用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
樓主: rinarina
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因   [複製鏈接]

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

回覆 Popo01 的帖子

維持係一線學校的前50%可能重難過維持係二線學校的前30%

王家爸爸    發表於 14-4-5 09:20
LuLuKiuKiu  agree!  發表於 14-4-4 13:02
wan_sosin  無錯  發表於 14-4-1 10:33
lauwingtai  正想講  發表於 14-4-1 01:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ha8mo 的帖子

官津校應該無乜可能得10幾人一級,因為好似有規定如果連續2年不能達收生下限(好似23人)就要殺校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+Popo01+的帖子 維持係一線學校的前50

wan_sosin 發表於 14-3-31 22:35
agree!
若然對自己小朋友有信心,邊間學校都唔太緊要,二線又何況?小朋友讀得開心緊要D!

我妹妹細個時明顯比較蠢, 當年家父話與其在好學校考第尾, 不如在差一點的學校考第一, 咁會開心啲。佢依家中文系大學畢業了。上一輩父母的諗法, 有我們參考既價值。

ha8mo 發表於 14-4-1 10:18
這是我從某港島區學校年報抄出來的學生人數記錄

某年寫到明Band 1得8個人,咁係咪考第9已經係Band 2?
某年寫到明Band 1得8個人,咁係咪考第9已經係Band 2?

以果年計, 係! 第9已經係個間學校既Band 2學生, 不過有"機會"仲係同區Band 1學生

Band 1比例有幾多, 好似係要睇番D師兄師姊係中一個評分試(有錯請指証)

好似呢間學校Band 1比例都大約20%, 不過因為人數少, 所以其實只得幾個Band 1生..... 呢類型學校(人數少, Band 1比例低過30%..... 個人定義可以叫三線), 要全級頭五名甚至頭三名先安全.......

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-4-1+00:26+回覆

原帖由 ha8mo 於 14-04-01 發表
這是我從某港島區學校年報抄出來的學生人數記錄

學校好老實。

王家爸爸  只要沒有死(即殺校),幾年後又一條好漢(香港整體學生人數的增加)。  發表於 14-4-5 09:32

回覆 little_yolky 的帖子

呢樣真, 如果小朋友係精英班考第尾, 雖然可能仲係全級30名內, 但小朋友永遠覺得自己差過人, 打擊自信

一線學校, 成績差一分可以已經差咗幾個名次

LuLuKiuKiu    發表於 14-4-4 13:06

little_yolky 發表於 14-4-1 10:52
我妹妹細個時明顯比較蠢, 當年家父話與其在好學校考第尾, 不如在差一點的學校考第一, 咁會開心啲。佢依家 ...

世伯好有智慧!我都係咁諗,做小池大魚比較好!

就算小朋友真係叻,都唔一定要入最TOP嘅學校,因為揀間輕鬆一D,個小朋友可以好輕鬆去學習,多出來嘅時間還可以自己去學其他有興趣嘅嘢!

老師都成日覺得我個仔可以入一線頭嘅學校!但我揀咗間中規中矩就算!一來男仔好玩未會咁快定性!二來如果咁樣可以考到前頭係好事!

evaken    發表於 14-4-9 11:09
王家爸爸    發表於 14-4-5 09:33
LuLuKiuKiu    發表於 14-4-4 13:07

回覆 ACE2126 的帖子

怕個魚池放唔落條大魚?  

好像很有道理,但似乎是自己騙自己。
學校固然有得去低學術的學校,令自己成為第一。
但如果沒得移民,你之後只有香港社會一條後路。
小時候培養了自信心,但當進入社會即遇上錯折,怎麼辦?
懂得面對失敗嗎?還是只學會逃避?
當然如能學到山外有山,人外有人的態度當然最好。

ACE2126 發表於 14-4-1 11:17
小池大魚,也要看那池有幾小,條魚有幾大。
我妹妹個case係個池真係好細, 好彩我妹妹唔係咩大魚。好彩養養下遇到位好飼養者, 變咗條唔錯既魚, 高考有2A2C, 仲叻過我幼稚園就開始努力既人。

wan_sosin  魚要慢慢養  發表於 14-4-4 23:59

little_yolky 發表於 14-4-1 10:52
我妹妹細個時明顯比較蠢, 當年家父話與其在好學校考第尾, 不如在差一點的學校考第一, 咁會開心啲。佢依家 ...
我當年都係二三流小學考頭幾名, 都入到Band 1 中學, 升中後都考到頭十幾名, 會考成績都唔差, 有22分, 全個學習生涯都輕輕鬆鬆。

當年選小學, 主要選升中時, 學生派入/考入主要收讀band1學生比率高的小學.

因此兩個女入左同一間band1比率八九成的學校.

後來發現大女成績只能在在中間至中上浮浮沉沉.

不過我相信大女升中學後會有蜜月期. 因為該小學在正常課程外, 為同學預備了不少中學的課程, 也在幫助同學應付面試方面下了很多功夫.  我想, 這就是那些中學喜歡收該校學生的原因.

但由於唔想再咁患得患失, 最後安排細女轉入半龍校. 唔想再煩一次呈分試.

hkpapa852  Band 1比例有8,9成的學校又冇直屬中學, 我只係諗到個2,3間...... 個2,3間學校既生活, 絶非輕鬆  發表於 14-4-2 13:17

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

anntx3 發表於 14-4-1 11:47
好像很有道理,但似乎是自己騙自己。
學校固然有得去低學術的學校,令自己成為第一。
但如果沒得移民,你之 ...
世上有樣野叫「壓力」, 「壓力」有多少才叫好? 當然是適中最好, 有推進力之餘, 又不傷自信心。
要揀合適的學校, 梗係唔會話揀全區最水皮的小學, 就為了考第一咁搞笑啦! 如果真係咁, 就真係如你所說的自己騙自己了, 但在二線學校要考得前, 其實都要好努力, 一d都唔易。

但在一線頂的學校, 壓力未必人人應付到, 早前看過一個港台節目, 有個小朋友測驗97分, 但班中有很多人高分過自己, 那小朋友收到成績後哭了, 說覺得自己好冇用, 溫習了很久也被扣了三分, 覺得對唔住父母。港台將小朋友哭的片段播給他爸爸睇, 爸爸也很傷心, 即時將他的補習班興趣班減半,讓兒子少點壓力。

要透過這種形式去學習「山外有山, 人上有人」嗎? 97分是值得自豪的分數, 但那小孩只得到自卑。這樣可以學懂面對失敗嗎? 亦唔覺得。

再重申我的觀點, 唔係話要揀九流垃圾校黎讀, 讓仔女考第一, 而是選一些程度和壓力都合適的, 才是對仔女好。時時有聽聞, 民X小學和宣X小學經常會勸成積麻麻的學生退學或留班, 被勸退的學生會學識「面對失敗」和「山外有山」嗎? I don't think so.

wan_sosin  agree!要面對錯敗!小朋友有大把機會!  發表於 14-4-4 23:30
palmchristy  留班相信係因為主科唔合格. 有個案留班後打好底, 照樣升讀主收band1學生的中學.  發表於 14-4-2 14:21
‹ 上一主題|下一主題