用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人山人海
樓主: sallyhui0823
go

人山人海   [複製鏈接]

我囡話用Lego來砌人,唔知真定假😳

回覆:人山人海

已經IN完,等結果。下關聖士提反附屬幼稚園,3月4日lN。最後一次。

heidya  ME 2, GOOD LUCK TO YOU.  發表於 14-2-10 11:21

但係如果跟據上而d媽媽所講,老師問的問題十個有九個小朋友都識答,點樣向2000人入面揀百幾個小朋友呢?好想知佢地d準則:p。有無已經入左SPK的媽媽Share下呢

回覆:booboozi 的帖子

我相信最少3千人或以上lN,問題大同小易。我相信喊小朋友,好大機會fail。用什麼準則去收?在港島區超過十多間較為出名幼稚園,在lN過程中,大約5分鐘內,可以看到什麼?
有個朋友5年前入X心,他踏上踏識人,才入到。

引用:我相信最少3千人或以上lN,問題大同小易。

原帖由 sallyhui0823 於 14-02-10 發表
我相信最少3千人或以上lN,問題大同小易。我相信喊小朋友,好大機會fail。用什麼準則去收?在港島區超過十 ...
全世界都係識人好過識字啦!包括將來出來社會工作也一樣呵

回覆 booboozi 的帖子

識幾個入到的,都和st paul有某程度的關係,不過我估最主要都是interview, 因為她們都是fd 中說話比較叻的。

即是唔識人就唔駛諗了。
我小朋友平時說話都好叻,不過一見到唔熟的人就表現得比較文靜。
但係佢無喊又好淡定,我已經覺得佢好叻,諗番自己細個都無佢咁犀利。
唔得都唔係佢做得唔好,只係點都會有少少失望。

tamtam2008 發表於 14-2-9 14:42
同意,呢D大部分都收有關係人士,in只係做樣。
家長, 其他學校唔清楚, 這間你要有信心, 我女兒當年平靜地入平靜地出課室, 結果幸運地收左, 收左我都不太相信, 因我們是百無, 無宗教, 無人事, 無背景, 是普通家庭. 入學後認識的家長大都是普通家庭....不是想說我女兒有多幸運或多本事, 重點是不希望人家誤會這所學校. 好多事是自己經歷過才明白的.....祝各位 如願以償 !

valentinored  很正面!  THANK YOU  發表於 14-2-10 14:32
heidya  謝  發表於 14-2-10 11:29

回覆:somuimui 的帖子

你個女細B,還是大B。因有其他網站寫最多收到7月。

回覆 tamtam2008 的帖子

我女兒上年都係平靜地入, 但笑笑口地出課室
我問她老師問左D乜? 佢都沒有答得我很清楚.
反正我當時都係"平常心"及"抱著給自己女兒一個機會者", 因自己都係"百無人事": 無宗教, 無人事, 無背景, 普通家庭, 我同我先生都係普通打工仔.

但幸運地被取錄了. 而我認識的家長中, 以我所知都係無人事, 無背景. 所以, 學校絕對會取錄"百無人事"的學生.

在這方面, 請各家長要對學校有信心.

somuimui 發表於 14-2-10 10:49
家長, 其他學校唔清楚, 這間你要有信心, 我女兒當年平靜地入平靜地出課室, 結果幸運地收左, 收左我都不太相 ...
當年.....how many years ago?

回覆 somuimui 的帖子

你小朋友好叻呢,其實睇過有d媽媽都話小朋友好平靜咁入去in,最後成功都好surprise

引用:Quote:tamtam2008+發表於+14-2-9+14:42+同

回覆:kiukiu330 的帖子

請問你個女細B,還是大B。因有其他網站寫最多收到7月。

不得不讚 SPK 整個面試過程好順暢 同 好有系統......
very good....

somuimui 發表於 14-2-10 10:49
家長, 其他學校唔清楚, 這間你要有信心, 我女兒當年平靜地入平靜地出課室, 結果幸運地收左, 收左我都不太相 ...
多謝分享, 我都對呢間學校有信心, 雖然得短短數分鐘, 但我相信學校是分得出 'arm' 佢地character的女仔。我有3個朋友的女, 佢地都係由K1上到小學, 佢地的 character 都有d似, 係屬於有自信, 淡定及獨立型。
我諗識人入到係屬少數, 間間學校都會發生。但始終都係要睇面試表現!

希望我個女都有幸成為St Paul學生!

TIGERBAMA 發表於 14-2-10 11:47
不得不讚 SPK 整個面試過程好順暢 同 好有系統......
very good....
非常同意

MrBeast 發表於 14-2-10 09:12
回覆 booboozi 的帖子

識幾個入到的,都和st paul有某程度的關係,不過我估最主要都是interview, 因為她們 ...
補充一句,關係的意思是指如媽是old girl 之類,別冇他意,in case it causes any misunderstanding。

回覆:人山人海

for 大家 info, 我識人以前响入面教而家退咗休,佢話 spk 嘅校長最憎人拉關係,問佢仲會唔收添!唔係係咪

我問阿囡in咩, 佢答我"一齊玩"
‹ 上一主題|下一主題