用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

引用:Quote:qcsy88+發表於+14-4-23+18:06+Khmama

原帖由 elbar 於 14-04-23 發表
浪費 乙2, 有機會一子錯滿盤皆落索
不是中西區有足夠B1英中位嗎?所以乙1 和 乙2才這樣填,請各位高人指點,thank you.

twcho 發表於 14-4-23 16:11
表一中有數欄是顯示各區英中學額,接近最右面的是英中學位總額,大埔區是660個,因為大埔區只有5間英中,每 ...

twcho, 多謝您咁詳細的解釋。如淨睇表一,扣除留班位後,整體b1位(620)>b1生(566);如淨睇表五,乙部抽獎b1位(362)<b1生(383),是否因為唔同範圍同角度睇的結果會唔同?咁即係b1位夠唔夠抽呢?

qzwg 發表於 14-4-23 22:08
twcho, 多謝您咁詳細的解釋。如淨睇表一,扣除留班位後,整體b1位(620)>b1生(566);如淨睇表五,乙部抽獎b ...
因為離場率是將Band 1、2、3全部計在一起而得出的,個別組別可能會有不同的離場率,但我們無從搜集到這數據。無論如何,如按這原始的32.29%計算,大埔區乙部大抽獎Band 1生的數量與英中學額應相當接近。

qzwg  I see, thank you.  發表於 14-4-23 23:12

回覆 twcho 的帖子

照此推算B1生的自行離埸率實際應比B2高,B2比B3生高,因B2及B3生都會揀些比自己秤高些banding的學校面試,成功率自然低,不要只看整體平均數,對嗎?

twcho  合理推斷!  發表於 14-4-24 11:38

khmama,

我不太懂, 請幫我睇一睇, 灣仔區 仔b2生, 有直屬學校高主教, 但應該入唔到, 點選好 ? 又見中西有BAND 1學校有學位剩, 應否博一博?

回覆 khmama 的帖子

去年觀瑪乙部第二志願派唔到。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:回覆+khmama+的帖子 去年觀瑪乙部第二志願

原帖由 奥脫福 於 14-04-25 發表

去年觀瑪乙部第二志願派唔到。
有人第二派唔到唔等於冇人派到,所以我只可以肯第三一定派唔到。

Khmama,

小兒是沙田區band 1生,

甲一曾肇添.

乙一曾肇添, 二, 林裘謀, 三, 沙循, 四, 林漢光. 五, 沙田蘇浙,  六, 沙田官立....

其實唔想咁快填林漢光, 因為阿仔應該係band1頭, 但又驚太進取唔知派左去邊, 我見好多人填4/5位都重填沙蘇 / 沙培執雞, 可否比d意見?

khmama 發表於 14-4-10 20:58
今年九龍城網乙部 好似 冇 沙田循道

引用:Quote:khmama+發表於+14-4-10+20:58+今年九

原帖由 elbar 於 14-04-25 發表
今年九龍城網乙部 好似 冇 沙田循道
係,呢個表係上年抽獎結果,如果九龍城他區band2抽得入,亦意味band1生只要肯執雞,很大程度上可以入band1校。特別要留意陳瑞祺,band2放第二都入到,即係好大機會佢自己嘅band1生多數唔揀陳中,band1生可用嚟包底,band2生亦可作首選。

Thanks for info.

有冇人可以答我?我下星期一要交表了:

我女係band 1B聖心下午校生。若我排1) 聖心,2)英華,3) St Clare,有冇問題呢?之後4)-8)位都係本區及他區的band 1B-1C學校,第9)-21)位係2A-2C既本區及他區學校,22) St Stephen's Girls,23) BPS,24)漢華中學。

3) St Clare算唔算包底?將St Stephen's Girls, BPS & 漢華放22)-24),係因為覺得排係第3)之後都冇乜機會入。

Sorry, 深水埗德雅第三志願入? 我囡band 1 將德雅放第十幾志願,前面放所有執雞band 1,矣不是全錯??????德雅不是包底band 1 實入嗎???
聖母玫瑰談第二志願又有沒機會?
請指點,謝謝!!!!

引用:Sorry,+深水埗德雅第三志願入?+我囡band+1+

原帖由 mingchanpp 於 14-04-25 發表
Sorry, 深水埗德雅第三志願入? 我囡band 1 將德雅放第十幾志願,前面放所有執雞band 1,矣不是全錯??????德 ...
表六係根據上年家長報料而编製,只不過有家長放第三都入到,大家無需放第二,亦不代表放到十幾會入唔到。

Khama, 再問多句,我排這兩間的位置,策略上對嗎?很擔心!謝謝您

引用:回覆+khmama+的帖子 Khama,+再問多句,我

原帖由 mingchanpp 於 14-04-25 發表

Khama, 再問多句,我排這兩間的位置,策略上對嗎?很擔心!謝謝您 ...
深水埗band1位應該少過band1生,德雅成績雖然係band2a,唔見得抽獎會有band2抽入去,只有用唐乃勤包底才叫穩陣。聖母玫瑰有74個位,上智96, 我覺得會多人搏上智,聖母玫瑰放第二未必唔得。

引用:有冇人可以答我?我下星期一要交表了:我女

原帖由 ^O^ 於 14-04-25 發表
有冇人可以答我?我下星期一要交表了:

我女係band 1B聖心下午校生。若我排1) 聖心,2)英華,3) S ...
英華放第二冇機會。

khmama 發表於 14-4-25 18:56
英華放第二冇機會。
英華仲係深水埗,2018 先回歸,咁中西區可能會有家長郤步而有執雞位?不過,我女band 1想入聖心,若果咁,我係咪應該將英華搬去包底後或再後面既志願呢?1)聖心 2) 聖嘉勒 3)大坑真光 4)金文泰 5) 高主教 6)聖公會鄧肇堅 7)聖公會呂明才?再放返其他band 1頭中學,然後先放band2?

khmama及各位:           小女為屯門區  Band1b生,   a想問這區的自行離場生18%是如何計出?b.小女學校與梁中丶譚中為聯繫關係,如放這2所中學在乙1,乙2共多42個聯繫位,條數又點計呢?田中做乙3,老師要她乙4已選Band2校(呂祥光),我們又不甘心,如夠Band 1位的話,我想放多幾間B1校在4至7位才到呂中,這樣可行嗎?萬分感謝
‹ 上一主題|下一主題