用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收咗,會否影響星期六派位
樓主: spyglass
go

直資收咗,會否影響星期六派位 [複製鏈接]

回覆:Teresa 的帖子

如果中咗第一志願,當然選佢,話哂又唔駛錢,同間學校又好。 如果第二,三志願,就難小小決定。

spyglass 發表於 14-6-3 17:32
真係頭痛,一月interview 現在才話收。我心理已準備大抽獎睇結果,叩門資料準備好哂。間直資都係ok, 但唔係the best, 放棄又怕大抽獎抽得唔理想。好煩!! ...
確係頭痛,若星期五接受了直資的offer,簽紙放棄了中央派位,星期六仍會收到放榜的資料,知道星期五放棄了的是哪一間官津小學,若這官津比直資好,難免會後悔。

若不接受直資的offer,又怕萬一派得不好。

極少學校會在放榜前幾天才給offer,叫已經很緊張的家長再添煩惱,真想知是哪間學校咁大整蠱!

醒目開學勳章 貢獻勳章

spyglass 發表於 14-6-3 17:58
其實派得第一志願嘅機會係咪微?
點先叫微?
1/3算唔算?!

我唔知其他區點,但你以你嗰區必須要放第一志願嘅學校嘅學額,除以你嗰區大抽獎嘅位總數
你會得到一個約數
當然,有d學校會熱門d,有d會冷少少,但係你會得到一個約數先

我舊年計過,就當我揀嗰間乙一係大熱,多d人揀,我計出嚟都係大約1/3

恐龍家

回覆:cellon 的帖子

我都覺得佢哋好玩嘢,早call 唔call, 我四月頭都問過佢哋,因佢哋之前話我仔waiting list, 所以特登再confirm有冇機會,佢哋話未有位,五月冇call就要6月再申請。

回覆:小曳人 的帖子

我把首志願放1/1/1,真係一條心㗎

引用:好想知係邊一間學校呀?

原帖由 applemm 於 14-06-03 發表
好想知係邊一間學校呀?
應該唔會公開講架。

回覆:直資收咗,會否影響星期六派位

記得講我地聽你最後的決定

引用:我把首志願放1/1/1,真係一條心㗎 +

原帖由 spyglass 於 14-06-03 發表
我把首志願放1/1/1,真係一條心㗎
介唔介意講頭3志願,我地大約睇下機會率?如果唔想講,你可以了解下前輩叩門1-1-1機會會否大?你小朋友幼稚園過往叩呢間機會大唔大。

樓主不如開名啦,講埋邊首三志願,大家可以幫你諗吓。你依家玩打啞謎,冇人幫到你喎。

好想知樓主最後的決定。

是不是漢華?漢華有第二次apply,又在港島區

芝士BB 發表於 14-6-3 23:45
是不是漢華?漢華有第二次apply,又在港島區
個人意見,如果是這間,我寧可等星期六的抽獎結果。

甘恩  同意~  發表於 14-6-4 08:45

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-6-3+23:45+是不是

原帖由 cellon 於 14-06-03 發表
我都係咁話

樓主唔好咁神秘啦,講出來聽等大家幫幫妳,妳唔說明邊間和頭三志願,我相信無人會真心教妳或幫妳!

比我都好難選擇! 但只要考慮一下若大抽獎(唔好講多)若派到2,3,4,5志願,你會唔會take先,或只是第一志願先會讀! 再考慮頭志願同直資邊間好d? 你比較心儀既? 仲有如果你覺得直資合你小朋友,咁就唔洗煩! go for it. 但若果你都只係fifty fifty, 咁我會博一博, 睇下派成點! 當然睇左就冇得番轉頭, 因我會諗, 你小朋友及各方面因素直資小學都會收, 即是有某程度若你去叩門都會有機會......就看你會否take this risk! 你先最了解你自己及小朋友! 參考下!   

Help u push!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

漢華千其不要選

如果係心儀直資,樓主根本不用問。
既然不是心儀,又何妨搏一搏。二線直資同二線津小真的差咁遠?我不知道。
又或者咁問,如果最終選此直資,派彩後你仍會叩更好的直資津小嗎?如果答案是肯定的,不如靜觀其變吧。
即使最終派彩未如人意,第二三四五志願亦未必是差到唔可以讀,仲有叩門甚至下一年插小二。

個人意見,其實未必幫到你。

希望你孩子入讀理想的小學。

cellon 發表於 14-6-3 23:51
agree

lambeanmama 發表於 14-6-4 08:43
如果係心儀直資,樓主根本不用問。
既然不是心儀,又何妨搏一搏。二線直資同二線津小真的差咁遠?我不知道。 ...

I think the reality is either first choice or 1x 2x choice.  It become live and death game for recent years competition is very keen now.  Choices after 2nd are meaningless for years!
‹ 上一主題|下一主題