用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-1-30 00:31
如果有人仲記得我先前講過,我俾囝囝參加興趣班只係為學多d野,無點push過佢去爭獎,所以課外獎項好有限。 ...
課外獎項好有限

-------------
咁即係都有啦!

我諗你只係耿耿於懷小朋友冇學奧數箒。
:verycold: :verycold: :verycold:

我的愚見:

選活動應該:
1)以子女的興趣為先
2)以子女的時間分配 / 應付能力 / 有否天分來考慮
3)平與貴,悉隨尊便,政府/坊間都有一些平靚正的課程,不一定平野無好,視乎您有否留意各方面的資訊,及早報名(通常平野都逃不過我等師奶的法眼!)
4)能否拿獎為次要,子女能否嚐到活動的樂趣,都好重要
5)切忌overload, 切忌本末倒置(活動多而影響正常學習),也要看看交通路途所花的時間是否值得,否則大人細路都辛苦(這一點我感受很深)
6)有參加,縂比無參加好,人生不應太dry,年少的campus life更加不應該只有黑白而無彩色。

以上都是我的第一身經驗,托賴,我家少爺異常enjoy,難得我時間和財力上都大力支持(便宜抵玩的活動通常都有我們的身影!)我唯一堅持的就是要他學會游水,因爲是基本求生技能,學懂了,不喜歡,我不再堅持,留點時間讓他參與他喜歡的活動。

mesmerising  認同!尤其對游水的看法我更是和妳一樣!  發表於 14-1-30 16:20
vincher  agree  發表於 14-1-30 09:14

哈,我都梗係想佢識游水啦..
佢現大個仔自己游吓游吓識咗lu..

其實我仔都好多嘢玩,
一樣周身唔得閒..佢很喜唱歌弹結他,不懂弹琴但一樣勁愛音樂..

我想分享的是每個小孩都是獨特的..
不好為他們定下“升中套餐“..更甚是“升中自助餐“..限時(小六)前哽得落愈多愈數..唔係就蝕晒俾人...

saiwanho 發表於 14-1-30 01:41
我的愚見:

選活動應該:
都有類似經驗,2,5是自己作為家長容易犯的錯誤!有時冇天份冇得逼。
第3點,要看家長期望,如果目的是強者身健體,陶冶性情,平貴自然不太重要。如果目的是栽培知道有天份的孩子,會不惜功本,目的是以特異功能入所謂神校,是完全不同的理念。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-1-30 08:58
都有類似經驗,2,5是自己作為家長容易犯的錯誤!有時冇天份冇得逼。
第3點,要看家長期望,如果目的是強者 ...
都是時下家長們本末倒置了!

如果有好多課外活動,但又升不到好的中學,咁就白費心機!

fatman69 發表於 14-1-30 10:38
如果有好多課外活動,但又升不到好的中學,咁就白費心機!

其實講到底都係要睇小朋友興趣。

我小朋友有自己睇法,佢覺得參加活動為獎項為升中就失左意義,一開始已經動機不良,所以佢參加活動都係自己鍾意先參加。我都有同佢分析過升中形勢,不過佢有自己想法,我亦唔想迫佢。就算後來參加比賽或考試都係老師推薦或鋼琴老師叫報名,佢又唔係太熱衷。獎項都叫做有唔少,但未至於好多。

所以我覺得就算家長安排好多活動,都要小朋友肯參與投入先事半功倍,如果唔係無謂勉強,留番時間精神學業上,又或者假期休息下 family day 仲開心。

最近先聽到有位媽咪問教練....d乜乜背蛙自點成績先可以贏比賽
位教練即時被考起...答完之後位媽咪一一記低....然後話"咁咪爭好遠"
自己小朋友游左近3年...成績係如何都未清楚...隊入面成績一般而求公開賽羅牌
另一位就話爭唔到位賴泳會...要轉會
宜家d家長乜都係為牌而來...課外活動係培養小朋友多方面發展...對考學校係無乜幫助...有港青成績例外~~~

ha8mo 發表於 14-1-30 12:01
點成績先可以贏比賽?

想贏之前,一定要每月最少50個鐘在水中

好多小朋友每月10粒中都好辛苦先俾到教練呢.....10樣8樣加埋就一定遠超50粒中!!!!

whl3868 發表於 14-1-30 11:45
最近先聽到有位媽咪問教練....d乜乜背蛙自點成績先可以贏比賽
位教練即時被考起...答完之後位媽咪一一記低. ...

每項活動無三幾年都好難有成績,問你玩得幾多項,操完仲要保持成學業成績,仲有唔知個細路開唔開心,真慘!

fatman69 發表於 14-1-30 12:13
每項活動無三幾年都好難有成績,問你玩得幾多項,操完仲要保持成學業成績,仲有唔知個細路開唔開心,真慘 ...
咁又唔係人人都從成績出發既...有成績都係增強小朋友自信心...所以佢都好忙嫁...只不過係...學既野唔好自求羅獎考學校...
我反為希望佢有時間就玩多d野...有興趣就試多d...豐富佢童年回憶...大過左乜都識dd~~~

回覆 ha8mo 的帖子

正確,所以要試水,唔好話乜乜冠軍 ...... 幾十個選遊得最快的幾個就最公道。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+ha8mo+的帖子 正確,所以要試水,唔

原帖由 ANChan59 於 14-01-30 發表
回覆 ha8mo 的帖子

正確,所以要試水,唔好話乜乜冠軍 ...... 幾十個選遊得最快的幾個就最公道。 ...
小孩身體未完全成長,以身體質素的遊戲去評估學生是不公平的。

bigpatpig 發表於 14-1-30 12:46
小孩身體未完全成長,以身體質素的遊戲去評估學生是不公平的。

你可以選學術或音樂條隊!
選得音樂條隊都要試奏。選學術都要成績優異吧。

引用:Quote:fatman69+發表於+14-1-30+12:13+每項

原帖由 whl3868 於 14-01-30 發表
咁又唔係人人都從成績出發既...有成績都係增強小朋友自信心...所以佢都好忙嫁...只不過係...學既野唔好自求 ...
如果為求入名校去谷課外活動,其實一啲都唔化算,真正有天分的唔計,無論音樂,藝術還是運動,唔經過長時間苦練,都冇乜機會攞到個見得下人嘅獎,而最後失敗者,得一堆豬肉獎的仍是佔絕大多數!

Yanamami  肺腑之言~  發表於 14-1-30 16:36

引用:Quote:原帖由+whl3868+於+14-01-30+發表咁

原帖由 Band5 於 14-01-30 發表
如果為求入名校去谷課外活動,其實一啲都唔化算,真正有天分的唔計,無論音樂,藝術還是運動,唔經過長時間 ...
太坦白了,但十分贊同!

whl3868 發表於 14-1-30 11:45
位教練即時被考起...答完之後位媽咪一一記低. ...
要入名校,千祈咪揀游水,付出與收穫唔成正比~~
‹ 上一主題|下一主題