用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs 德望
樓主: heiyomami
go

真道vs 德望 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+catf2+於+14-04-23+發表本帖

原帖由 ozoz 於 14-04-23 發表
GH 課程改革後小咗好多功課,考試考運用同埋課外嘢多咗好多,對一d 習慣背誦先感覺安全嘅小朋友同家長會唔 ...
理智的家長,讚!啓發與自學係長久學習的良方

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-04-23+發表GH+課

原帖由 sbux 於 14-04-24 發表
理智的家長,讚!啓發與自學係長久學習的良方
我都有擔心做錯決定𠺢,話晒活動教學好多時比人hea嘅感覺,亦會擔心會唔會將課程整易d令學校做happy school 。為咗要了解多d, 真道一有觀課比準家長,我盡量次次去睇,問用家拎書拎卷拎工作紙睇下,知道佢一d都唔hea, 方法理念同我家教又配合,我先放心去。等女兒返真道一排之後我先可以講多d實況。至於GH, 係老牌好學校,有好多人例同用家,可以唔駛花咁多時間去了解。

引用:Quote:原帖由+sbux+於+14-04-24+發表理智的

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-04-24+發表我都有

原帖由 IloveJJ 於 14-04-25 發表
你好勇敢!我個仔去年考學校,唔知點解只有真道有2nd in?個仔係好有好奇心、求知慾,我自行抽到中西區傳統 ...
小朋友其實個個有創意,只係有冇人欣賞啫,大人眼中好肉酸佢當寶貝,多d鼓勵,引佢形容,再修改下,會有進步,不過真係要空間先可以。我情況係咁啱個侄女讀某港島區地區名津,小一還幾好,小二就開始出事,情緒有問題,所有中英文除咗為考試測驗默書,一律唔睇,對學習已經完全失信心,無晒笑容。每次測默考一分一分咬住,目標為本,no pain no gain, 我自問攪唔掂。我地現正全力幫佢,希望佢攪返掂,佢父母講明絕不放棄呢間津校,因為有大機會入band 1名校,而且侄女性格內向,坐定定跟指令no problem,應該啱讀。另外我有鄰居又係小二出事,見心理醫生。可能咁啱身邊事情,加上自己知自己女兒性格,我地好辛苦先由佢係怕羞草怕失敗,變得肯舉手肯發問肯討論,由初時舉手都有d 95答8,一舊舊,得到老師鼓勵引導,到現在明顯進步,我唔捨得打沈佢。我目的唔係要做smart girl, top student, 係想佢學懂溝通,欣賞別人亦欣賞自己,到大個咗面對困難時,識得正面咁想方法解決。好似諗遠咗,其實呢d係自小一點一滳學習,尤其幼兒階段。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-04-25+發表你

原帖由 ozoz 於 14-04-25 發表
小朋友其實個個有創意,只係有冇人欣賞啫,大人眼中好肉酸佢當寶貝,多d鼓勵,引佢形容,再修改下,會有進 ...
你呢個唸法亦可以解釋到點解小朋友讀完活動教學幼校嘅家長會比較踴躍報考新派直資

好open-minded 的想法。
係香港好易有追求名校嘅諗法,就算楝番地區官津校,都揀入band 1中學收生率高的小學,要有數據支持。我初初係跟大隊的,要阿囡認字卡做練習,可是越跟得貼,越發現阿囡只係死記D資料。反而用愉快的態度,用日常生活做題材,她會真係明白和吸收到。
最後雖然還是要考公開試,起碼在小學階段的學習不是為呈分試,為短期名次分數而放棄她的求知慾。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-04-25+發表小朋友

原帖由 sbux 於 14-04-25 發表
你呢個唸法亦可以解釋到點解小朋友讀完活動教學幼校嘅家長會比較踴躍報考新派直資

...
我見好多傳統幼稚園都好多去考新派呀,不過我估父母如果有選擇,會選擇傳統小學。

引用:好open-minded+的想法。係香港好易有追求名

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-04-25 發表
好open-minded 的想法。
係香港好易有追求名校嘅諗法,就算楝番地區官津校,都揀入band 1中學收生率高的小 ...
每種教學方法都有好有唔好,我第一次聽真道個名係我Canada 個舅父話我知,佢有個學生中學移民去,跟佢學小提琴,個學生好有正面思想,英文跟到,數理science 完全無問題,好突出,自己知自己做乜,最後入咗一級大學讀醫,佢並非因為人地覺得醫科好,佢係有自己理想。舅父話呢個學生喺香港時讀真道,佢聽都未聽過係乜,羅喇拔佢就識,叫我值得留意下真道,個學生大讚學校。之後經過好多事,同女兒行過好多路,做好多資料搜集先作決定。

回覆 jjson 的帖子

當我女兒要在小學轉校時, 也有不少GH小學生提議她入GH, 但我們選了真道. 結果那些GH的小學生也因功課多而轉了他校.

吾熟真道,但德望最近改革,可能workload會再合理些。

識幾個讀德望的女仔,有讀得好開心,有讀到全家受罪。但這些女孩有共同點,都比較自覺,比較乖巧的類型。小朋友可能是這樣才適合。

真道而家咁勁,同德望水平又接近,真係無理由唔讀

引用:真道而家咁勁,同德望水平又接近,真係無理

原帖由 B.BB 於 14-05-07 發表
真道而家咁勁,同德望水平又接近,真係無理由唔讀
如果講DSE 考試結果水平,GH現階段較優,真道上年33222 76%,GH 好似8x以上而且5*以上比例比真道多。不過真道只有11年歷史,呢個成績算不錯。我選擇真道由於個教法同理念啱自己女兒,希望女兒可以發輝得好。

回覆:真道vs 德望

其實真係好唔同的,要睇下孩子咩性格。我有朋友在真道工作,她也表示不會讓自己孩子入讀,成績係好,但太自由奔放(背後如何演繹各自演繹吧!)。GH傳統名校。兩間各有各好,也有唔好,是否合適孩子才是重要

‹ 上一主題|下一主題