用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給仔女一點正能量
go

給仔女一點正能量 [複製鏈接]

2    0    0    0

家長都要

回覆:yan1226 的帖子

不斷制造負能量給子女的就是父母,之後又要努力制造正能量來平衡和掩蓋,既可憐又可笑!!

小蜜蜂BB  制度令人腐敗  發表於 14-3-16 10:44
:verycold: :verycold: :verycold:

當周邊的人大多是這樣,自然就會變成理所當然。反醒確實在不容易,和諧共處、互相尊重、孝順父母現今社會有幾多人能做到。煤體角色好重要,發放多正能量給我們,當每日收D收D,沒有人教都明白正能量祗係明白真理,又可需打打閙閙。

回覆:yan1226 的帖子

引用:不斷制造負能量給子女的就是父母,之後又要

回覆:給仔女一點正能量

真係要收藏來時刻提醒!謝謝!

引用:選校時的迷惘,面試時的緊張,等待時的焦慮

原帖由 yan1226 於 14-03-16 發表
選校時的迷惘,面試時的緊張,等待時的焦慮,被拒絕的失落,再面試....相信大家最近都百般滋味在心頭吧!但 ...
我記得阿仔in 一間直資時,佢表現令我大開眼界,佢答得好得睇,而佢用英文時我真係覺得阿仔真係大個仔。in 佢個副校長都一路in 一路笑,仲同阿仔講話佢英文真係唔錯,幾好。(其實我都覺覺得係) 因為我坐係佢側邊。之後, 我完全冇野講,因為我揾唔到野話佢不是。in完阿仔問我in成點,我一路行一路望住佢,一隻手撘佢膊頭,同佢講: 仔,I'm so proud of you. 如果今次唔成功唔緊要,媽咪睇到你有盡力,我好開心! ……之後佢對住我笑一笑。呢個moment 我永世都會記得!

goodboy1  小毛蟲要脱變了 !:loveliness:  發表於 14-3-17 00:05

曾幾何時,小學階段都是充滿歡樂,充滿回憶,對將來大可留待中學才發力也未為晚,但時至現在,小學升中已成為人生大事,成績稍遜進不了較好的英中,對前途肯定大打折扣,為人父母,那個想自己的子女小小年紀就承受這莫大壓力,但奈何現實如此,如不在這時催谷,恐怕後悔莫及,天下父母對子女緊張的行為係可理解,一點都不覺可憐或可笑。

你們每一個發表都令我感動! 今年已是我我第二次經歷小朋友升中之苦, 但仍不禁想哭! " 選校時的迷惘,面試時的緊張,等待時的焦慮,被拒絕的失落,再面試.... " 真的, 不是每個小朋友都是讀書叻的, 但又不代表佢地唔聰明, 現在的爸媽又不能讓他們自己"天生天養" ... 難 ... ...

完全同意。仔仔預備sencond in果個星期,晚晚半夜醒咗,又要應付呈分試,佢怕我地擔心,所以in哂先話俾我地知。
最後有間佢心儀嘅直資收咗,我地就決定唔參加政府個遊戲,唔想佢再擔心落去。
睇見佢個熊貓眼瞓樣就心都實埋,呈分溫書都放手讓他自己來。

‹ 上一主題|下一主題