用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會咁
樓主: kwongciu
go

點解會咁 [複製鏈接]

引用:回覆+simonkawah+的帖子 啱啱起左你底喇老

原帖由 opclk 於 14-04-12 發表
回覆 simonkawah 的帖子

啱啱起左你底喇老友,您選嗰D同我基本上一Q樣,
只做正路選擇,同埋係選最適合的中學,吾係揀最好的。嗰d band 1a,1b我只會放十一選之後。(不起勿插,反面ga)

回覆 fionakong2008 的帖子

你好ar, 我都明白你心情, 其實數學失分真的會接遠佐好多. 但有時小朋友越想考好, 就越失手. 但他們一定都好難過

好像我仔仔, 他由第一次呈分到最後一次 , 分數都係不斷進步. 但可惜最後都係差少少才可入band 1 組別, 數學都係失手了 (8x) , 他也不開心, 昨天聽了學校講解填表方法, 實際情況, 他自己也說好恐怖, 好大壓力. 我們做父母o既, 在這個時間, 只可以同佢講, 小學升中只是一個小小o既經歷, 以後仲有好多野要去面對, 現在有父母同你一齊面對, 再大o的就要自己. 同埋讀書真係靠自己的. 唔一定要讀band 1 中學. band 2 or band 3都一樣.  而且, 我先生以前是讀band 5中學, 現在巳是碩士生.

所以樓主, 千其唔好嬲自己同囡囡. 其實在呈分試中, 可以用唔同角度去看. 大家可以去面對一個目標, 一起去面對困難. 其實係好難, 升中後就未必有噉機會.

加油 ! 不要灰心 !

王國會長

kwongciu 發表於 14-4-12 09:26
明明兩次程分老師話佢band 2昨天到填表會上。竟然跌到band 3。
佢全級83-90有120人。最差都係邊緣人。。佢 ...
大概係數學差太多大幅拉抵.

我個仔今次考試呈分都進步了不少, 我都以為佢係 BANDING 會變番 BAND 1, 但老師跟我講我仔 BANDING 都係維持番 BAND 2, 我聽到都有多少失望, 但番到屋企再諗吓, 或者我仔在 BAND 2學校會讀得開心 D 呢 ! (唯有叫自己放開 D啦 !)

kwongciu 發表於 14-4-12 09:26
明明兩次程分老師話佢band 2昨天到填表會上。竟然跌到band 3。
到在三次呈分後,變化和差誤可以好大。四月後,學校掌握到的資料較多,老師的推算亦較準確,我唔會懷疑老師估得banding太低,反正估低對學校沒有好處。我只係擔心有些老師為了推高入band 1的比率,又見今年都幾多位剩,將本來是邊緣的同學都說成是band 1,鼓勵同學去搏一搏這類情形。搏到就更係好,搏唔到又冇得叩門時,誰會可憐你,換回可能只係一句「對唔住」。
講返你小朋友的情形,數學科因為是主科,乘大9倍的,只要低一分就變成低9分。再者,如果數學科今次大家同學的分差是大的,估計影響未至於咁大,但如果大家分差是細的,而你小朋友跌得多就影響大。而且數學科一般都是圍繞70多至90多分,低過70分的已經開始少,跌到唔合格的我估應該更加少,所以就出現今次的情形。

再睇返校內名次,學校只能跟據標準分來排列,如果學校用三次標準分來平均然後計算名次的,差誤更大。因為這跟教局用PreS1的配對分數來排列banding的不同,再者,教局是用三次呈分後所獲的配對分來平均的,跟學校用標準分來平均的差誤更大。因此,同學在三次的呈分表現是平均和穩定的話,老師的推算是較為準確,同學和家長的期望亦比較合理。一但三次呈分中,只要一次出現較大的起落,老師的推算和家長的期望就會有偏差!

你小朋友在中、英和其他科目的成績尚可,只是數學一時失手而影響成績的,或者選一間band 2尾唔係太熱門的學校放乙一搏下,其餘都要跟返遊戲規則玩,只好選一些校風好的band 3。希望放榜後能成功叩門啦,始終你小朋友有一科數學主科唔合格對叩門來說都係比較吃虧。又或者希望他在中一時努力,如果中英唔差而基礎好的,數學是比較易追返上來的,趁成績好的時候在中二時插班往一間好的學校。

mckong  兒子在呈一排87, 呈二有大進步, 兩次合計後排50, 今次呈三一般, 三次合計排59, 全級1-83是第一組, 這算是出現較大的起落嗎?  發表於 14-4-12 13:37
mckong  教局是用三次呈分後所獲的配對分來平均的
甚麼是配對分?
一但三次呈分中,只要一次出現較大的起落,老師的推算和家長的期望就會有偏差!
昨晚老師也表示他們觀察到這點   發表於 14-4-12 13:28
:verycold: :verycold: :verycold:

most students can get high mark or even full mark in maths
so fail in maths really affect the overall result

except the above suggestions
consider band 2 DSS - suppose it would be more easier for your kid to show off

fionakong2008 發表於 14-4-12 10:47
呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好嬲自己,好嬲佢。我失控了!

...
why?

once she was born, she is my kid for the whole life no matter she is a B1 or B3 kid !

回覆 bbfish1992 的帖子

Agree

bbfish1992  poor girl !  發表於 14-4-12 12:22

引用:明明兩次程分老師話佢band+2昨天到填表會上

原帖由 kwongciu 於 14-04-12 發表
雖然你話小朋友中、英都A, 只有數學不合格,但级排名已在8x. 照道理主科X9相信中、英拉上補下應該未至於跌太多,所以我相信你小朋友應該其他科都考得唔太好。
既已成事實唯有接受,既然孩子中、英成繢比較好可以試吓幫佢扣直資,至於大抽獎比著我會首志願博一間b2中至尾,再揀d校風好b3.始終小朋友已經盡左力,家長唯有盡量鼓勵同支持佢,唔好令孩子太負面,以為讀b3就乜都冇哂。 加油!

引用:呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好

原帖由 fionakong2008 於 14-04-12 發表
呢兩日我都反覆問自己,點解佢數學得58,好嬲自己,好嬲佢。我失控了!

...
冇人想成績差, 小朋友因為一科的失誤而導致名次落後, 相信他/她的心情亦不好過,亦明白你的心情, 嬲一陣好喇! 平復心情後, 不如想想之後的填表策略,之後再考慮叩門, 加油!

B3 中學一樣有同學考倒大學, 反之B1名中入不到大學大有人在, 所以無必要睇得咁重, 影響同小朋友嘅關係

回覆 Woomingling 的帖子

對, 我自己都係讀BAND 1英中, 入唔到大學. 但我先生讀BAND 5中學, 巳讀完碩士, 工作不錯.

所以真係唔好一次高低, 父母真的好影響小朋友, 如果比佢覺得入佐BAND 3就無前途, 噉就好大件事

數學分數佔好重架!! 所以拉低晒分數

回覆 kwongciu 的帖子

去年有唔BAND 2 生數學C, 去叩BAND 2 學校, 連FORM 都無得填! 叫佢走!

小朋友曾經同我講, 我係B3生, 無哂希望架喇...唔駛搞咁多野...! 當時我先醒覺唔可以再咁標籤佢.........之後我一路鼓勵佢, 支持佢.現在雖然只可升上B2中, 但令佢有番哂信心, 咁先係我地最大得益..B1 & B3對我地先唔係最重要喇

回覆:點解會咁

呈3才變b3,可能自行已有學校收,不擔心用太

‹ 上一主題|下一主題