用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五六年班, 呈分試試卷, 跟平常的試卷各方面有乜不同? ...
樓主: luluma
go

五六年班, 呈分試試卷, 跟平常的試卷各方面有乜不同? [複製鏈接]

引用:其實成績表有無全A真好大影響架!我有朋友

原帖由 kachunma 於 14-04-06 發表
其實成績表有無全A真好大影響架!我有朋友在QE教,佢地收生要求是收最多A的,(不會計來自乜校),所以對來自 ...
老實講,比我做老師我都揀成績表愈多A那個,唔會睇邊間打邊間,更加吾會研究幾多分屬乜grade, 總知叩門時合乎資格的同學就可叩門/可取表!

引用:Quote:原帖由+kachunma+於+14-04-06+發表其

原帖由 NurseSally 於 14-04-06 發表
就係咁嘞!D oral, compostion 好睇老師個人感覺,分分鐘科總成績比呢D雜科拖低!

...
但係會唔會都有15%嘅学生會攞到全A呢?(我意思係细分唔係全A,但係中、英、数、常加總平均分係A)

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-04-06+發表

原帖由 bb560 於 14-04-06 發表
但係會唔會都有15%嘅学生會攞到全A呢?(我意思係细分唔係全A,但係中、英、数、常加總平均分係A)

...
難! 全班最高comp. 88, 其他班最高89,想攞A 是極難,老師話88已經好高分,話都朋唔比90! 反觀我囡舊同學在葵涌最Top 小學,英文全A, 中文全A,即所以話每間小學出卷及比分有好大差異!

978212  係唔係你間小學有一條龍或直屬中學架  發表於 14-4-6 11:22

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-04-06+發表但係

難! 全班最高comp. 88, 其他班最高89,想攞A 是極難,老師話88已經好高分,話都朋唔比90! 反觀我囡舊同學在 ...
哦!所以我係問個英文“平均分“,唔係英文作文嘅細分,只要英文“平均分“係A(就算細分唔係A)已經係A架啦!同時,間間学校呈嘅分有D唔同,oral分未必呈!

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-04-06+發表但係

難! 全班最高comp. 88, 其他班最高89,想攞A 是極難,老師話88已經好高分,話都朋唔比90! 反觀我囡舊同學在 ...
同時,你可以唔睇D科目嘅AABB,你可以比較你囡間学校同佢舊同學嘅小學,邊間小學有多D人去神級中學,米大約有個“舖“,邊間學校D“A“值錢D囉!
另外,無咁多個A,米唔叩QE,叩第間囉!

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-04-06+發表

原帖由 bb560 於 14-04-06 發表
同時,你可以唔睇D科目嘅AABB,你可以比較你囡間学校同佢舊同學嘅小學,邊間小學有多D人去神級中學,米大約 ...
上智4A, Lam Woo 10A2B for the main subjects! QE is not my target!

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-04-06+發表同時

上智4A, Lam Woo 10A2B for the main subjects! QE is not my target!
A!咁你米叩上智同林護囉!(我當你1科oral同1科composition係B)無問題呀!

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-5+01:10+正常深

原帖由 misoko 於 14-04-05 發表
聖家小學就係出深d
不止聖家,囝囝小學都一樣出得特別深

引用:回覆+NurseSally+的帖子 90+分才有A真係難

原帖由 opclk 於 14-04-05 發表
回覆 NurseSally 的帖子

90 分才有A真係難D,不過中學好多都醒目,知您間小學深D或呈度不同會有不同尺度的 ...
絕對同意,特別是區內中學,兩間小學都是A,但中學懂得分辨那間小學的A會深一點。

引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-04-05+發表回覆+

原帖由 MariaTsui 於 14-04-06 發表
絕對同意,特別是區內中學,兩間小學都是A,但中學懂得分辨那間小學的A會深一點。

...
最敝我囡九龍讀,轉返葵青區,D中學不熟我校情況!

NurseSally 發表於 14-4-7 10:43

因為這原因,我不會幫囝囝誇區,在本區,囝囝雖然是邊緣人,仍可在自行獲得一間B1尾學校面試,因這間中學不是全部面試,這次,終體會強校的優勢.

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+14-04-06+發表

原帖由 NurseSally 於 14-04-07 發表
我都覺得你囡個間係名小,應該D“A“值錢喎!我自己細個係葵青區讀書,林護係絕對超班嘅!但我地以前無足夠資訊,根本唔知道佢同排第二個間距離有幾遠!
另外,因為交通問題(其實葵青區好大架!)有D“B1“頭學生去油尖旺/香港島可能重方便D、、、、我覺得林護哩個case有D特别。
P.S.如果你唔介意,可以pm我,你個囡讀邊間小學。

goodboy1  九宣多   發表於 14-4-7 19:39

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-7+10:43+最

原帖由 goodboy1 於 14-04-07 發表
若你囡所讀的是九龍區名小, 應該無中學老師(行內)唔熟識的吧...
出名愉快教學!

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-04-07+發表若

原帖由 NurseSally 於 14-04-07 發表
出名愉快教學!
啟x?

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-04-07+發表

原帖由 Horsebbj 於 14-04-07 發表
啟x?
我地英文level幾好,英文深D,但吾知D中學老師点睇我地學校,有部分人覺得我地level淺,其實淺於初小level,上四年班時英文開始深,數卷亦有幾條粵數。好多同學都俾呢part攪到吾夠時間做!中文又多pre S1 題型。我最驚如需叩門葵青區B1 校時,老師對我校有晤解,但相反如叩HTC會好D,因我校每年有數個同學入HTC。

回覆 NurseSally 的帖子

htc是那間?
‹ 上一主題|下一主題