用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唔開心,申請MTR傷殘八達通
樓主: watchme
go

唔開心,申請MTR傷殘八達通 [複製鏈接]

引用:點解你地會咁諗,如果佢地將來有能力的去考

原帖由 py84ko 於 14-05-30 發表
點解你地會咁諗,如果佢地將來有能力的去考政府工,唔會因為你曾經攞過傷津而唔受聘,咁樣身為政府機構都唔 ...
現實就係現實,好多黑暗面。大機構又點,好多人為錯誤,我就試過有某機構無啦啦send 晒佢clients 個人資料俾我,新聞之前都有講八達通公司賣資料俾人賺錢。只係好後悔無好好諗清楚就申請左張八達通。

bee918  信用卡公司都賣個人資料比第三方. 以前無人留意個人私穩呢樣野, 但係而家吾得  發表於 14-5-30 17:45

回覆 py84ko 的帖子

好同意。如果申請左而後悔的,不如打去港鐵睇下怎樣取消返?應該寫信就可以吧。私人機構無權長時間保存個人資料的。問埋港鐵怎樣處理私人資料?至於政府工,二十年後都唔知咩世界啦,太長遠,點諗呢?

回覆:唔開心,申請MTR傷殘八達通

咁俾亞仔出街用依張card 洗唔洗帶定咩文件,萬一有人查飛,係咪要有相關既証明架?

有人話傷殘証同八達通放入同一咭片套。

張証有你提交的相
個人認為你小朋友,有係政府做評估已有紀錄,
就算日後進步到話無事,都唔會刪除,只會更改,
這一生政府都有紀錄,
你好驚日後去政府機構搵工有問題,
你攞唔攞傷殘津貼或其他野都是一樣知道
所以你唔駛再擔心,因為都無辦法去改變這紀錄
不要當心日後如何做,最緊要現在如何幫小朋友進步

Mar9b  同意  發表於 14-6-20 21:24

回覆 ac_ca0806 的帖子

cac話紀錄到18歲就註銷同埋唔畬再有任何支援.我同佢地申請醫療報告時講.

我又無咁諗, 或者樓主和家人依家係處於過渡期

遲下睇開D, 面對現實, 其實唔需要理其他人點睇, 呢D係政府給我們小朋友的福利, 我都無諗咁長遠, 或者咁講, 其實有自閉症就係有, 唔會因為唔拿傷殘證就能夠改變事實

回覆:ac_ca0806 的帖子

ac_ca0806 發表於 14-6-2 07:37
張証有你提交的相
個人認為你小朋友,有係政府做評估已有紀錄,
就算日後進步到話無事,都唔會刪除,只會更 ...

CAC 評估左就通晒天.

幾年前有單新聞, 有個青年人考消防多次, 咩都過到關, 但最終唔請, 佢唔報氣,
最後查出佢對上兩代 (佢亞爺及父親) 都係精神病康復者.

政府D野通晒天, 我唔諗, 只求亞仔有進步

BKVIP 發表於 14-5-29 07:54
評估左政府就會有record, 將來考政府工,尤其紀律部隊唔駛諗。我心急申請埋八達通,無諗清楚佢資料連地鐵公 ...
政府就話有咁ge需要/閒情record一個人就幾歲到幾十歲的資料姐
一間commercial會唔會因hr purpose record一個人的資料幾十年呀.....

張學生八達通申請表舊要填讀幾年班啦
唔使mtrc會記住所有人有冇repeat過咩

‹ 上一主題|下一主題