用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 6年級家長心理探討
樓主: saiwanho
go

6年級家長心理探討   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆:6年級家長心理探討

多和其他家長交流是好事,不覺有問題。

saiwanho  我都是本著交流才去問人,不過原來絕大部分都好保護主義。人家有顧慮,是可以理解的。  發表於 14-2-3 20:26

王國會長

引用:多和其他家長交流是好事,不覺有問題。 +

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-02-03 發表
多和其他家長交流是好事,不覺有問題。
我冇所謂,問到照講,反正對手係全港學生。

wbmom  Exactly!  發表於 14-2-3 19:56

saiwanho  我覺得加入進不了,面對其他人的提問,不是覺得down,而是覺得魚

升中有太多因數影響,無人知學校要收那類學生,競爭對手大家實力差唔多,我真係唔敢講一定得,所以我又唔會覺得入唔到就好瘀.

通常自行入得表都是心儀+有把握(越級挑戰除外),但希望越大失望越大。入唔到已勁down,仲要同人傾,真係越傾越down.

引用:其實點解要問人呢?呢個遊戲都喺各自修行吧

原帖由 Yanamami 於 14-02-03 發表
其實點解要問人呢?呢個遊戲都喺各自修行吧!唔會問人,人地問(除非好熟,一向交往得好密)都唔想講。 ...
問人只是想知道自己的孩子所報的學校是否適當,友好家長會互相提點,係好事。

lucyplus  agree  發表於 14-2-4 16:25

懶羊羊 發表於 14-2-3 20:00

通常自行入得表都是心儀+有把握(越級挑戰除外)
就算無越級挑戰,都不一定有把握,面試表現,對手實力,太多變數,如果是我,還是抱平常心,先做最壞打算,免得希望越大失望越大。如果得左,就當作bonus.

問到都會講,不喜歡講大話,到面試又會碰面,無必要。家長心中有數我們全攻型。

自己不會大吹大擂入硬,唔駛怕瘀,入唔到咪第二間。

就算最後峰廻路轉,其他家長都好支持。

做好自己本份,別人咀巴管不了!

MacMa  Exactly!  發表於 14-2-5 11:41
lucyplus  agree,  no need to tell lies  發表於 14-2-4 16:27
MCLIAN    發表於 14-2-4 00:07
saiwanho  起立拍掌!!  發表於 14-2-3 21:35
wbmom  totally agree!  發表於 14-2-3 21:16
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-2-3+20:00+通常自

原帖由 saiwanho 於 14-02-03 發表
就算無越級挑戰,都不一定有把握,面試表現,對手實力,太多變數,如果是我,還是抱平常心,先做最壞打算, ...
我囝已有自己想法,常常跟我講想入xxx中學。我而家已開始向佢灌輸定,xxx中學好好,但其他中學都好好,以免他以為一定非xxx中不可,第日如果真係入唔倒他心儀的,都唔會以為自己好唔點。

ANChan59  Expectation Management  發表於 14-2-3 21:50
saiwanho  非常好!  發表於 14-2-3 21:45

總係有D又八又自私的家長。
當年我女考直資,有家長知道我女有 second  in. 我家見完後個同學仔即打電話黎問我地問左乜。我諗住大家一場同學,都想大家的小朋友有好學校,咪一五一十講比佢聽有關的問題,注意事項等。轉頭人家自己就神秘神秘咁。唔會講下自己個女見成點。見邊D。
算吧啦。做好自己本份先重要。

我又覺得大家同學,互相詢問只是作關心或參考,希望大家一齊成功進入同一中學有個伴多於競爭,不必想得太複雜!

回覆 Band5 的帖子

聽聞有d中學可能會同一間小學喺自行階段收1~2個學生,所以有d家長想收風,有d咩同學揀嚟決定揀唔揀某中學

saiwanho  Good point!  發表於 14-2-3 23:09

organicfans 發表於 14-2-3 13:43
其實好多可能, 當年我自己唔想講, 係因揀咗間誇區, 試過一講, 就比人追問, "點解要誇區", "呢區無好學校咩? ...
上年自行截止後,有個8婆(之後先知佢係8)問我揀邊間,我講咗比佢聽,點知比人話都兩間誇區比人喺背後話咁搏,頂佢,關佢叉事!

