用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根徳VS學之園(英普)
go

根徳VS學之園(英普) [複製鏈接]

想了很久仍未想通,學之園語境好,課程全面;根徳歷史悠久,老師資歷深。如叩門小學,那間好些?請多指教

5    0    0    0

回覆:根徳VS學之園(英普)

LH都是我心儀,但我會揀Kv,因我是用家,很滿意;學術好但有方法令小朋友易吸收,喜歡上學,正面學習態度,自覺做家課、紀律良好,校風淳樸、老師有經驗愛心,學費相宜,實而不華,過蹟叩門有優勢。但論語境,LH勝,其他好處亦多用家傳頌....2家都有好評,選適合小朋友的便是.

KV 叩門好好多.......LH就........

我當年跟你一樣, 再加多間ST CAT 英普. 最後選了KV. 如果你重學術, KV你會很滿意! 不過預咗要係出面學下ENG AND MANDARIN, 加強番佢ORAL!!

我之前都出過一樣既topic,你可以參考下
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2721270

我唔係用家, 不過我認識有個學之園小朋友考到男小拔, 其實學之園好似呢兩年水準都高左, 如有錯, 請指正, 當然kv亦是一間不錯學校, 難怪樓主頭痛如何選擇

brrbaby2007  LH考到DBS既人好少  發表於 14-2-21 17:50

I'm now selecting between KV vs PC! I think you a much more struggling! If I were you, I would choose KV rather than LH!

樓主如果係想叩津小嘅就揀kv,考直資私校就學之園

引用:樓主如果係想叩津小嘅就揀kv,考直資私校就

原帖由 macmate 於 14-02-21 發表
樓主如果係想叩津小嘅就揀kv,考直資私校就學之園
同意。

視乎你target 咩直/私校啦。

引用:我之前都出過一樣既topic,你可以參考下+ht

原帖由 Fion_Wu 於 14-02-21 發表
我之前都出過一樣既topic,你可以參考下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=272127 ...
你之後選左 LH? 我認為 LH 係多采多姿既課程同學校文化,小女依家 pn,未足三歲, 開始有自選圖書拎返屋企,佢自己會主動講:this is my story, talk about the ball, talk about the car.... 或者拎 letterland 既勞作出黎問我:what is this? Oscar orange.... What does she say? Oscar orange , she says 'or( 音柯)' (屋企無教),當然發音未好準確,因為仲好細,佢本身廣東話都未準確,但佢肯主動講,證明佢入腦,同埋佢鍾意! LH 同 KV 最大分別係家校合作,LH 係好注重家長意見!如你係緊張媽咪,不妨選 LH, 反之,如唔想理咁多,交曬比學校,就選 KV!

回覆:Smartbubu 的帖子

i also like lh more
but agree如LH家長要投放較多時間啊啊啊啊

引用:Quote:原帖由+Fion_Wu+於+14-02-21+發表我

原帖由 Smartbubu 於 14-02-21 發表
你之後選左 LH? 我認為 LH 係多采多姿既課程同學校文化,小女依家 pn,未足三歲, 開始有自選圖書拎返屋企 ...
你阿女咁叻嘅!是否在家你們也說英語?我阿女k1都唔識講成句啊,but she likes letterland much too

回覆:beyondcontrol 的帖子

同意啊lh really needs parents' participation, but my frd said kv doesn't need parents to teach kids at home ar

Smartbubu 發表於 14-2-21 22:34
你之後選左 LH? 我認為 LH 係多采多姿既課程同學校文化,小女依家 pn,未足三歲, 開始有自選圖書拎返屋企 ...
暫定係LH,如無意外,都應該係

多謝各位家長嘅意見

同樓主一樣,暫時揀LH

上年面臨同一選擇時,我聽了很多意見,更傾向kv
但如果學之園是英粵offer,我會毫不猶豫揀學之園。

引用:上年面臨同一選擇時,我聽了很多意見,更傾

原帖由 oooasis 於 14-02-24 發表
上年面臨同一選擇時,我聽了很多意見,更傾向kv
但如果學之園是英粵offer,我會毫不猶豫揀學之園。 ...
最後選了那間呀?我見多數人liKe英普wor,可否參考閣下鍾情英粵的見解?

‹ 上一主題|下一主題