用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 常寧綠茵交學費
樓主: klingbaby
go

常寧綠茵交學費 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-05-11+發表今

原帖由 dogbb2004 於 14-05-11 發表
Yes ar, I feel ok wor
agree!  I feel ok too!

引用:不過學校老師和嬸嬸流失率很高,去年英文老

原帖由 lulumelody 於 14-05-11 發表
不過學校老師和嬸嬸流失率很高,去年英文老師只有2個留地,好的普通話老師亦走了!老師比較young,校長冇愛 ...
I agree.

回覆:常寧綠茵交學費

試過就會知,外語環境真不錯,比較適合自理力強和大啲的小朋友,老師多是年青非本地人(咁先做到外語環境),但照顧小朋友的方法也和本地標準不一樣。行政混亂是一定,辦學機構就唔可以要求好有愛心。睇下㡬多人原校升班就知。個人經驗,不喜勿插

引用:試過就會知,外語環境真不錯,比較適合自理

原帖由 eltonmi 於 14-05-13 發表
試過就會知,外語環境真不錯,比較適合自理力強和大啲的小朋友,老師多是年青非本地人(咁先做到外語環境) ...
你意思係好少小朋友會留喺GF原校升K?

回覆:ruby_leung 的帖子

Yes. 其實如果有能力和自理能力強的小朋友,要比甘的價錢,点解唔讀名校?校長佢唔明白自己定位,所以很少人留底升K!

lulumelody 發表於 14-5-13 17:33
Yes. 其實如果有能力和自理能力強的小朋友,要比甘的價錢,点解唔讀名校?校長佢唔明白自己定位,所以很少 ...

身同感受,講出我心聲! 雖然外語環境真係唔差, 但係有能力和自理能力強的小朋友又真係未必留係到讀K1. 對能力和自理能力相對不太好, 校長眼中不達標的小朋友, 佢係會有要求, 所以真係睇下你肯唔肯去配合. 不過, 對我呢類選擇唔多的細B家長, 又想有好學術和雙語環境, 好似eltonmi 所講真係唔可以要求好有愛心, 唯有默然接受, 見自己咁去PUSH小朋友, 有時都覺得辛苦同唔開心. 都係個人經驗和感受,不喜勿插.

回覆 lulumelody 的帖子

校長好nice呀! 我見到校長每日早上同放學時間都會同小朋友打招呼,仲會記得大部分小朋友個名添!我反而好欣賞校長對小朋友既態度。以我所知國際學校老師都係簽證來港工作,所以逗留時間唔會太長。上年就有一個普通話老師、兩個英文老師走了。

回覆:vivienn 的帖子

英文老師系全部走了,除了兩位,而且校長其實有冇愛心並非每日放學只站在門口同小朋友講再見,佢比較喜歡做門面嘢!不過小B其實都很少選擇,讀住先,大D再轉其他!

lulumelody 發表於 14-5-14 05:52
英文老師系全部走了,除了兩位,而且校長其實有冇愛心並非每日放學只站在門口同小朋友講再見,佢比較喜歡做 ...

"佢比較喜歡做門面嘢!" 哈哈又中我感受! 我個人感覺重覺得佢比較鍾意外籍或滿口流俐英語的家長.私人感受 ,不喜勿插.

引用:Quote:lulumelody+發表於+14-5-14+05:52+英

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-14 發表
"佢比較喜歡做門面嘢!" 哈哈又中我感受! 我個人感覺重覺得佢比較鍾意外籍或滿口流俐英語的家長.私人 ...
和會幫學校出外比賽的小朋友!其實校長比較着重做公關工作,對教育小朋友沒有經驗和熱誠!

lulumelody 發表於 14-5-14 09:44
和會幫學校出外比賽的小朋友!其實校長比較着重做公關工作,對教育小朋友沒有經驗和熱誠!

...

係呀! 睇佢舊年普通話比賽一攞獎擺曬出門口就知啦! 聽聞重親自放學後留低訓練. 所以對有能力聰明的小朋友真係唔錯嘅學校. 但對我呢類暫時表現不是太標青的小朋友, 就唔好諗住佢係有教無類, 都要自己去配合.

引用:Quote:lulumelody+發表於+14-5-14+09:44+和

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-14 發表
係呀! 睇佢舊年普通話比賽一攞獎擺曬出門口就知啦! 聽聞重親自放學後留低訓練. 所以對有能力聰明的小朋友 ...
有能力的小朋友好少留底唔考名幼,而能力冇甘強年尾好考慮考其他幼稚園,否則下年會要聽說話!

"否則下年會要聽說話!" 我都聽左唔小.

引用:回覆+lulumelody+的帖子 "否則下年會要聽

比甘多錢,要聽說話和睇人面色,寧願讀學卷,再比錢上pg重好!

引用:回覆+lulumelody+的帖子 "否則下年會要聽

吓……校長比說話你聽?佢講乜呀? 吾係呱!! 佢地辦教育定喎,我小朋友如有超高能力的話,我去考名校啦

回覆:lulumelody 的帖子

我地系用家,初初都被校長公關嘢欺騙,讀落你地就知,good luck!

引用:Quote:原帖由+waiwaileung1+於+14-05-14+發

原帖由 ruby_leung 於 14-05-14 發表
吓……校長比說話你聽?佢講乜呀? 吾係呱!! 佢地辦教育定喎,我小朋友如有超高能力的話,我去考名校啦

...
冇錯,所以上年4班N班走凈十几人!

ruby_leung 發表於 14-5-14 12:29

...

始終我小朋友重係到讀唔方便講太多. 真係要自己去感受, 可能你小朋友夾到學校呢! 但本人小朋友暫時表現佢覺得唔係咁醒目, 我就有hard-feeling.

lulumelody 發表於 14-5-14 12:40
冇錯,所以上年4班N班走凈十几人!

對, 真係走左好多小朋友. 老師都走左唔小, 我諗佢地D老師都好辛苦. 我覺得佢地D老師同嬸嬸唔錯的.

回覆:waiwaileung1 的帖子

舊年好好多,今年

‹ 上一主題|下一主題