用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加? ...
樓主: tekkulas
go

請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加? [複製鏈接]

引用:小兒就讀直資小學,當年我們沒有聽它的簡介

原帖由 thomasha 於 14-04-03 發表
小兒就讀直資小學,當年我們沒有聽它的簡介會。
我想請問一下,當年你如何知道這間直資啱吾啱你小朋友讀?我最擔心就係這個問題

thomasha  1. 朋友介紹;2. 上網找有關學校的資料(官網+其他);3. 搜尋校長發表過的言論;4. 找現任家長查詢  發表於 14-4-3 16:54

引用:因為有時得我一人之力,相信大把也搶不到一

原帖由 tekkulas 於 14-04-03 發表
因為有時得我一人之力,相信大把也搶不到一個簡介會位,如果真係自已甘黑仔間間都去吾到點算,又冇分加,仲 ...
我們沒有去DBS 的簡介會也入到2nd in. 所以我覺得沒有関係.

Gt 我話因上年attend 過今年冇去老師即時變面,offer 又conditional on 80% 講座attendence, 你話lei?

回覆 MrBeast 的帖子

GT計attendence嗰個唔係簡介會, 係1st In完個班後備生家長上好似8堂的"培訓班".
1st In好掂個班係直接收offer

MrBeast  表達不好,是兩樣野,thx for clarifying, 重點是gt 重視lei 樣野  發表於 14-4-3 17:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-4-3 17:18
回覆 MrBeast 的帖子

GT計attendence嗰個唔係簡介會, 係1st In完個班後備生家長上好似8堂的"培訓班".
上年開始, GT無直接Offer, 個個都要上8堂. 除了有兄姊讀緊

回覆 AgapePa 的帖子

唔係喎, 我朋友個仔上年1st In後收咗offer, 唔駛上堂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thomasha  1. 朋友介紹;2. 上網找有關學校的資料(官網+其他);3. 搜尋校長發表過的言論;4. 找現任家長查詢

真喺途徑唔只一個。當年我地未興有簡介會時,咪一樣有方法去瞭解學校?

thomasha  當年(我們年少時),報小學哪有這麼辛苦?  發表於 14-4-4 15:53

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-4-3+17:18+回覆

原帖由 AgapePa 於 14-04-03 發表
上年開始, GT無直接Offer, 個個都要上8堂. 除了有兄姊讀緊
未有offer上乜嘢堂?用途係乜?

小曳人  誠意囉!我都上咗幾堂架!  發表於 14-4-3 20:52

回覆:請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加?

未有offer都要上堂,諗起都

引用:去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?

原帖由 Yanamami 於 14-04-03 發表
去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?
好難相信!去聽主要是了解多些,同時可以問問題。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?

原帖由 Yanamami 於 14-04-03 發表
去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?
幾年前新油天第一次辦簡介會,校長當眾說明在家長叩門時曾否出席簡介會是考慮之一。

c.qishan  上次依然如此。  發表於 14-4-3 22:47
Yanamami  此風不可長呀!  發表於 14-4-3 21:18
Yanamami  真不敢恭維。  發表於 14-4-3 20:52

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果有分加,咁我用咗2年時間去聽簡介會 (早一年聽住d先,怕撞期聽唔到咁多)
咁點計先?!我咁有誠意,點加分俾我?!

c.qishan  你2年都無自拍或他拍咩?   發表於 14-4-3 22:49
恐龍家

回覆 ANChan59 的帖子

So why GT have the seperate form for those attending briefing session?

LL222 發表於 14-4-3 19:01
未有offer上乜嘢堂?用途係乜?
GT 考到只會俾 Conditional Offer.
然後家長要上10堂, 毎月1堂2小時. 最小要返8堂. 就可正式註册.
最慘係1st waiting 都要上, 否則無得wait.

内容係有關學校和教育理念

引用:Quote:LL222+發表於+14-4-3+19:01+未有offe

然後家長要上10堂, 毎月1堂2小時. 最小要返8堂. 就可正式註册.
最慘係1 ...
咁應該係小朋友上堂啱數D播。

小曳人  佢要揀有誠意嘅家長嘛!  發表於 14-4-3 21:30

引用:如果有分加,咁我用咗2年時間去聽簡介會+(

原帖由 小曳人 於 14-04-03 發表
如果有分加,咁我用咗2年時間去聽簡介會 (早一年聽住d先,怕撞期聽唔到咁多)
咁點計先?!我咁有誠意,點加 ...
聽咗兩次?

小曳人  無咁癲,係早一兩年已開始聽d緊要嗰d  發表於 14-4-3 21:28

比100分你

小曳人  哈哈~多謝!  發表於 14-4-3 21:29

我都係想早一年準備聽下簡介會的,但我冇10部電腦幫我online攞位,應該冇咩機會去到簡介會了為有試下好似傻婆甘在放學時間去感受下

LL222  找人寫個類似買iPhone App便成了。  發表於 14-4-4 10:40

醒目開學勳章 貢獻勳章

tekkulas 發表於 14-4-3 21:33
我都係想早一年準備聽下簡介會的,但我冇10部電腦幫我online攞位,應該冇咩機會去到簡介會了為有 ...
咁我當年又好少少嘅,係2006年開始出生率升返我跟咗2005年嗰班聽男拔,2006年嗰班聽YW,都多人,但起碼都仲有位
恐龍家

引用:Quote:LL222+發表於+14-4-3+19:01+未有offe

最慘係1 ...
仲要聽talk遲過15分鐘,入場記錄果張紙唔同左色

‹ 上一主題|下一主題