用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有band2生s2成功插入band1的例子嗎?
樓主: cheukmanlai
go

有band2生s2成功插入band1的例子嗎? [複製鏈接]

回覆:cheukmanlai 的帖子

我都贊同你轉,即使轉往另一間band 2 英文班都好。

其實本身學校知道你地想走的話,
會不會有人情講?
叩門收我都肯定入到精英班啦,怪怪的學校!

kkeung 發表於 14-6-7 20:1
大人永遠覺得自已是對的!
現實中,雖然現在有怪獸家長,但仍有很多家長都是很開通的,我相信她們是会清楚分析及與子女協商後,才做出決定。畢竟很多事是迫不下來的。更不要妄斷所有家長都是獨裁主義者。

回覆:黃巴士 的帖子

多謝大家意見,仲同阿仔傾緊,尊重佢意願!

黃巴士  解釋利弊與孩子聽.
單看學術水平, 直言BAND2B校教學配套上未必能將你仔內在潛質盡情發揮.  發表於 14-6-9 10:43
Marco-ma  祝一切如願..  發表於 14-6-8 15:47

回覆:有band2生s2成功插入band1的例子嗎?

現實仔,家長話尊重子女意願但一定要轉高banding 的學校!見得多!

咁你有否聽過----
因囝囝成績追不上band1英中, 家長將孩子轉去band3中學, 而孩子又讀得十分開心.
小學時, 大把家長熱捧的名谷小學, 一些家長為了免孩子p.1-p.2已辛苦, 轉了其他普通地區小學.
** 這些家長又是盲目只為成績的嗎??**

回覆:黃巴士 的帖子

說實話,我當然希望阿仔可以進一間我心儀的英中,讀得開心又追得上,但這是一個未知數,但我可以見到的是阿仔讀現在的中中,有之前沒有過的自信和快樂,是現在已經擁有的,如果阿仔不願意轉,我真的不強迫他。

bbfish1992  感覺上你仔是愈戰愈勇形;如我,會給孩子機會向前行,不浪費孩子潛能;不過最後都會尊重孩子選擇  發表於 14-6-10 15:40
黃巴士  打錯字:而不“是”其他人目光中的虛名!  發表於 14-6-9 00:36
黃巴士  但我直覺覺得你仔会想轉,因感到他對学業的熱誠。而不想其他人目光中的虛名。  發表於 14-6-9 00:16

中一同中二既每班收生上限不同, 會有位的, 去試下丫...同個仔講試考先, 收左先諗. 未必一定讀架可以

cheukmanlai 發表於 14-6-7 23:32
多謝大家意見,仲同阿仔傾緊,尊重佢意願!
開明的家長!! 有朋友的孩子 中二升中三時,全級第一,由B2轉讀B1A的英中,結果跟得上,而且過幾年後,更升讀HKU IBGM.

但那孩子性格開朗,容易與人相處,所以去到邊其他人都會接納。

現在孩子還小,即使到了新校仲有好多年時間比佢適應。

最後都要講句: 英中同中中 的教學,對孩子的影響,尤其係英文可以好大好大! 最簡單,普遍英中學生識字真係比中中的多好多! 家長,如孩子有能力,務求考慮

黃巴士  AGREED!!  發表於 14-6-9 10:39

回覆 cheukmanlai 的帖子

其實阿仔仲十五十六,我問左兩間心儀既中學,都要睇埋上下學期成績表,所以而家先用心考好個試再決定.
其實我感到阿仔對面試有D恐懼,因舊年叩門既經歷,

黃巴士  今次唔同, 轉唔倒都有原校讀(你仔LIKE的現讀校), 心理壓力可放鬆些. ANYWAY, 其他事可放埋一邊至考完, 考好FINAL EXAM至再決定.  GOOD LUCK!! ADD OIL!!  發表於 14-6-11 13:08

讚成轉校, 值得!

回覆:有band2生s2成功插入band1的例子嗎?

其實我想問下中中(英文班)同英中的英文班相差多少?大家用的課本都一樣的.

cheukmanlai 發表於 14-6-11 12:50
回覆 heukmanlai 的帖子

其實阿仔仲十五十六,我問左兩間心儀既中學,都要睇埋上下學期成績表,所以而家先用 ...

樓主哪一區?可試一試新蒲崗的可立(b1c) 英中,她們上年還派了50萬獎學金給不同範疇表現出色的同學, 因她不是區內頂頭大熱, 所以想吸引一有質素的學生吧!

回覆:Anniemun 的帖子

深水埗區或油尖旺區都可以

小蜜蜂BB  試下長沙灣天主教英文中學,如果   發表於 14-10-25 09:38
‹ 上一主題|下一主題