用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+16-09-27+發表成功

原帖由 BSCYL 於 16-09-27 發表
不能說全是小朋友的功勞。
況且小學階段, 他是徹頭徹尾的懶蟲。 記性好, 理解及吸收能力好, 上課留心,  ...
能夠升讀傳統英中, 小學為他安排出色的課外活動, 居功至偉, 所以至今,我還樂意為小學出一分力。
在學業上, 不少增潤課程, 打好根基, 對中學學習生活, 得以順利涵接

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-26+23:44+升大學

原帖由 HK-MAN 於 16-09-27 發表
成功當然係全靠你小孩自身的努力, 2年前,在你身上(POST),我學習到家校合作的重要性.呢方面對小孩成長及學習 ...
我認同家校合作, 有一定的正面作用。
但最初並沒有考慮這點, 只是老師邀請協助, 無心插柳下的成果

引用:謝謝你你熱心解答,幫了我很多,令我更堅持

原帖由 Pekklesum 於 16-09-27 發表
謝謝你你熱心解答,幫了我很多,令我更堅持找適合女女而不是出名的學校,我已幫女女選了間著重音樂的,但不 ...
其實最好的學校, 最熱門的學校, 不一定是最適合的學校。
正如當年, 我選的小學, 當時選讀的人, 比同區另一間要少。
但我喜歡學校的硬件配套, 深信資源充足, 具發展潛力。
阿仔正受惠於資源足, 可多方面發展。

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-26+21:28+ 現時最

原帖由 chuchu2014 於 16-09-26 發表
請問邊間算係較活動教學又愉快學習的小學?15分或甲一乙一有機
其實要求小朋友有一個開心的童年, 不難找到。
在返學或放學時候到各小學看看學生的面部表情, 可以知道大概。小朋友高興上學, 放學不棄離開,說明達標。

引用:Quote:ok3+發表於+16-9-26+16:09+問題就喺

原帖由 Ivan_s 於 16-09-27 發表
都要時間既!

有好既小學自然就會連中學都會慢慢升呢, 無可能全部人都出去出面讀啦!
現時將軍澳區內小學, 都辦得不錯。 往外闖的小朋友, 在外區中學, 都有一定的競爭力, 不見得落後。
宣基, 景嶺, 王華湘還有發展的空間。 預期可更上一層樓。

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-26+23:50+ 區內的

原帖由 chuchu2014 於 16-09-27 發表
個人不太喜歡填鴨式教育,想找不重抄寫,以引導和啓發小朋友為主,而不是單向式教育

重德育,願聽意見, ...
可能真道,播道會接近你的期望。
津校自行留意將循, 信義, 基德, 王余家潔。

BSCYL 發表於 16-9-27 22:26

...

信義是明道嗎?

引用:呢個post+95網資料夠集中多謝BSCYL+2年來不

原帖由 apple~y 於 16-09-27 發表
呢個post 95網資料夠集中
多謝BSCYL 2年來不停update各學校資料
你仔確是超班馬,
從何得知阿仔超班?
祝你順利自行抽到

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-27+22:26+ 可能真

原帖由 chuchu2014 於 16-09-27 發表
信義是明道嗎?
信義
不是明道

BSCYL 發表於 16-9-27 21:55
不能說全是小朋友的功勞。
況且小學階段, 他是徹頭徹尾的懶蟲。 記性好, 理解及吸收能力好, 上課留心,  ...
你亦應該明白,你小孩當年讀小學,課本沒有現在這麼深,功課亦不及現在多...其實已經係兩個世界了.

BSCYL 發表於 16-9-27 22:29
從何得知阿仔超班?
祝你順利自行抽到
跟據你既形容,你小孩不是資優生超班...是什麼??

BSCYL 發表於 16-9-27 22:26

...
將循著重炒寫的.真道並不輕鬆.

