用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 常寧綠茵交學費
樓主: klingbaby
go

常寧綠茵交學費 [複製鏈接]

回覆:常寧綠茵交學費

我都係一心一意讀德寶國際好了,我吾要hard feelings

lulumelody 發表於 14-5-13 17:33
Yes. 其實如果有能力和自理能力強的小朋友,要比甘的價錢,点解唔讀名校?校長佢唔明白自己定位,所以很少 ...

希望學校會改善下啦! 始終細B比大B係需要多一點時間, 1個月都可能發展得好快同埋唔同曬, 唔好咁急進就好. 老實講, 我認同真係會有幾多有能力和自理能力強的小朋友會留低, 好叻都盡量會去名校啦! 希望校長佢見到會想一想學校自己的定位.

回覆:waiwaileung1 的帖子

想問你們小孩現在讀緊PN,8月升K1?

回覆 zhouyier 的帖子

唔好意思我唔方便講, 驚影響小朋友!

其實佢地之前收$1000留位費是不合法,因為教處只容許收$600,而學費亦不可早過開學3個月前收!

哎呀!估吾到大家媽咪真係好精明,其實我想講好耐架啦!校長吾掂,好假!d野又亂,獎杯擺晒出黎又點?我要真心教育,我吾需要我小朋友成日要威要比賽!其實我係朋友介紹話南豐讀得好好,我諗住新開分校無衰,結果出事!我打過去幾次問有無位佢地都話無,學費仲平!好想轉過去!

南豐綠茵d老師校長會唔會好d?

Bestmom 發表於 14-5-14 21:01
哎呀!估吾到大家媽咪真係好精明,其實我想講好耐架啦!校長吾掂,好假!d野又亂,獎杯擺晒出黎又點?我要 ...

如果唔係lulumelody第一個出嚟講, 我都唔敢講. 因為之前冇人講, 重以為只有我一個有這種感覺, 估唔到都有同路人. 佢地D野亂唔緊要, 我最唔鍾意佢地D野出錯左如果有得賴就賴落家長到雖然可能只是小事一宗. 問心佢英普語境又可以offer am或 whole day 班給我呢D小B家長係吸引, 但學校教學真係要俾多D熱誠,唔係只則重某D可以提高學校聲譽的優質學生. 好多以加幼稚園唔叻的學生, 唔係代表將來一定差. 校長以為自己對得多小朋友多就真係唔會睇錯, 呢D冇絕對. 不如, 擺多少少熱誠和愛心出嚟, 如期成日俾說話我呢D家長聽, 不如用心教好佢眼中能力差的學生重好. 如果將來生率下降, 學費又唔係平, 家長多選擇, 小b都唔選佢, 莫講話佢想要有能力和自理能力強的小朋友. n班開咁多班都冇用, 到k1大部份叻的小朋友都走曬, 留低我地呢班佢眼中不值一文配合唔到重想趕我地走但又走唔到或不想走的小朋友家長, 你估之前唔出聲就真係會一直忍落去, 始終一日會有人踼爆你的假面具. 收生時幾公關都冇用啦!

我估到你小孩讀緊乜班。原本,我超細B囡有上午offer。當然即時accept左,買哂所有野。最後,朋友一言,另我選了另一學校下午班。

祝福你們,希望你可找到另外的學校。

回覆 zhouyier 的帖子

我都祝你小朋友係另一所學校讀得開心快樂!

多謝!佢讀得好開心,D老師、姨姨好好!

我有朋友囡也讀GF,讀了4個月便轉校。

另外,我當時退學,問當時正值大肚的校長,佢聽到我未返學便申請退學,即時面黑,叫我寫信,話留位費冇得退,然後,轉身走。當時,我覺得校長很冷酷,反而,Miss Wong好好多。

救命,點算?再講真係驚比人點相,但真係不吐不快!我頭先打比我個friend問,佢話南豐完全吾係甘,佢話個邊上至校長下至姐姐都好好,佢仲話學費一D都冇白交!佢衣家好內疚話累左我,話出面幇我問下南豐校長有冇位插,但一問就現形,點算?

zhouyier 發表於 14-5-14 22:55
多謝!佢讀得好開心,D老師、姨姨好好!

哈哈! 佢大肚時, 我真係有諗過如果佢生完唔做就好啦! 因為Miss Wong, 嬸嬸同我認識的某些老師感覺係良好的. 雖然私人辦學機構我預左會向錢看, 但佢就money-minded 得太緊要 . 好似外藉家長先至襯托得起佢間學校.

Bestmom 發表於 14-5-14 23:25
救命,點算?再講真係驚比人點相,但真係不吐不快!我頭先打比我個friend問,佢話南豐完全吾係甘,佢話個邊 ...

我已經俾zhouyier點左相啦!

吾好傻啦,佢想buy 外籍家長,吾係將軍澳囉!仲有,我地係真金白銀比出來,外籍多數係公司sponcer 吾該分清楚!

引用:吾好傻啦,佢想buy+外籍家長,吾係將軍澳囉

原帖由 Bestmom 於 14-05-14 發表
吾好傻啦,佢想buy 外籍家長,吾係將軍澳囉!仲有,我地係真金白銀比出來,外籍多數係公司sponcer 吾該分清 ...
其實現在學校的外籍學生,大部分是非英語國家!

做得辦學團體, 唔理係咪私營, 都該有份使命感吧?否則, 就真係唔好搞吧, 盞累咗學生, 苦了家長.

引用:做得辦學團體,+唔理係咪私營,+都該有份使命

原帖由 捷古華拉 於 14-05-15 發表
做得辦學團體, 唔理係咪私營, 都該有份使命感吧?否則, 就真係唔好搞吧, 盞累咗學生, 苦了家長.

...
👍

捷古華拉 發表於 14-5-15 01:29

...

放心,我

反正最後冇揀呢間。

‹ 上一主題|下一主題