用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉觀塘網定係留返西貢網升中好D呢 ??
樓主: MJ666
go

轉觀塘網定係留返西貢網升中好D呢 ?? [複製鏈接]

回覆 mj66 的帖子

我都看過bk的羅氏的評語是正面.  我都參加過羅氏簡介會.  簡介會不算爆滿.  我都疑惑, 所以咨詢我住在羅氏旁的朋友對羅氏的意見, 朋友意見負面.  
不過, 這只是第三者意見,  你最好親身參加簡介會看看是否適合.  

引用:回覆+mj66+的帖子 我都看過bk的羅氏的評語

原帖由 123WING 於 14-06-20 發表
回覆 mj66 的帖子

我都看過bk的羅氏的評語是正面.  我都參加過羅氏簡介會.  簡介會不算爆滿.  我都疑惑,  ...
可否具體說明下羅氏有咩唔好呢?論成績羅氏係TKO直資之冠喎

引用:Quote:原帖由+123WING+於+14-06-20+發表回

原帖由 QKMA 於 14-06-20 發表
可否具體說明下羅氏有咩唔好呢?論成績羅氏係TKO直資之冠喎
將軍澳區直資之冠不是優才嗎?

HaYi  agree, 聽說L 有不少人因中文不行達不到入大學要求, 同播道似.  發表於 14-6-22 23:47

chocolatebear 發表於 14-6-20 16:23
首先要保證轉區唔會跌BAND. 而女女又唔係B1邊緣人, 咁就一定轉. TKO只得幾間英中, 而KT就有好多選擇, 還有2 ...
chocolatebear ,您好!呂郭真係好?其實我係呂郭畢業,當年應屬brand 2.我知首輪入表如直系親屬曾就讀有5%加分。但亞囡只鐘情St.paul
我是否應首輪入表,入st.paul 同呂郭以作保險(本來打算入表St. paul 同鰂魚涌嘉諾撤)

opclk 發表於 14-6-21 02:52
回覆 mj66 的帖子

囡囡喜ST. PAUL咪照入表自行了左心願,因近年未曾聽說級二十外英文不是A自行入到.....
我预咗St.paul 唔會有interview 的机會,只望小六英文成绩上返A,有望大抽獎入到。我有問過st. paul F.4~5學生,佢地話自己當年係全级40名大抽獎入的,唔知去年大抽獎入到的学生係咩名次呢?

MJ666 發表於 14-5-8 22:54
AC117,
咁我應該点選官塘D中學? 以小女D成績又可選咩直资呢? 協恩/德望都要求好高, 我肯俾錢都未必有好直資 ...

不用後悔啊! 如果當日入到油天讀得更辛苦, 個女名次再低D, 那情況豈不是更差? 現在也不是很差啊!  
如果你現在才想到要叩門這幾間優秀中學,那選校時就必須有把她們填在甲部,否則要叩都幾難。因為好多學校都好睇你之前有無選過她(Loyality), 除非你的成績真係全級3甲,否則機會都幾微了....

hayamama 發表於 14-6-25 10:16
不用後悔啊! 如果當日入到油天讀得更辛苦, 個女名次再低D, 那情況豈不是更差? 現在也不是很差啊!  
如果你 ...

有朋友在油天教書的, 她說油天和將天一樣谷, 但油天名氣大所以有利interview和叩門
我個女還是小五,所以未想到叩門的事, 其實我都知叩門的學生一定要有成绩,唔係機會渺茫, 因為叩門得幾個!!
如我個女成績有3甲, 我想自行interview時已有好學校收又何须想叩門之事,!!
但她的成績又是特別好, 原想她可進步至25名左右 (呈分試前2個月天天做練習又補習), 奈何反跌至40名!!我個心都實哂, 唉 !!!  

MJ666 發表於 14-6-25 18:22
有朋友在油天教書的, 她說油天和將天一樣谷, 但油天名氣大所以有利interview和叩門
我個女還是小五,所以未 ...

不要灰心!  可能派位派得好呢?
不過自己叩門時, 覺得中學校長都好睇6年級的成績, 肯定小朋友一直有努力以赴,沒有放棄,才是關鍵。

hayamama 發表於 14-6-26 12:29
不要灰心!  可能派位派得好呢?
不過自己叩門時, 覺得中學校長都好睇6年級的成績, 肯定小朋友一直有 ...

‹ 上一主題|下一主題