用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小面試考d乜?
樓主: keykeyman
go

音小面試考d乜? [複製鏈接]

二二三 發表於 14-5-12 11:12
有朋友是基督徒都吾收,又不是真係只在宗教方面看
當然無可能係基督徒就收, 否則多多位都唔夠派.
估計有宗教背景佔優.

teambuilder 發表於 14-5-12 11:13
有冇人知會唔會考d家長有冇品呢?
應該唔會有學校收冇品家長,
除了觀察談吐舉止, 諗唔到可以點考有冇品?

引用:Quote:二二三+發表於+14-5-12+11:12+有朋友

原帖由 AgapePa 於 14-05-12 發表
當然無可能係基督徒就收, 否則多多位都唔夠派.
估計有宗教背景佔優.
我識朋友係牧師,但唔收個小朋友,亦有好熟朋友講佢朋友係音樂人,但都係唔收個小朋友,反而有個唔信但又收了

330 發表於 14-5-12 22:43
我識朋友係牧師,但唔收個小朋友,亦有好熟朋友講佢朋友係音樂人,但都係唔收個小朋友,反而有個唔信但又收 ...
牧師梗係唔收, 因為無可能會轉會.

回覆:音小面試考d乜?

考聖經同背金句(大人)

LL222 發表於 14-5-9 19:00
我講真架,真係有問過面試的家長。

This is not apply at my case. I'm catholic and I said I am still keeping the heart in Catholic when I met with the vice principal last year. Finally, my girl still got offer from ICQM.

回覆:LuLuciaMa 的帖子

囡囡同學媽咪基督徒,仔仔彈鋼琴好叻,但rejected!似乎看臨場表演多D

引用:Quote:330+發表於+14-5-12+22:43+我識朋友

原帖由 AgapePa 於 14-05-13 發表
牧師梗係唔收, 因為無可能會轉會.

所講的有事實証明嗎?点解你又知?

AgpePa 發表於 14--9 16:15
考你信唔信主

牧師的小朋友唔收,有決志無決志又唔收,即系唔系考你信唔信主,唔系绝對地睇家長是否基督教背景囉!

回覆:音小面試考d乜?

Don't think too much.  I think many ppl will give up icqm eventually.  If u really like it, 叩門 to show your strong interest in the school.

mya 發表於 14-5-13 20:03
牧師的小朋友唔收,有決志無決志又唔收,即系唔系考你信唔信主,唔系绝對地睇家長是否基督教背景囉!:quie ...
當然唔會係信主就收, 始終學位有限.
非敎徒,面試時一定會問:如果小朋友信主, 點睇?
你試吓答一定唔凖, 收你至奇! 因為會視為不認同學校理念.

引用:Quote:mya+發表於+14-5-13+20:03+牧師的小

原帖由 AgapePa 於 14-05-14 發表
當然唔會係信主就收, 始終學位有限.
非敎徒,面試時一定會問:如果小朋友信主, 點睇?
你試吓答一定唔凖, 收你 ...

好正常,家長唔認同辦學理念當然唔敢收你嘅小朋友喇!所有學校都係咁揀學生,無咩問題喎!反而係家長明知又清楚學校辦學理念和教學方法,但又唔認同,都去apply,咁就奇

mya 發表於 14-5-14 11:46
好正常,家長唔認同辦學理念當然唔敢收你嘅小朋友喇!所有學校都係咁揀學生,無咩問題喎!反而係家長明知 ...
問題係辦學理念和宗教信仰掛鈎, 不信主就係不認同辦學理念

引用:Quote:mya+發表於+14-5-14+11:46+好正常,

原帖由 AgapePa 於 145-14 發
問題係辦學理念和宗教信仰掛鈎, 不信主就係不認同辦學理念

有好多學校都有信仰和辦學理念掛鈎,重視信仰那有問題嗎?你話音小唔信教就唔收,唔信主就係唔認同學校理念,但事實又真係有好多無基督教背景家庭的小朋友都有offer 喎!甚至讀緊既學生有未信的,或有自己返開的教會,音小都無要求學生好似你所講什麼轉會而向家長和學生施壓力,仍然開心上學。。。

mya 發表於 14-5-14 12:27
有好多學校都有信仰和辦學理念掛鈎,重視信仰那有問題嗎?你話音小唔信教就唔收,唔信主就係唔認同學校理 ...
我又無話學校會迫人信主, 但面試考信唔信就好明顯.

你不如去問吓無基督教背景而又有offer 的人,
面試當日點答呢條:如果小朋友信主, 點睇?
我唔信有人會答:唔凖.

總之過左海就係神仙, 讀緊又未信當然無問題

AgapeP 發表於 4-5-14 1占:01
我又無話學校會迫人信主, 但面試考信唔信就好樣顯.

你不如去問吓無基督教背景而又有offer

你之前話"考你信唁唔信主", "如果即時應承轉埋教堂就掂d", 咁講我以為學校要迫你信主。係囉!你我都無聽過有家長答: 唔準!然後就無offer,那請你不要將自己的想法當成學校收生的條件來説。其实,家長和小朋友是分開interview, 小朋友的表現都好重要,面試時家長只要真誠回應就足夠了!

音小絕對不是睇家長小朋友信唔信主, 但肯定要唔抗拒.

之前有人話音小面試好簡單, 但上年面試都好學術, 又要考小朋友有沒有拍子感, 唱歌仔, 寫名, 讀字, 畫畫, 我女話仲有看圖要講返出圖畫內容, 考得好全面的.

有時一間學校考好多野,並不一定為左評分。當遊戲咁玩等小朋友輕鬆d都唔奇,又或者俾d野小朋友做住先,再一個一個問問題又得。

回覆:音小面試考d乜

first interview 已經要見家長嗎?

好似得第1次面試,見埋家長
‹ 上一主題|下一主題