想知人地報乜野學校都係好奇心作祟。但當人地問你的時候,你都可以問返人,大家互相交換下訊息。況且,是否高攀大家都唔知,都要等埋大抽獎放榜才知,自行保守又唔一定入更的,到大抽獎時未又係齊齊係第一志願玩高攀!

坦白說,自行時唔玩下高攀真係會對唔住自己!不過玩時玩,最緊要睇住黎玩,越攀得高,越跌得甘!

saiwanho  thanks for your kind suggestions!  發表於 14-2-4 00:17
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回覆+Band5+的帖子 聽聞有d中學可能會同一

原帖由 penpen 於 14-02-03 發表
回覆 Band5 的帖子

聽聞有d中學可能會同一間小學喺自行階段收1~2個學生,所以有d家長想收風,有d咩同學揀 ...
我哋果區好似冇聽過!不過如果係咁,溝通吓都係好事,早啲問咗同學自己避開又或者講咗俾同學聽等佢哋避開吓!如果大家都唔想避,就不妨公平競爭,又何必遮遮掩掩!

Band5 發表於 14-2-4 01:13
我哋果區好似冇聽過!不過如果係咁,溝通吓都係好事,早啲問咗同學自己避開又或者講咗俾同學聽等佢哋避開吓 ...

重有一樣也是遮遮掩掩,去邊間補習及補邊幾科。

不論中小學,成績好些,其他家長就會問,你話冇,他們都唔相信。

從中我學到一個真理,現今世代講真話是沒有人相信,如果要騙人,不用講大話,只要講真話就可以!

MacMa  Ha ha... totally agreed  發表於 14-2-5 11:45
978212  啱晒,成績好而話俾人聴小朋友其實唔勤力嘅就俾人話講大話,其實小朋友有少少記性,上課專心就可以應付小學階段嘅課程。  發表於 14-2-4 16:31
wbmom  你講得太對了!其他不太熟的媽咪問我,我無支吾以對,好爽快答了,她們倒以為我耍佢地呢!  發表於 14-2-4 09:52
vincher  电話太细!……常常揀錯字……好句……早開turbo...  發表於 14-2-4 09:42
vincher  哈哈……好分!……囝囝有你,何需补!何況全自动波!又早闹turbo...  發表於 14-2-4 09:40
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Band5+發表於+14-2-4+01:13+我哋果區

原帖由 ANChan59 於 14-02-04 發表
重有一樣也是遮遮掩掩,去邊間補習及補邊幾科。
不論中小學,成績好些,其他家長就會問,你話冇,他們都唔 ...
想攞你啲武功秘笈上EK就齊晒喇!自己練唔成都冇計噃!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-02-04+發表重

原帖由 Band5 於 14-02-04 發表
想攞你啲武功秘笈上EK就齊晒喇!自己練唔成都冇計噃!
唔係秘笈,係撞板後的經驗及少少做對的經驗分享。不要相信甚麼大法!

你講得啱,每個家庭,每個孩子,每間學校及目標不同,要靈活變通才會有成果。

有啲家長真係諗多咗,邊度得嚟咁多假想敵,人外有人,天外有天,做好自己,平常心面對就可以。

joannespapa 發表於 14-2-4 14:22
有啲家長真係諗多咗,邊度得嚟咁多假想敵,人外有人,天外有天,做好自己,平常心面對就可以。 ...

在每年升中的過程中,有很多故事不斷會重覆發生。
不如睇下上年的一個故事,當假想敵變成真敵的時候,大家相遇在一較高下的戰場上,原來會連一個簡單的問候都容不下去的!

一個在戰場上如箭在弦的故事:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2530240&highlight=%E5%90%8C%E5%AD%B8
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題