用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

lugano 發表於 14-3-13 15:37
我覺得英華女校和英華男校,兩間都是好好的名校

在這個帖內,每當稍為對英華男校有不太認同的留言時,即換 ...

"[size=15.454545021057129px]英華女學校論學業成績同學生"品格"都高幾班啦"[size=15.454545021057129px]SORRY,評論到品格,我都想知YWC品格點樣低幾班啫.
[size=15.454545021057129px]討論區就真係自由言論,但有D野,不能主觀到只憑感覺就可以自由講,特別係講一間學校既品格,書讀得叻唔叻係另一個問題,但品格不能隨便攞黎開玩笑.

agree.

非常同意"不能主觀只憑感覺就可以自由講,特別係講一間學校既品格"這句話,另外,近排時常出現一位"N"家長不斷在各帖子惡意批評英華,雖然不知他什麼居心,但真的令人十分煩厭。每所學校都各有好處,懂得尊重別人也是修養的表現。

甘恩    發表於 14-3-13 16:52

很多人認為YW boys 品格在該區是最好的

其實女英同男英年年都有啲聯校活動, 亦有一齊舉辦一些社會服務項目, 所以如果只係講品格, 我覺得兩校都係有愛心和有基督精神的學校.

回覆 柔情爸爸 的帖子

Agree your point.  Also, I understand that the % of promotion of LSPS to LSC would be decreased in the coming years.

每間學校培養良好品格學生係基本教育,沒有比較需要.姑勿論神校,或者其他學校都應有之責.神校學生閙事上報紙港聞版都不是新鮮事物,但都不能代表某神校品德教育出問題.

grace1215 發表於 14-3-13 16:57
回覆 柔情爸爸 的帖子
Decreasing rate of straight admission to LSC is inevitable, as LSC, including other famous secondary schools, wants to get rid of the non-performers and take in super kids who excel in sports, music, study and other kinds of extra-curricular activities.

幾有趣...原來討論區...只可以讚
唔同意既=唔清楚/唔認識...不能參與討論
咁就算係畢業左/讀緊既...都是否不應討論...因你只知你自己...唔知你隔離點諗
更何況有d中學既講小學野
ps...我都認同英華小學係好既~~~

引用:幾有趣...原來討論區...只可以讚唔同意既=

原帖由 mcl203 於 14-03-13 發表
幾有趣...原來討論區...只可以讚
唔同意既=唔清楚/唔認識...不能參與討論
咁就算係畢業左/讀緊既...都是否 ...
係呀,在法律上的誹謗罪,都是在無事實的根據下向別人講出攻擊性而又影響別人清譽下而定罪,相反大家有冇見過讚美別人或作出有事實根據評論的會被人告誹謗?

芝士BB 發表於 14-3-13 18:46
係呀,在法律上的誹謗罪,都是在無事實的根據下向別人講出攻擊性而又影響別人清譽下而定罪,相反大家有冇見 ...
法律上...點構成誹謗? ~~~

唔係講笑,係EK讚英華小學都真係唔係好得,太敏感

因為會俾人誤會英華小學升呢做左神校,林校長只識MARKETING好叻,引致好多劣評隨之而黎.

剛有個POST問"有無非神校,學費平既平民直資學校",好高興見到有人推介"YW".

這樣好不好,英華小學就界定為普通,學費平既平民直資學校.唔好再將YWPS比較甚麽神校啦.邊位家長投考神校之余,又想考YWPS作為第二選擇既,多謝賞面.咁就大家開開心心啦

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 如果會員在不同版面上不斷發表某間學校的負面言論,
均會被視為惡意攻擊, 帖文會被屏蔽或關閉,
再違規者,可能被禁言或封戶.
請大家留意, 謝謝.

其實每間學校都有長處短處,好處壞處,
因小朋友有不同性格, 家長有不同要求,
所以每一間學校都有其存在的價值,
大家應尊重就讀該校小朋友的家長,
理性討論.

現將主題關上
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題