用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-28+17:52+編

原帖由 goodboy1 於 14-01-28 發表
你睇清楚自己點寫,生多一兩件,,,,,,,

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

peggy 發表於 14-1-28 17:32
回覆 goodboy1 的帖子

阿女p3前係出面學ice-skating、ballet、drawing、piano、長跑 , 校內有rugby、國畫 ...
咁多才多藝,真是甘拜下風!如果我亞仔同你個女撼,輸硬!好彩呢個世界仲有一樣野叫男校,可讓成班low b仔慢慢成長

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-28+17:54+你睇

見有些學生就算課外活動唔多, 都會返補習班或有私人補習, 好似返多一日學咁...  ...
真的要看家長的看法,我當年選半日,沒有補習,只有一體一藝,及少少興趣班,空出時間就如他所想,數學讀深幾年。

後來他想通數學研究不是他的事業,反而自己走去提升中英語文。

閲讀我不當甚麼開心大發現,只是基本功,不用大驚小怪。父母日日揸住本書,孩子自然會跟隨。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-1-28+17:23

原帖由 ha8mo 於 14-01-28 發表
如果你千金早一年去飲蒸餾水咁你宜家應該係同人地講緊價
傾緊有冇得六年全免
你識蒸餾水妹妹?佢間學校好似唔係一條龍,一樣有直中煩惱

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-28+發表見

原帖由 ANChan59 於 14-01-28 發表
真的要看家長的看法,我當年選半日,沒有補習,只有一體一藝,及少少興趣班,空出時間就如他所想,數學讀深 ...
只係一體一藝,已經夠我反肚了

根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為入名校鋪路,禁咪唔洗花禁多精神,$ 同時間囉。

organicfans  同意! 而且B1A學校有好多類形, 有好多地區名校成績都好好架, 何苦攪到自己咁大壓力呢.  發表於 14-1-28 20:27

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 14-1-28 17:57
睇個list, 你阿女九成入b1a名校 !
阿女想讀體藝,我覺得不一定要入B1A名校,最緊要是間學校適合小朋友

醒目開學勳章

VKwan 發表於 14-1-28 18:32
咁多才多藝,真是甘拜下風!如果我亞仔同你個女撼,輸硬!好彩呢個世界仲有一樣野叫男校,可讓成班low b仔 ...
佢樣樣都話鐘意,升上p5後真係冇咩時間, 所以要佢自己取捨,最後選了長跑,又好幸運地有個外國教練欣賞佢,不收學費,但每星期有2-3天都要由荃灣去香港仔/淺水灣上堂,現在都冇咩時間去温書

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 14-1-28 20:36
你女學drawing、piano、長跑、結他 , 校內又有rugby、國畫, 學業成績都應該唔會差, 照計可以選更高質學校 ...
成績OK, 全級頭5名內, 佢好鐘意運動及音樂,佢一心想入體藝,原本我都不太喜歡阿女選體藝,但老公話係阿女讀書, 不是我們父母去讀,一定 要睇番佢既意願

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 14-1-28 20:51
唔係想靠體藝入名校, 只係中學普遍會要求申請學生詳細填寫所有校內和校外活動成就, 再細分sports、music、 ...
agree, 好多B1 ,B2 既中學都要求有一體一藝

Yanamami  一體一藝,有唔難,但要求要o力到乜野程度呢就喺另一個問題~  發表於 14-1-28 21:01

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-28+18:44+閲讀

真正陪伴孩子一起成長  但我見到本"Harry Potter"都已經暈 !
咁就幫你唔到。

如果父母未能適度配合,又想孩子「百有」,有好大機會用錯力及走錯方向,大家都辛苦。

引用:根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為

原帖由 Yanamami 於 14-01-28 發表
根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為入名校鋪路,禁咪唔洗花禁多精神,$ 同時間囉。 ...
我同意呀,學校分三條隊,冇叫你排三條,一鳥在手,好過百鳥在林。

每日只有24小時,要做好時間管理。

‹ 上一主題|下一主題