用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英粵與英普的優劣?
樓主: 怪獸父母
go

英粵與英普的優劣? [複製鏈接]

引用:請問大家可唔可以分享下英粵及英普班的優劣

原帖由 怪獸父母 於 14-02-18 發表
請問大家可唔可以分享下英粵及英普班的優劣?
http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20140219/spea/oaa1.txt

唔知有無英粵轉英普 信 Sample ? Many Thanks !  

引用:唔知有無英粵轉英普+信+Sample+?+Many+Than

原帖由 sysy474 於 14-02-24 發表
唔知有無英粵轉英普 信 Sample ? Many Thanks !
係咪好似下午轉上午咁,改下D字眼

sysy474  Thank KaKa !  發表於 14-2-24 18:10

引用:Quote:原帖由+怪獸父母+於+14-02-18+發表請

原帖由 Cowbit 於 14-02-21 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20140219/spea/oaa1.txt
我好認同,我見有D中文書有D北方囗語,唔係中文

引用:我擔心佢上英普,同時佢唔認中文詞語嘅廣東

原帖由 decelerate 於 14-02-20 發表
我擔心佢上英普,同時佢唔認中文詞語嘅廣東話發音。考小學可能會有問題。

...
唔會,同一篇文章能用粵語及普通話朗讀。小朋友有能力見人講人講見鬼講鬼話,放心。

Thanks for the sharing !  {:1_1:}

回覆:英粵與英普的優劣?

英普班及普教中小學到底是教小朋友香港式的詞語定國內式詞語?如馬鈴薯vs土豆,椰菜vs卷心菜,的士vs出租車, 寬頻vs寬帶。如是用普通話教聽說讀寫但港式詞咪好攪笑?番國內照講咪嚇死人?

kitmantsoi 發表於 14-2-24 19:46
唔會,同一篇文章能用粵語及普通話朗讀。小朋友有能力見人講人講見鬼講鬼話,放心。

...
Agree! 我囡雖然普教中,但都係廣東話同普通話都識分同讀,正如你指住個蘋果,叫佢講英文,佢咪apple, 廣東話就蘋果,普通話就ping guo 囉!始终家用廣東話,小朋友一定識講仲非常流利,早點學普通話,對小學中文科學習好好多,就算英普班都只係一半時間(1.5 hrs), 其實都係當每日學下普通話,佢唔會d普通話勁到喺屋企只識用普通話同人溝通,唔識用廣東話吧!唔通去考小學時,老師用廣東話問嘢,小朋友會話自己唔識講廣東話咩!正如喺幼稚園點學英文,家中語言係廣東話,小朋友最流利始终都係廣東話啦!我自己就一定選英普,因為我唔能够講流利國語,想小朋友從小就學英普純正口音

其實我最怕英普既普唔係我地心想同埋認識既普.

引用:其實我最怕英普既普唔係我地心想同埋認識既

原帖由 小兔咕 於 14-02-25 發表
其實我最怕英普既普唔係我地心想同埋認識既普.
因為很多家長不認識普通話,以為可以準確拼音讀出港式詞語繁體字就等如懂普通話。有很多詞語唔一樣,就算有100%準確拼音講話去到北京上海冇人知你講乜

hoyau 發表於 14-2-25 09:31
英普班及普教中小學到底是教小朋友香港式的詞語定國內式詞語?如馬鈴薯vs土豆,椰菜vs卷心菜,的士vs出租車, ...

小兒幼稚園課本粵普詞語並存, 如祖母(奶奶),  的士(出租車), 青瓜(黄瓜)等

引用:Quote:原帖由+decelerate+於+14-02-20+發表

原帖由 kitmantsoi 於 14-02-24 發表

...
其實要睇番嗰間幼稚園英普班之安排。以我所知有d英普班真係一粒廣東話音都唔教,唔比講。 呢班家長如想小朋友識用廣東話讀中文,在家要下㸃功夫了。

雖然我仔仔的小學是普教中, 仔仔讀小一後, 普通話的確進步了很多,但我並不贊成普教中, 中文堂是用來學中文的, 不是用來學普通話的, 普通話應該在普通話堂教授, 普通話教中文影響以粵語為母語的小朋友學習中文的能力, 另外,亦很難想像如何用普通話欣賞唐詩、宋詞, 完全無晒 feel.

引用:Quote:原帖由+小兔咕+於+14-02-25+發表其實

原帖由 hoyau 於 14-02-25 發表
因為很多家長不認識普通話,以為可以準確拼音讀出港式詞語繁體字就等如懂普通話。有很多詞語唔一樣,就算有 ...
就算有100%準確拼音講話去到北京上海冇人知你講乜 ------真的嗎?

引用:Quote:kitmantsoi+發表於+14-2-24+19:46+唔

原帖由 gillielam 於 14-02-25 發表
Agree! 我囡雖然普教中,但都係廣東話同普通話都識分同讀,正如你指住個蘋果,叫佢講英文,佢咪apple, 廣東 ...
Agree!

引用:雖然我仔仔的小學是普教中,+仔仔讀小一後

原帖由 Silverhawk 於 14-02-25 發表
雖然我仔仔的小學是普教中, 仔仔讀小一後, 普通話的確進步了很多,但我並不贊成普教中, 中文堂是用來學 ...
Agree

引用:Quote:怪獸父母+發表於+14-2-18+09:56+請問

naughtybj 發表於 14-2-26 10:03
母語最緊要!有我們的文化及思想嗎!?為何要放棄我們優勢?
其實㨂英普唔係放棄母語吧,因為我地在家都係講廣東話,反而在家全英語,一句廣東話都唔講,小朋友廣東話就真係差d喇!我諗大把家長都唔想普教中,但香港大部分名小名津校係咁,我地只有接受,俾小朋友早點接觸,唔會抗拒,因為中文比英更難學,如果小一時拼音學不好聽不懂,小朋友會對中文變得冇興趣冇信心,就係知道中文重要,為了配合普教中,才早點選擇英普班吧!當然總有人認為小一才算

回覆:英粵與英普的優劣?

出來做事更覚得講到流利普通話的好處!

我對普通話發音同英文發音一樣有少少要求,英普班係可以滿足呢方面有要求的家長!

小朋友學野快,廣東話,英文普通話是可以同時兼顧的! 學好普通話亦不等於要放棄廣東話!

‹ 上一主題|下一主題