用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

KHMAMA>>深水埗區黃棣珊第3. 會唔會無chance? 本想填玫瑰, 但看到你的算表, 放第3是無可能了. 真是不知道如果選好? 本想第三填他區, 老c 說太進取.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

引用:Quote:原帖由+memomama+於+14-04-28+發表我

原帖由 khmama 於 14-04-28 發表
如果唔係邊缘人,唔使咁早填培道真光,可以填其他英中如聖家同未填英中執完雞先。如果估錯band,培道真光放 ...
是指如果個女是2A,便浪費了真光,培道?

khmama 發表於 14-4-27 22:52
黃大仙本區及他區都有好多band2校揀, 執雞大有機會, 我唔建議咁早填潔心, 免得入咗要叩門. ...
黃大仙不夠b1 學額,大部份老師建議用文理包底,那還有位給b2 生嗎?

引用:Quote:DFSON+發表於+14-4-25+11:37+Khmama,

原帖由 khmama 於 14-04-27 發表
沙田最差應該係派胡中, 沙蘇第5可能冇位, 第5先放聖心, 第6郭得勝, 第7鄭榮之, 第8填番沙蘇, 培英, 沙官,  ...

咁如果我將聖心/林漢光對掉....4, 聖心, 5, 林漢光,....聖心擺4重有無機會?

rubyshing 發表於 14-4-21 23:07
請教大家,小女黃大仙band 2 尾,甲1)培道 2). 文理 3).培敦
                                            ...

我都是黃大仙2尾。
甲1) 文理 2) 聖母 3)  孔仙洲
乙1) 文理 2) 聖母 3)  孔仙洲 4) 培敦 5) 何官 6) 鄭值之 7) 余近卿

以上是老師看過TUNE完。

KHMAMA,

我班主任說我女是BAND2, 照以上BAND 2選校應該OK的。因小學是一線, 派BAND 1學生上年都有88人。

但其實我一直心儀直資聖道加南, 但交報名表已4個月, 今時今日都接唔到INTERVIEW電話, 好唔開心呀!  其實是否因為看成績表, 學校知我女只是一線小學既BAND 2生, 其實如果讀間差些既小學就是BAND 3生, 所以唔IN我女?

elbar 發表於 14-4-25 12:36
今年九龍城網乙部 好似 冇 沙田循道

可立中學的band2生第四志願都入咗?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Anniemun 發表於 14-4-28 13:20
黃大仙不夠b1 學額,大部份老師建議用文理包底,那還有位給b2 生嗎?

band1學位當然足夠band1生, 唔知你說的唔足夠由哪裡得知
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 14-4-28 16:09
可立中學的band2生第四志願都入咗?

嗰表係khmama 做
khmama 發表於 14-4-10 20:58

elbar 發表於 14-4-28 16:21
嗰表係khmama 做

我知道, 如果一早見係咁我就唔咁早填可立啦,,,,,,
真係rop爆頭都諗唔到band2生可以第四抽到入去

grace_xian 發表於 14-4-28 16:23
我知道, 如果一早見係咁我就唔咁早填可立啦,,,,,,
真係rop爆頭都諗唔到band2生可以第四抽到入去

就算真係上年係官塘網可以咁做都唔代表今年可照辦煮碗,小心

grace_xian  yes la, special case通常都唔會發生在我身上  發表於 14-4-28 16:34

回覆:grace_xian 的帖子

Hi!咁你張可立填左第幾?

回覆:2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)

其實會不會佢係邊緣人,所以第四志願入可立?

引用:其實會不會佢係邊緣人,所以第四志願入可立

原帖由 ianmami 於 14-04-28 發表
其實會不會佢係邊緣人,所以第四志願入可立?
佢係邊缘人,實際係band2, 因為佢將銀禧放第3入唔到,但有band1放第7入到,所以應該唔係band1生。

請問元朗band 1唔夠位派晒俾所有band 1生,咁如果我填1. 鄉中 2. 商中 
3.元中 咁填又可唔可以呢? (我女係band 1a生)
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

回覆:2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)

Khmama,
小兒沙田b1a學生,根據數字沙田區band 1位是夠派的。我乙1沙祟,2沙偱,餘下填所有band 1(胡中最後),之後填馬祟作最後保險就沒有再填。這安排可以嗎?謝謝。

回覆 khmama 的帖子

好多謝你ge回覆,我想再問多小小:成功機會108.9%,是否指夠晒B1位派B2頭學生都有機會入B1中學?

校網

考生人數

派位學額

直屬/附屬英中學額

估計直屬/附屬英中學額band 1比例 (%)

競爭非保留學額band 1學生人數

非保留band 1英中學額

競爭比率 ()

成功機會 (%)

屯門

3,220

2,616

0.92

108.90

雖然誇區有機會跌BAND,如學額夠真想博D

回覆:khmama 的帖子

如果放沙田培英第二志願有沒有機會?第四放沙蘇或沙官是不是浪費機會?T K S!

SP

khmama 發表於 14-4-27 23:02
我都認為1. 民生, 2. 陳瑞祺, 3. 聖芳濟, 4. 香島, 5-12. 他區band2, 13. 彭學高, 14.基道, 15. 鄧鏡波, 1 ...
khmama, thousand thanks

非常感激你的指導及資料!

Khmama 你好,小兒就讀上水惠州,(明天要交表,剛剛得知你和各位提供重要策略資料),他考77/165 (若小學取B1 40%, 是邊緣人,若取 B1 33% , 是 B2生),從你提供Allocation list, 得知北區 B1 夠位的。選擇如下,想問你的意見:
方案一
甲:1. 王肇之 2. 沐恩 3. 恩主教
乙:1.  李嘉誠 2. 田家炳 3. 陳融

方案二
甲 :1. 沐恩、2. 王肇枝、3. 恩主教
乙: 1. 陳融、2. 風采、3. 李嘉誠、4. 田家炳
是否選次一些的較大機會?

1. 鄧顯今年位多,可博?可執雞?
2. 除了港九電器,榮真,曾梅,李志達,正慧,于良發,靳茂生外,北區其他小學成績較弱,緃使B1生,他們會揀鄧顯?

謝謝

elbar  鄧顯   發表於 14-4-29 19:06
‹ 上一主題|下一主題