用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

cowboymama 發表於 14-4-17 12:38
回覆 khmama 的帖子

khmama:

真係知音人也. #1已update咗個自行離場率, 由於唔係間間自行都係30%, 反正有raw data可以計準o的, 所以都只係扣去留班位. 32.17%其實同你用30%自行計出o黎個%唔係差太遠.

cowboymama  Thanks a lot!  發表於 14-4-21 19:00

cowboymama 發表於 14-4-18 15:11
在另一帖「求救!求救!唔識計分析表請問西貢區band1學位夠唔夠」中,我嘗試解釋如何用khmama的資料及sprea ...

見到好多家長唔明白究竟點定用邊間學校包底, 所以在#1又加咗個表, 如果比較各區競爭band1人數及非保留學額, 假設唔夠分, 應該參考allocation list去訂定究竟最差情況派到邊間. 在banding方面或許有些少令家長誤會, allocation list既banding係根據2010年會考成績去決定, 而唔係根據中一派入去既band1/2/3學生數目決定, 因我沒有此數據. 故在抽獎秘笈中提到band1生最差只會派去第一間所填既band2學校, 實際係指有band2生經抽獎入既學校, 因為band1派先過band2生, 所以band2抽得入的話, band1生就算放第30志願都會入. 至於邊間band2經抽獎入到, 好多時要靠家長賽後檢討才略知一二. 西貢區係唔夠band1位既, 如果要包底, 必須計計數, 填晒慕德同王華湘應該都足夠, 後面多填幾間band2都冇蝕底.

cowboymama  唔該晒!又要你花心機做多個表。  發表於 14-4-21 19:02

回覆:2014填表分析 (21/4/2014 16:55更新)

我手機看不到數據,請問元朗band 2夠位嗎?計埋band 1跌入來b2的數位,謝謝,即係,我想問我band 2會不好彩入b3中學嗎?謝謝你們

引用:我手機看不到數據,請問元朗band+2夠位嗎?

原帖由 123smile 於 14-04-21 發表
我手機看不到數據,請問元朗band 2夠位嗎?計埋band 1跌入來b2的數位,謝謝,即係,我想問我band 2會不好彩 ...
看不到最新的表五嗎?我部手機睇得到。

itlolo 於 14-4-17 23:47 編輯

再想請教大家, 九龍城B1尾B2頭男生, 乙部1) 民生(因現讀民小)  2) 黃芴南
3) 陳瑞祺(喇沙) 4) 中華基督教會基中學  5) 五筍節中學 ok 嗎?

老師建議 choice 2 填陳瑞祺(喇沙), 依家真係十五十六

hellokitty525 發表於 14-4-21 16:55
回覆 twcho 的帖子

荃灣區band2學生會唔會唔夠位派到band3林伯欣和姚連生呢?
荃灣Band 1位不夠分,故有部分Band 1同學會佔用了Band 2學額,估Band 2同學排位時亦必須較慎重,運氣不好時是會落到Band 3中學的,用那一間Band 3包底就要選一些校風好的了(個人認為Band 3中學校風較成績更重要)。

回覆 hellokitty525 的帖子

皇仁舊生會我學說是band3,叫我放後的

請教大家,小女黃大仙band 2 尾,甲1)培道 2). 文理 3).培敦
                                                      乙1)文理 2)培敦 3)聖文德 4)潔心林炳炎 5)孔仙洲
老師話乙1)文理 乙2)不可選培敦建議 選潔心林炳炎 自己唔想咁早選潔心,唔知點選?

引用:請教大家,小女黃大仙band+2+尾,甲1)培道+

原帖由 rubyshing 於 14-04-21 發表
請教大家,小女黃大仙band 2 尾,甲1)培道 2). 文理 3).培敦
                                            ...
就以 乙1)培道 替代 文理

khmama,

請問沙田小六考生有4177人, band 1 生點解唔係4177x30%=1253人, 表中band 1 生1390人係 如何計出的?

e12340  4177/3=1392....係將人數除3個banding計算出來!  發表於 14-4-22 09:51

e12340  4177/3=1392....係將人數除3個banding計算出來!

thanks.

thanks!

