用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

引用:khmama,你好。請問九龍城區︰-B2學生,+男︰

原帖由 cclbaby 於 14-04-15 發表
khmama,

你好。請問九龍城區︰-
Band2生如果要搏,同band1邊缘人差不多,第一志願搏band1, 第二三志願要填返band2生嘅次選同第三選,男仔仲可以揀鄧鏡波,第四及打後可以選他區,最後填本區band2c.

引用:khmama,小女元朗區b1尾已誇屯門區甲一+陳瑞

原帖由 tung071102 於 14-04-15 發表
khmama,

小女元朗區b1尾已誇屯門區
你係band1尾仲要轉去屯門,會唔會跌band真係未知之素,我諗你最好保守啲乙一揀田家炳,程度亦合適,乙二填返band2.

引用:Hi+Khmama,請問中西區B1生夠唔夠B1位分,請

原帖由 qcsy88 於 14-04-14 發表
Hi Khmama,請問中西區B1生夠唔夠B1位分,請指教。
中西區大約500個band1生,保留位約290個,非保留位約270個。帳面上好似夠分,實際夠唔夠分視乎有幾多band1生自行階段後已離場,同埋有幾多人轉出轉入,特別係南區好多人會轉去中西區抽,令競爭大咗。

khmama,

小女荃灣區官小band 1b生 心儀 1.荃官 2. 林護 3. 蕭明
有問題如下 :
1. 甲填 : 1. 荃官 2. 林護
乙填 : 1. 荃官 2. 蕭明 3. 王少清 4. 保祿
會好危險嗎? (因葵青每間只有2個位)

2. 荃灣band 1位不足, 那麼我還可以全填 band 1 先(本區+他區), 之後才選 band 2 嗎(完全不選 band 3)? 情況最差是否會去 band 2C ? 不會去 band 3校(趺出30個選擇)? 妳有什麼建議? 保險線要在第幾位? 可以解答我嗎? 十分苦惱啊! (老師建議1.荃官 2. 王少清 3. 蕭明 4. 廖寶珊 5. 梁省德)

萬分感謝!!!!!

elbar  或試 3. 83   發表於 14-4-18 12:50

回覆 khmama 的帖子

謝謝khmama.
另請賜教如 乙2)旅港  還有機會嗎?   5) 黃笏南  當保險線會否太後?
6)  7) 放兩間他區各得兩個位的1c, 1a女校 做執雞會否作用不大?

煩請指教, 謝謝

多謝khmama 指點

因為遲d會搬過去個邊住。多謝你

khmama 唔好意思,另外仲想問西貢區band1學位夠分嗎?因唔係好識計唔該你啦!

爬哂12版,呢個post好有用,感激Khmama!

回覆:khmama 的帖子

1何官2胡中3五中?

回覆:2014填表分析 (14/4/2014 17:12更新 + 試算表新版)

請問元朗區B2生夠派B2學位嗎?多謝回應。

如乙

1 銀禧
,
何官,
胡兆熾,
4 鄧鏡波
5 唐乃勤
以上排名可以嗎

khmama,
中西區 Band 2 女, 乙一會搏band1 (聯繫位, 但未必入到), 乙二放St Clare 機會大嗎? 那一間是中西區 Band 2 女的首選和次選?
謝謝!

引用:Quote:原帖由+qcsy88+於+14-04-14+發表Hi+K

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
中西區大約500個band1生,保留位約290個,非保留位約270個。帳面上好似夠分,實際夠唔夠分視乎有幾多band1 ...
多謝哂你的分析,感激!

回覆:786 的帖子

手机下載唔到

Anyone knows how to open the file ? Need to download the file ?

回覆 wendyyy 的帖子

yes, click the link then download it

回覆:2014填表分析 (14/4/2014 17:12更新 + 試算表新版)

想請問北區Band 1,
乙部頭3:  田、陳、李,可行嗎?
乙4開始填Band2還是可填大埔借位Band 1執雞?

khmama 你好!  想請教九龍城B1尾男生, 乙部1) 民生 2) 黃芴南 3) 陳瑞祺(喇沙) 4) 中華基督教會基中學  
5) 五筍節中學 ok 嗎?

elbar  或首選 銀禧 更佳   發表於 14-4-19 15:15

khmama:

就你在post#1估計自行階段離場的 band 1 生%(38.78%),再有一點建議:

因post #1的2014英中學額17,623包含留班位 (e.g. 葵青區:9間英中,每間33人x 4班 x 9 = 1188,但大抽獎每班只派31人,有2個留班位),故在估算band1 生從自行分配學額離場人數時應減去留班位,即自行分配用去 (17,623 - 899 - 10,251 - 留班位)。粗略估計,這些留班位當約1000人(以120間+英中,大部份每間有4班,每班兩個留班位計;有些英中則5班計),則估計用於自行分配的學額約為:17623-899-10251-1000 = 5473。根據你的假設:此等學額(5473)只收band1生,故估計自行階段band 1生離場率則是:5473 / 16690 x 100% = 32.79%

又或用:

17263 x 30% (自行分配學額佔總學額三成) / 16690 (Band 1生) x 100%

= 5287 / 16690 x 100%

= 31.68%

我建議直接用此formula,較前述簡單易明和不用再計算全港留班位。

當然到具體在每區估算自行離場的 band 1 生%時,是高於抑或低於31.68%,還要參考你post#1的2014年各區「自行離場%」、直資學校資料等,以作比較和猜算,從而得出一個該區較合適的band 1生自行離場%,再套用在你的spreadsheet(2014派位試算表)上,以便制定合宜的選校次序。

理念如有錯漏,請指正,謝謝!越研究越發現你做的工程真是巨大,功德無量!!

cowboymama

‹ 上一主題|下一主題