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-27+21:55+不能說

你亦應該明白,你小孩當年讀小學,課本沒有現在這麼深,功課亦不及現在多...其實已經係兩個世界了. ...
確實現在的小學生, 壓力越來越大。
但不能單怪學校, 有求才有供, 功課不多不深, 又會被家長覺得Hea。 又要band 1生比例多, 不付出努力, 那來成果。

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-27+22:29+從何得

跟據你既形容,你小孩不是資優生超班...是什麼??
阿仔小學成績及課餘活動, 確實表現不錯。 但在小學, 經過測試, 他不是資優生。
在中學, 更是普通人, 6年的中學生涯中, 從未試過在週年的頒獎禮中, 上台領過任何的獎項。

引用:Quote:BSCYL+發表於+16-9-27+22:26+可能真

將循著重炒寫的.真道並不輕鬆.
將循及真道, 我是刨文中得出的印象。
與你所知的實況有偏差, 多謝你的指正。

有資料的話, 請提供校名, 供其他家長參考。

BSCYL 發表於 16-9-27 23:40
這全是參觀簡介會所感受到的..所以我成日都講多啲去簡介會...多啲發問,要細嚼對方說話...大部份講既野都係避重就輕+語言偽術.....

BSCYL 發表於 16-9-27 23:40
真道,小學將6年課程用5年完成,返早放晏...點會唔辛苦??上中學,行IB或DSE 自己冇權決定..

引用:志蓮放乙四都穩陣呀?我仲諗住放佢乙三。

原帖由 Lilian_lee 於 16-09-24 發表
志蓮放乙四都穩陣呀?我仲諗住放佢乙三。
今日去聽過佢嘅簡介,課程都唔算差,奇怪點解冇乜人揀呢
...
志蓮比較少人提,可能係因為佛教. 好多人覺得佛教迷信,但其實燒衣拜神係中國民間信仰,唔係佛教,佛教係無神論。

我今年去咗8個簡介會可以做少少比較。

非熱門學校只看了兩間,基德和志蓮兩間學校比較,我會揀志蓮,行政安排好,而且學生乖啲。基德開放日及簡介會同日舉行,大部份參加者都是在校小學家長,仲帶埋小朋友入去聽講座,啲學生好嘈,玩攤位又同幼稚園小朋友爭野玩。

志蓮簡介會參加人數唔多,但有安排小朋友去課室參加活動,讓家長專心聽介紹和參觀。(宣基,田小,聖安都係咁安排)

志蓮課程的確幾吸引,中文科是粵教中,以讀帶寫(跟學習語文的次序,聽講讀寫),觀課時見學生(小二)能放能收,討論時認真討論,要停止時也能做到,好踴躍舉手答問題。基德,馮晴都是粵教中,田小有粵教中和普教中班,明道就分粵/普單元。

英文用RWI, 冇記錯的話,馮晴都係用呢套教材。有兩個NET, (大部份學校都係2個通常每星期兩堂,但明道只有1個),初小每星期三堂,高小兩堂。

課外活動: 田小/黃永樹/王余都係量多範圍廣,有60項以上。志蓮課外活動唔算多,但會放不同類型活動在多元智能課,人人有得學,俾所有學生有得接觸,唔會精英制,遊學團也是。如果真係有興趣/潛能,就自己參加課後的免費/收費活動,做法和以上三間小學不同。

田小,馮晴,黃永樹,宣基,志蓮都著重討論和說話,有啲學校話說話技巧和表達能力好重要,志蓮就話而家多獨生子女,好多小朋友唔識同同齡小朋友相處,透過討論可學習到,冇得成日做小霸王,目的似乎較全面和長遠。

冇精英班,平均分班,著重鼓勵,學生答完問題,會全班拍手讚賞,有啲似宣基。

宗教方面,在學校要素食(訂飯和自己帶飯, 小息也是), 但可以出街食午餐。冇獨立宗教科,但會把部份內容生活化,放在生活教育科,果課仲包括公民教育,環保等。

升中派位: 志蓮簡介會話50%派 band 1(但網頁冇資料,印象中學校外面有通告/海報提過), 王余傳單寫 80% 派band 1, 比較起上來唔算差,不過唔明條數點計。

缺點/隱憂:
1. STEM: 今年才第一年推行,明道已推行很多年,還會舉辦比賽,幾間熱門學校這方面都很出色,有些很早已經有
2. 課外活動少
3. 校長年紀大,是個慈祥的伯伯,但應該就快退休,換校長後辦學理念唔知會唔會變
4. 遂步加班, 之前三班小一,去年四班,17/18會開五班,人手和資源唔知夠唔夠,但應該係辦得好所以加班。

回覆:Potato001 的帖子

謝謝妳的中肯分析

回覆 Potato001 的帖子

原來志蓮無獨立宗教科
黃藻深有一科佛學讀,一星期一堂要考試

‹ 上一主題|下一主題