khmama,你真係好有心機

唔好意思,有D唔明,比如大埔區:表一顯示2014年考生人数1697,英中學額660,計到b1生1697/3=566,英中學額比b1生多出94個位;但表五顯示減去自行離場b1生後剩番383個b1生,非保留b1英中學額係362,點解b1生又唔夠b1位來抽既?請指教 Thanks

舊年我兒子入到第一志願, 好開心!  但今年到我女兒了, 老師說她係band 3 頭學生,怎麼辦,應該選那間好呢。本人住新界北區,第一輪見咗風采同埋粉嶺聖芳濟各,依家要填六合彩了, 不知選那些學校, 大家有咩意見? 我個女課外活動有很多獎項! Thx !

khmama  已覆pm  發表於 14-4-27 22:46

qzwg 發表於 14-4-22 20:36
khmama,你真係好有心機

唔好意思,有D唔明,比如大埔區:表一顯示2014年考生人数1697,英中學額660 ...
表一中有數欄是顯示各區英中學額,接近最右面的是英中學位總額,大埔區是660個,因為大埔區只有5間英中,每間開四班中一,每班33人,即共660個位。而另一欄顯示2014乙部大抽獎英中學額,只有362個位,這是因為660個位中有30%是自行分配學額,而從餘下來的學額中先扣除每班兩個留班位,再取剩下約10%給甲部大抽獎,最後餘下的就是這362個位。

而表五中第二欄就是每區band 1同學的數量,以大埔區為例,即等於1697 / 3 = 566。自行離場band 1%是從每區升中同學總數減去乙部抽獎總學額(包括所有本區及可選的他區中學,大埔區為1149個,這數據可從本帖#1的連結中下載:http://www.sendspace.com/file/p5yr1g)再除以升中總數得出。
以大埔區為例:即 (1697 - 1149) / 1697 = 32.29%,這百分率乘566 = 183就是估計Band 1同學在經過自行階段及甲部大抽獎離場的人數,所以得出: 566 - 183 = 383名Band 1同學還需在乙部大抽獎階段角逐剩餘的學額。而這數目比之英中的學額362個稍為多出些少。

說得比較累贅,希望能解答到您心中的疑惑。

shirley801 發表於 14-4-23 12:29
舊年我兒子入到第一志願, 好開心!  但今年到我女兒了, 老師說她係band 3 頭學生,怎麼辦,應該選那間好呢。 ...
我會博l至2間冷門b2,再填b3,你自行揀聖芳濟,佢係b2C的,乙一再填佢都有機

回覆:2014填表分析 (22/4/2014 23:41更新表四+example)

Khmama, 真的很多謝你的詳細分析。
如果男生 B1中西區,選校如下:
甲1英皇, 2 St Jo 3 華仁
乙 1 英皇,2 St Jo, 3 鄧肇堅, 4 高主教, 5 聖類斯,這樣排序可以嗎?

我都想請教大家,我女兒 band2 東區

自行選衛理
甲: 衛理,金文泰, 劉永生
乙:衛理,劉永生,筲東,培僑,5-10 被阿sir reject 左,要我選band3保驗

如果我咁選,是否有問題呢?會否比較危險呢?
煩請大家幫吓我!

qcsy88 發表於 14-4-23 18:06
Khmama, 真的很多謝你的詳細分析。
如果男生 B1中西區,選校如下:
甲1英皇, 2 St Jo 3 華仁
乙 1 英皇,2 St Jo, 3 鄧肇堅, 4 高主教, 5 聖類斯
浪費 乙2, 有機會一子錯滿盤皆落索

請問khmama及各位:

小女為屯門區  Band1b生,   a想問這區的自行離場生18%是如何計出?b.小女學校與梁中丶譚中為聯繫關係,如放這2所中學在乙1,乙2共多42個聯繫位,條數又點計呢?田中做乙3,老師要她乙4已選Band2校(呂祥光),我們又不甘心,如夠Band 1位的話,我想放多幾間B1校在4至7位才到呂中,這樣可行嗎?
萬分感謝:easter::easter:

elbar  乙部或試 1.梁中 2.田中 3.譚中 4.屯官 5.呂祥光 較佳   發表於 14-4-24 09:51
elbar  或試 乙1梁中   發表於 14-4-23 21:47
‹ 上一主題|下一主題