,至於選那間學校最終都是家長 ...
謝謝你的分享,現今的教育環境令家長和學童都好大壓力

引用:Quote:kingkingxoxo+發表於+14-6-11+12:40+

原帖由 ppsfung 於 14-06-11 發表
我的小朋友已經P.4, 當年有些被派到黃官的街坊寧願去叩門NET 45 (學校村, 可立, 聖文德, 可立等等).
聽佢地 ...
一直見是小班教學,學校網頁亦見學習多元化,唉,究竟是好還是不好的呢?
昨天去登記,見有家長話來自東涌,超可憐

‹ 上一主題|下一主題