用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs 德望
樓主: heiyomami
go

真道vs 德望 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-03-26+發表曾幾何

原帖由 atirw 於 14-03-26 發表
可否講下你家教法的理念是怎樣的?
簡單講我家教格言有2個,1:凡事無對錯,只有影響別人令人worse off就係錯。eg唔小心倒瀉水不是錯,麻煩別人執先係唔啱,要自己執返就ok。如果故意倒即係故意麻煩人,呢下先唔啱。2:邊個乖就錫邊個,逐日計,何謂乖,有好行為就係乖。2個都有好行為就2個都錫。有超好行為有大獎勵,就係話比所有親友知你做呢件好事,全部人都知。我之前煩惱女兒爭嘢打交問題,自從一次大女讓妹妹,輪流玩,得大獎之後女兒無再打交了,個過程攪咗成年,完滿解決,現在算係相親相愛。

我讓女兒自主學習,自己經過思考做決定,承擔後果,我着重佢思考過程多於結果。人生係佢嘅,我只可以喺佢年幼時比d引導,我亦尊重佢選擇。每次assessment ,做功課,收成績表等等,同佢review,會先由叻地方開始睇,訪問下佢秘訣同原因,等佢欣賞自己之後再睇不足之處,佢當然想滿分,自然會想方法解決困難令弱項進步。唔駛好耐,佢自然滿分,不過不會自大,因為下次學新事物又可能由完全唔識開始。我深信人人有強項,總有樣嘢叻,讀書只係其中一樣。最重要同自己比較,名次只係benchmark 而已。

另外我無請工人,我女k2開始我做ftm決心令佢甩公主病同埋訓練佢抗跌力,頭家人人有份,要一起建立包括家務,將來長大,希望佢對社會同對家庭一樣有建設。

我嘅家教方式,明顯唔容易有即時結果,要空間時間,個女先可以冷靜思考,我先有時間同佢傾,達成共識,向一d目標進發。真道教法同我好多相同地方。我女兒好怕羞,用成年時間令佢增加自信,上課時時舉手發問,如果學校傳統大班,未必能包容。而且如果要一分一分咬住,我同女女未必捱得住。要注意一點,活動教學並非逃避辛苦,只係方法不同,並非hea住學。

引用:你地會点擇,有何意見。唔該! +

回覆:真道vs 德望

唔睇呢個post都唔知真道咁堅, 同德望有得揮.   咁真道難考入嗎? 他們愛收邊類型學生?

引用:唔睇呢個post都唔知真道咁堅,+同德望有得揮

原帖由 llkllkllk 於 14-03-26 發表
唔睇呢個post都唔知真道咁堅, 同德望有得揮.   咁真道難考入嗎? 他們愛收邊類型學生?  ...
呢2間完全不同教法,真道歷史短,要放長雙眼先知,中學亦唔係band 1A, 有興趣的話,要多了解理念先好決定入讀,免得同自己期望有出入時後悔。有人用blue chip形容GH呢類學校,概念股黎形容真道呢類。至於難唔難入,現在間間幾千人考,唔太易,不過當然無傳統名小咁難,我覺得佢主要睇小朋友性格是否合適,interview有問學術嘢,唔係極易,但無d重學術學校問得咁深。

引用:+本帖最後由+jjson+於+14-3-26+13:07+編輯+

原帖由 jjson 於 14-03-26 發表
Should not reduce its average IB score because it is taking the most difficult Chinese (Chi A), while many other schools only take Chi B which is easier. Please see the post about IB results in the international school forum.

llkllkllk    發表於 14-3-27 12:00

llkllkllk 發表於 14-3-26 16:58
唔睇呢個post都唔知真道咁堅, 同德望有得揮.   咁真道難考入嗎? 他們愛收邊類型學生?  ...

跟本係2類唔同學校沒得比較

littlefaith  跟本 -> 根本  發表於 14-3-26 21:29

如想考本地U, 請問真道成績如何?

回覆:jjson 的帖子

今年德望每曰平均只有3-5樣功課,默書也少了很多,為何要做到十一、二點呢
學校改革後也沒有想像中那麼谷,課程也比想像中淺了一些(本人覺得)。另外,他們也鼓勵同學多閱讀!
利申: 小女也是GHP.1學生

回覆:jesusloveyiu 的帖子

Sorry! 更正為何做到十點半

兩間根本完全走不同教育路線,有什麼好比較?真不明白。

引用:如想考本地U,+請問真道成績如何?

原帖由 Cutemom0808 於 14-03-26 發表
如想考本地U, 請問真道成績如何?
A friend listened to a recent rthk interview of logos students. They went to CUHK quantitative finance, HKU psychology and hkust business.

引用:Quote:原帖由+atirw+於+14-03-26+發表可否

回覆:真道vs 德望

德望!除非你諗住讀IB

小女今年都係德望讀小一, 佢讀得好開心呀, 功課比起佢朋友仔例如真光, 輕鬆好多喎, 小女日日放完學自動做功課, 食晚飯前一定做得哂, 之後就同妹妺玩o各!

德望牌頭夠亮, 校園和各項支援好到你真係無話可說

引用:+本帖最後由+yuene+於+14-3-27+10:22+編輯+

原帖由 yuene 於 14-03-27 發表

小女今年都係德望讀小一, 佢讀得好開心呀, 功課比起佢朋友仔 ...
係,我都唔明點解會做功課做到咁夜,我女同班上d同學,9點已經陸續瞓緊覺,而且我日日問呀返學點呀?佢日日都話好開心!

引用:Quote:原帖由+yuene+於+14-03-27+發表本帖

原帖由 ac917 於 14-03-27 發表
係,我都唔明點解會做功課做到咁夜,我女同班上d同學,9點已經陸續瞓緊覺,而且我日日問呀返學點呀?佢日日 ...
如果要加埋體藝訓練,重有各科補習,10點半唔奇呀。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+14-03-27+發表係,

原帖由 ozoz 於 14-03-27 發表
如果要加埋體藝訓練,重有各科補習,10點半唔奇呀。
明白,不過我體藝訓練,少量補習放星期六,閒日完成功課後用來看書、玩,因為希望佢可以夠瞓,我唔求考第一,呀女暫時中上,喜歡返學、學習,我ok啦!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-03-27+發表如果要

原帖由 ac917 於 14-03-27 發表
明白,不過我體藝訓練,少量補習放星期六,閒日完成功課後用來看書、玩,因為希望佢可以夠瞓,我唔求考第一 ...
我見有d小學生,未必係GH,操水一周8小時又練2個樂器又入樂團,weekdays返到屋企已經開飯,即使補習放weekend,一日48 小時都唔夠啦

引用:Quote:原帖由+ac917+於+14-03-27+發表明白

原帖由 ozoz 於 14-03-27 發表
我見有d小學生,未必係GH,操水一周8小時又練2個樂器又入樂團,weekdays返到屋企已經開飯,即使補習放weeken ...
同意,我都識唔少,我會諗:佢地好叻,無論家長同小朋友,而我自己...本身唔係特別出色,盡力做左就可以!

‹ 上一主題|下一主題