用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝! ...
樓主: lovenicolebaby
go

請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝!   [複製鏈接]

屬 band 1頭 男仔, 綱區是屬葵清區,  甲部及乙部應怎樣填, 比較穩站..... , 唔該各位, 給下意見, 非常感謝!

如甲部填(1) 安柱    (2) 李兆基 (3) 善德
乙部:(1) 安柱 (2) 這格應填甚麼比較好? 及穩妥D (3) 這三間又填哪間中學比較好?,.

elbar  乙部:(1) 安柱 OK, 2,3 較搏   發表於 14-4-10 19:07

引用:B1女第二志願塡保6,第三志願塡八三而第四

原帖由 lamkima 於 14-04-09 發表
B1女第二志願塡保6,第三志願塡八三
而第四塡全中。可行嗎?
多多指教。謝謝 ...
首選會填邊間?

chocolatebear 發表於 14-4-10 13:08
甲2/3冇咩機會有位, 與其漏空, 你都可放呢2間, 因為唔會有機入.

乙二, 視乎你鍾意邊間, 建議唔好填B1A/B, ...
甲部, 第一, 二, 三 要填好些? 不可以空,
另外乙部, (1) 1A  (2) 及(3)間應填哪一間比較好些 , 你回覆兆民/八三/王完, 這三間哪一間比較好? 唔該幫幫忙, 非常感謝!

回覆 chocolatebear 的帖子

乙部, (1) 安柱 (2) 李兆基 (3) 善德... 咁樣填, 會不會搏過頭阿.... 給多些意見......

KATHYFU 發表於 14-4-10 14:19
回覆 chocolatebear 的帖子

乙部, (1) 安柱 (2) 李兆基 (3) 善德... 咁樣填, 會不會搏過頭阿.... 給多些意 ...
個人愚見:
如果自行BAND1A生, 入不到心儀中學. 乙部第1就要捒BAND1B(李/善)校.
乙: 第2/3 李及善大多數都沒位了. 你捒的是最熱門的安柱.  第2如想再博BAND1B校,  就要預最後可能會入到伍校(BAND1C-2A校).   
如不是, 求穩陣, 2/3就要填BAND1C校.  
如不是太心儀安柱,  第1填善德/李校機會都大於安柱.      

黃巴士 發表於 14-4-10 14:49
個人愚見:
如果自行BAND1A生, 入不到心儀中學. 乙部第1就要捒BAND1B(李/善)校.
乙: 第2/3 李及善大多數都沒 ...
但是第一次填寫自行分配位時, 第一次志願是填寫安柱,  如果呢次統一派位在乙部第一格選改填寫李兆基, 是不是不係咁好, 萬一, 搞珠搞不到, 到時叩門去安柱,  安柱會不會介意心儀學校在乙部第一志願不係填它..... 就會冇得叩門機會呀? 唔該幫幫手.... 非常感謝!

****remark : 甲部第一志願及乙部第一志願是不是一定填一樣?  到時叩門機會大些? 定係乙部第一志願不需填一定, 會不會影響叩門呢 ? tks!

叩門時, 佢只會問你自行有沒有選它. 你大抽獎點填係無人知的!

引用:Quote:KATHYFU+發表於+14-4-10+14:19+回覆+

原帖由 黃巴士 於 14-04-10 發表
個人愚見:
乙: 第2/3 李及善大多數都沒 ...
咁女同學們在葵青區真是有利D,有兩間Band 1女校!

引用:叩門時,+佢只會問你自行有沒有選它.+你大抽

原帖由 moniquechoy 於 14-04-10 發表
叩門時, 佢只會問你自行有沒有選它. 你大抽獎點填係無人知的!
自行安柱,甲一安柱,乙一安柱,影印下來選校表,萬一叩門再俾安柱看,Band1A仔,議價能力成數高一綫

請問,伍若瑜屬於band 1/band 2? 謝謝

chocolatebear 發表於 14-4-10 16:53
事實上你同仔仔最心儀係邊間呢?

而家唔好諗番自行了, 如自己OK咗, 咪係上天恩典.  你而家要諗邊間適合仔仔 ...
就驚安柱多人, 派不入, 我想李兆基應冇咁誇張掛, ..乙部(1)(己選了安柱, (2)就不應填李. 要退一步, 穩妥D, 係不係呀?

引用:Quote:chocolatebear+發表於+14-4-10+16:53

原帖由 KATHYFU 於 14-04-10 發表
就驚安柱多人, 派不入, 我想李兆基應冇咁誇張掛, ..乙部(1)(己選了安柱, (2)就不應填李. 要退一步, 穩妥D,  ...
我覺得乙二填善德的機會大的,始终中一至中三要读佛經,同埋女同學的校服太惹眼,有信仰的家長唔會選。李好多運動叻 數學叻的男子選,笫三全完r兆民笫四伍x瑜

引用:Quote:dobbybabie+發表於+14-4-10+17:58+我

原帖由 chocolatebear 於 14-04-10 發表
最好問下上年既家長情報, 前年或以前善德放乙一都唔夠位派, 乙二唔洗諗.
其實這樣填都博架,祇不過1A生唔好彩自行唔得,冧巴唔靚入了1C學校甘唔甘心先?唔甘心就盡地一鋪,還掂最壞结果可能都係1C(强調是可能啫)。當年我都係林護乙一,善德乙二架,因為1A仔入C我唔甘心的。入B我都接受到。

黃巴士  AGREE!!  發表於 14-4-10 18:47
chocolatebear  最後入了LW嗎?  發表於 14-4-10 18:34

回覆:dobbybabie 的帖子

嗯😃😃多謝你的意見

‹ 上一主題|下一主題