用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返K1…屎片尿片都未介度
樓主: funghon
go

返K1…屎片尿片都未介度 [複製鏈接]

回覆:返K1…屎片尿片都未介度

如果你係仔,試下買thomas底褲引佢著,我仔都係靠thomas幫手

poodlema 發表於 14-5-15 14:21
如果你係仔,試下買thomas底褲引佢著,我仔都係靠thomas幫手
我個囡囡來的,我叫爸爸在網上訂了得意公仔戒片衭,希望幫到手,快啲成功啦!

引用:回覆+funghon+的帖子 忍心不要幫他著片,

原帖由 JC_mami 於 14-05-15 發表
回覆 funghon 的帖子

忍心不要幫他著片,跟他一起買可愛的底褲,吿訴他你已經大個仔,不再雖要片片,出街 ...
現在只有出街和訓覺時間有著片

我女27個月用10日戒左……
24個月戒過1次,失敗便放棄,等時机成熟……
我用的方法是,灌恒水比佢,等佢多d机會急尿,然後每半小時帶她坐一次potty,她不痾係要癩,癩左笑她醜,但又鼓勵她可以去potty……
再癩又笑她,講明下次再癩她要負責……下次又癩由她濕住不同她換,up她15分鐘,仲要她自己用地布抹番個地……癩濕的褲掠起,數比佢知今日癩左幾多條,叫她明日要加油癩少d……小朋友有羞恥心、怕up住、又有好勝心,所以d濕褲一日一日減少,每次都嘉獎她,直到冇掠起濕褲便成功了!大家加油!

個人意見,戒片褲作用不大,我買了半打,開頭用左陣,發覺其實只似用學習褲尿片……
因為著左太舒服,比唔到瀨尿嘅厭惡感和呢hea狀態小朋友,戒起來冇咁容易……我後來用薄身好易除的短褲仔,瀨左易冼易乾,急起上來一講即除都除得切,多左成功柯落potty的机會,對戒片過程易好多……

有時覺得小朋友要到二歲後身体機能成長大些 才會成功介片 以前成日聽人講六個半開始介片 根本成功便放棄 直至兩歲半 七日已介了日片

回覆 funghon 的帖子

舊年9月返K1, 8月先介片. 9月連夜片都介埋.

有部署, 事可成.

引用:我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐

原帖由 菠蘿超人 於 14-05-08 發表
我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試 ...
我個囝也是3歲2個月,曰片已介了好耐,疴臭臭也可以自己去厠所疴。現在開始介夜片,介了兩星期,冇進展,晚晚疴到濕晒,唯有放棄,等再大D先介

回覆 siufung 的帖子

請問疴臭臭是如何訓練呢?坐potty時同囡囡講有臭臭要疴埋?

回覆:bubuG 的帖子

係咪k1就唔會同係介片?我嗰仔喺屋企可以唔著片,但出街就唔得。

回覆:beaute 的帖子

臭臭一樣道理,當然唔會要求佢自行清理,其實如果成功左尿尿,佢好快會掌握到臭臭,不過需要少少時間……

其實就算大人半夜都會vivi la, 何況佢地係細路, 你地如果起到身, 可以兩三點同佢地去一次vivi, 因佢地有時訓得太"lum"係賴左都唔知。所以要佢地戒到就大家都要辛苦d。

另外, 大家可以試下平時俾佢地坐下馬桶, 同佢地講係個度poo poo好得意, 會有d "dom dom"聲, 我個仔個時都係好驚坐, 直到有一次佢自己出聲話要坐, 一痾就有聲, 佢就覺得好得意, 同埋記住要讚佢好叻仔同大個仔, 好覺得自己叻就唔會驚。

我仔2.5岁, 肯在家去小便, 但外出對廁所好害怕, 又怕沖廁所水聲, 又怕乾手機聲. 如何處理? 強迫會否令他更抗拒小便?

菠蘿超人 發表於 14-5-8 16:32
我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試 ...
我仔初頭都係v v 會出聲去厠所, poo就點都唔肯坐potty重用腳踼走然後屙係片,後來我話大個唔再用片,停片第一日佢想poo就即刻走去坐potty, 咁就成了!

我覺得佢地好精,有得依賴就唔戒

beaute 發表於 14-5-16 18:26
回覆 siufung 的帖子

請問疴臭臭是如何訓練呢?坐potty時同囡囡講有臭臭要疴埋? ...

每日早餐後坐potty,

回覆:mamath 的帖子

小朋友好鐘意玩水去廁所洗手。我個女現在3歲, 佢2歲多已介日片, 佢出街時成日問佢去唔去廁所wee wee, 無wee wee 都去洗手。我未同佢用干手機, 因為佢驚(太大聲), 用著唔環保嘅廁紙抺手先。佢又係好怕沖廁所水聲, 但佢識得同我講等佢開門出咗去我先沖。你都可以試下。

男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開始就教?

引用:男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開

原帖由 Lockheart 於 14-06-01 發表
男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開始就教?
由開始就係企

回覆:funghon 的帖子

如果出街可以點教企?

男仔一定要企先,否則坐慣左唔肯企就麻煩;出街我會用廁紙墊住先俾佢企埋去痾,因為多數吾夠高會點到廁所邊

‹ 上一主題|下一主題