用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 杏花邨 "救世軍韋理夫人紀念學校 ", 好嗎 ? ...
樓主: CC816
go

杏花邨 "救世軍韋理夫人紀念學校 ", 好嗎 ? [複製鏈接]

evaken 發表於 14-7-17 16:27
如男仔又讀得書谷得我選愛官,因為同皇仁有聯繫位。
但我聽其他媽咪話愛官d老師比較惡,而我個仔又比較反叛所以怕佢會激死老師我見d人話救世軍都有一半學生入到band 1學校,同埋見過校長,佢都好nice
所以應該會揀救世軍

mytsoi 發表於 14-7-18 11:37
但我聽其他媽咪話愛官d老師比較惡,而我個仔又比較反叛所以怕佢會激死老師我見d人話救世軍 ...

明白都官校比較嚴, 惡老師其實間間學校都有, 愛官我都去過開放日, 都feel到d老師麻麻地
一半學生入到band 1學校<--咁勁 , 拍得住4小龍。依幾年東區升中band 1位供多於求,  但6年後就唔知點?

mytsoi 發表於 14-7-18 11:37
但我聽其他媽咪話愛官d老師比較惡,而我個仔又比較反叛所以怕佢會激死老師我見d人話救世軍 ...
如果真係有1半人入到Band 1學校, 絶對唔係2線啦!
愛官都只係得1/3人左右入到Band 1學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

evaken 發表於 14-7-18 11:48
明白都官校比較嚴, 惡老師其實間間學校都有, 愛官我都去過開放日, 都feel到d老師麻麻地
一半學生 ...
其實第時考唔考到band 1學校,都係睇自己個小朋友資質
我又唔太緊張,只係想佢讀得開心,唔係包尾就得啦

所以咩4小龍,谷嘅學校都無諗過

mytsoi 發表於 14-7-18 11:29
你指救世軍嗎?
yes.

回覆:mytsoi 的帖子

根據校方資料,杏花邨韋理只有30%左右能入b1 (姨甥女今年韋理升中一)

救世軍派位比明德好,有說在明德考13都冇得見民生。

救世軍派位比明德好,明德考13的都不能見民生。

救世軍派位比明德好,明德考13也不能見民生。

培僑校園很新和大、全部普教中,可是成績都是一般,只有30%學生可入BAND 1 學校。

救世軍派位比明德好,明德考13的都未能見民生。

培僑地方夠大和新,但成績普通,一大概只有30%學生可以入Band 1學校。

培僑升band 1中學比例多與少,各人心中band 1學校唔同,可以睇下以下po參考下

培僑近年升中情況:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

認識一個培僑小六生,平均名次2x,今年入咗民生。

已睇過培僑今年派位的資料,如果培僑中學是Band 1 學校的話,就表示有31.5%學生入Band 1 中學,如果不是,就只是26%,成績屬一般而已。

回覆:杏花邨 "救世軍韋理夫人紀念學校 ", 好嗎 ?

都係果句,每個人心目中嘅band 1都會唔同,以下計出培僑2014年 band 1比例係根據中學版高手會員khmama提供之資料作計算。

官津學生banding
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1

直資學生banding
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D1

收Band 1 學生中學有:
中基 12
民生 9
衛理 16
婦女會 3
庇理羅氏 5
筲官 5
張祝珊 4
嘉諾撒 2
金文泰 1
聖保祿中學 1
英皇 1
聖馬可 6
顯理 1
共:66人
總人數:146人

Band 1 比例:66/146=45%
唔計衞理&顯理依兩間升格學校,
Band 1 比例:49/146=33%

我絶無對救世軍衛理夫人紀念學校帶有眨意,如有得罪,請多包涵!我返過救世軍衛理夫人嘅救會,覺得此校比培僑仲大

唔好意思,我漏閲了第二頁之派位資料,你的計算是對的。

回覆 JJCYN 的帖子

請問此校有無過海校車接送返學?另兩班普教中,是學校安排學生定係可自己揀?

回覆:杏花邨 "救世軍韋理夫人紀念學校 ", 好嗎 ?

是否成績及校風,救世軍都比柴米及培僑好?

‹ 上一主題|下一主題