用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [deleted]
樓主: CapricornO
go

[deleted] [複製鏈接]

回覆:CapricornO 的帖子

咪就係直接同佢講老師控制唔到啲小朋友, 希望派個資深老師一齊上堂囉。 我阿仔係到讀三年, 有咩事唔反映既咪有機會害左啲小朋友。 我又唔係投訴, 只係俾意思, 點解厚多士? 為學校好, 為小朋友好咋。 新校理應有改進空間, 意見味就係用家俾囉, right?
你小朋友讀緊咩家?

今日見識到點解有人話老師控制唔到學生,平心而論,老師只有2~3個,但學生十幾個,如果有三個小朋友四圍走,而家長唔理放任不顧,係老師定家長責任呢?今日八掛接小朋友順便借廁所,見到playgroup好多都係老人家帶,眼見有4~5個小朋友走開左,有一個老師走去叫返小朋友返去,而佢既爺爺(我估)無任何反應,更離譜係今日開左滑梯,甘岩比我睇到小朋友一頭撞落滑梯然後爆喊,但原來爺爺就響旁邊,完全唔照顧自己個孫,跟住仲見到有一個媽媽帶住個仔走開左去放圖書既地方,個阿媽自己唔捉返個仔,反而order老師捉...此情此景我無言了...

回覆:cammychan8852 的帖子

學校係新,但老師唔係新,只係好多老師由其他學校轉過黎,唔係無教學經驗,家長都放任自己小朋友唔理,唔好話影響老師教學,都已經影響到其他比左錢學野既人,如果話教學內容有問題絕對可以向校方投訴,但父母無管好小朋友影響課堂,呢個無得賴人,playgroup唔係託兒所,今日所見所聞真係大開眼界,而且好敬佩老師既耐心,信街坊真係好過,眼見為實,唔信可以去睇睇,個度既主任好nice嫁!!

回覆:荃灣靈糧堂

其實我有點兒覺得,playgroup 同k 同一個地方,本身荃灣分校唔大仲要pg要容納埋一批家長,對k既上學係有一定程度嘅影響。至少我路過時,發覺pg係比較嘈,而隔音就肯定唔係好好

如K1有學卷(半日), 要交幾錢學費?重有無其它雜費?如書簿費/茶點費/校服費?幾錢?幾個月學費?
有無JM可以詳細講下, 我想計下數先, thx!

引用:Quote:cammychan8852+發表於+14-9-12+19:26

原帖由 CapricornO 於 14-09-17 發表
我唔太同意,雖然係pg,但只係因為學校無幼兒園牌,所以要家長陪,當時老師確實同我講過家長只係陪、拹助下 ...
試下換個角度睇,唔好理係家長定老師嘅責任去管理課堂秩序。反而係靈糧個教學理念導致老師嘅處事方法,靈糧嘅學生出名自理能力高、與人溝通能力好,咁老師要教出呢類學生,好自然就要放手比佢地自己試,佢地專重每個小朋友嘅不同,所以喺唔太影響其他人上課嘅情況之下,都會比部份活潑嘅小朋友走來走去,而呢d情況部份家長會覺得係控制唔到上堂秩序。

其實如果你buy 靈糧個概念,就要識得放手。相反好似其他嘅學校,放左好多人手照顧小朋友,無疑對家長來説係安心左,但係咪可以訓練到獨立同自理呢?呢個係家長嘅選擇,仲有時間,考慮清楚你要的是什麼吧。

分享多少少,我小朋友性格係非常之活潑的,但佢一上堂就坐得好定,原因係我喺屋企教佢講故事書時或畫公仔時要一定要坐定先有得開始,佢習慣左。所以説家校合作係好重要的。當然,我上堂時見有部份家長都係好似想快d收工咁,一d都唔投入,係因為懶或者唔識處理而唔積極上堂我就唔知喇。

引用:Quote:bennyeva+發表於+14-9-17+10:58+試下

原帖由 CapricornO 於 14-09-19 發表
唔係我話要小朋友坐定定架....你誤會左啦..
其實我也只是分享下,無意思指明任何人啊

CapricornO    發表於 14-9-19 13:45

其實大家有冇諗過,就因為家長在場,所以更難控制。咁家長都喺度,冇理由睇得太緊。我相信如果只得老師和學生,佢哋會更易處理。

其實用家有選擇權,附近好多幼稚園,k1可以選擇其他學校,而我相信學校都有選擇權,你讀佢pg唔代表佢收硬你k,個d埋怨又無管教好自己小朋友融入課堂活動既家長最終只會後悔錯失好學校。pg班既家長謠言其實好多,誰是誰非顯然易見,其他forum有人爆料荃灣靈糧堂報k人數勁多,開放幾日就要close申請,如果我係你,唔想讀就早d放位比人,大把人爭住要,要讀就唔好理破壞秩序既家長,學校老師一定會report建議邊d學生值得收,破壞秩序,無法家校合作,造謠生事既小朋友你話收定唔收好呢? 同枱食飯,各自修行。龍b個個都報十幾廿間幼稚園,書就一定有得讀,係唔係好學校就睇自己點教小朋友。pg只係提供幫忙,唔係靈丹妙藥。我就唔會力自己小朋友同學校,老師既友好關係教非,吹水係好開心,但適可而止啦~

講者無心,你唔使放到d字甘大

其實我覺得陪同小朋友上堂的大人,是有責任去一齊去participate, 每一天的活動的!咁先可以motivate到個小朋友去開心學習!我眼見很多陪同者是在發白日夢,老師有老師講課,小朋友有小朋友上堂!試問小朋友又點會有更多趣一起聽書!
同埋當初報名時已經知道係親子班!
我覺得兩位班主任都好professional 好有耐性好接受comment勇於改進!
只希望可以motivate吓啲陪同者一起參與多啲!

想問讀緊K既家長, 而家覺得學校如何? 因為有兩間撞時間, 想知靈糧堂係點? THANKS

s'we  i want to know too  發表於 14-11-6 10:53

仲想問下佢地現在係咪只有k1, 未有k2 & k3 ?
甘k1有幾多班呀?
‹ 上一主題|下一主題