用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? ...
樓主: 每日媽媽
go

仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? [複製鏈接]

多同佢講故事 會有幫助

引用:多同佢講故事+會有幫助

原帖由 janettsui 於 14-05-20 發表
多同佢講故事 會有幫助
謝謝你嘅分享! 阿囝常常坐唔定,有d難度,但我會盡力嘗試的

十月龍B TOO, 為食B,要求人比野食佢就叫人(主要叫公公,爸爸),同食物名:蕉,星星(餅),自已的英文名,小犬名同叫小犬“SIT”,痴線<﹣﹣﹣最不想他說的
其他都係BB 話

引用:十月龍B+TOO,+為食B,要求人比野食佢就叫

原帖由 happyapril 於 14-05-21 發表
十月龍B TOO, 為食B,要求人比野食佢就叫人(主要叫公公,爸爸),同食物名:蕉,星星(餅),自已的英文 ...
謝謝分享! 唔好意思,我笑咗,因為痴線呢個兩個字我都成日講,其實佢可能都聽到大人講得多,所以吸收咗。

我囝有段時間都會講"咩呀",我相信係跟咗佢家姐講嘢

回覆 每日媽媽 的帖子

我BB都係10月好似你個BB咁就係講BYEBYE BABA

回覆 sweetwing8 的帖子

我都係呀...我BB都係10月宜加都係講BB話.......真係唔知點面試好

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話

To help todders' speech development, apart from talk more with them, please also pay attention to their oral muscle. You can brush their muscle gently everyday, eat harder food (e.g. Not minced meat but sliced meat, even give them the little chicken leg), that would be helped.

回覆 每日媽媽 的帖子

原本不覺得痴線奶奶同我老公,BB學了, 才發現她們成日講哈哈
父母身教好重要

引用:回覆+每日媽媽+的帖子 我BB都係10月好似你

原帖由 donsze 於 14-05-22 發表
回覆 每日媽媽 的帖子

我BB都係10月好似你個BB咁就係講BYEBYE BABA
係呀,唔知點解就算佢望著我,我教佢叫"媽媽",佢都繼續叫我"爸爸",當我糾正佢時,佢就皺一皺眉,然後繼續叫"爸爸",講byebye都好懶,好多時剩係做手勢就算

引用:回覆+每日媽媽+的帖子 原本不覺得痴線奶奶

原帖由 happyapril 於 14-05-22 發表
回覆 每日媽媽 的帖子

原本不覺得痴線奶奶同我老公,BB學了, 才發現她們成日講哈哈
完全認同! 身教真係好緊要

引用:Quote:原帖由+janettsui+於+14-05-20+發表

原帖由 每日媽媽 於 14-05-21 發表
謝謝你嘅分享! 阿囝常常坐唔定,有d難度,但我會盡力嘗試的
某階段既小朋友係坐唔定,佢經常坐定定你仲驚,你同佢講故事唔一定係大家一齊坐定定一齊睇住本書黎講,可以係你記晒故事既內容就咁同佢講,我嗰時都係喺仔瞓前熄左燈講一兩個故事之後暗佢瞓

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好?

我仔係5月b,都只係講bb話,我都唔知到時interview點算

回覆 每日媽媽 的帖子

我亞b細時都係唔太識講野, 但我要求佢每要一樣野時一定要叫我(因他當時只會講少量單字), 令他知道有要求時一定要開聲講, 久而久之佢就識講好多野喇. (我既意見希望幫到你喇)

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-21+發表謝

原帖由 vincentchun 於 14-05-24 發表
某階段既小朋友係坐唔定,佢經常坐定定你仲驚,你同佢講故事唔一定係大家一齊坐定定一齊睇住本書黎講,可以 ...
謝謝你分享! 我會嘗試的,希望對他有幫助。

引用:我仔係5月b,都只係講bb話,我都唔知到時in

原帖由 akicherry 於 14-05-24 發表
我仔係5月b,都只係講bb話,我都唔知到時interview點算
係呀,仲要出生率咁高嘅龍年,競爭大好多喔

引用:回覆+每日媽媽+的帖子 我亞b細時都係唔太

原帖由 angielam10 於 14-05-24 發表
回覆 每日媽媽 的帖子

我亞b細時都係唔太識講野, 但我要求佢每要一樣野時一定要叫我(因他當時只會講少量單 ...
謝謝你的分享! 我會努力嘗試的,當佢想要某樣嘢時,佢也是點都唔肯跟住講,唔俾佢就寧願發脾氣

其實都冇得擔心,佢interview唔喊已經好叻仔啦

引用:其實都冇得擔心,佢interview唔喊已經好叻

原帖由 longlong221 於 14-05-27 發表
其實都冇得擔心,佢interview唔喊已經好叻仔啦
我諗佢唔會喊卦,佢最多係唔理你,跟住自己走咗去

回覆:每日媽媽 的帖子

多同佢講也,佢如果肯開口學,只要有少少音接近,大大鼓勵佢

引用:多同佢講也,佢如果肯開口學,只要有少少音

原帖由 Red_bean 於 14-05-29 發表
多同佢講也,佢如果肯開口學,只要有少少音接近,大大鼓勵佢
謝謝你嘅意見! 今日囝終於嘗試跟我講早晨,雖然佢個音發得唔正,但佢都肯講,我興奮到係咁讚佢叻,可算是踏出了一步

‹ 上一主題|下一主題