用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???   [複製鏈接]

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+11:54+

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+11:54+

alanwong238 發表於 15-3-28 13:17
你有無睇過林護個report先?入面已經將高級文憑同副學士和其他非政府資助課程兩幾條數獨立分開。76.3%已經 ...
呢帖圖係校務報告P.24已經有.
似乎係你唔明白, JUPAS offer, 同Degree course offer係兩回事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+13:17+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-28 發表
呢帖圖係校務報告P.24已經有.
似乎係你唔明白, JUPAS offer, 同Degree course offer係兩回事
...
咁中西灣仔區班女校咪好勁!成績好似好過林護。

winnietingting 發表於 15-3-28 15:01
咁中西灣仔區班女校咪好勁!成績好似好過林護。
又唔係咁講啦,林護入8大有76%,得英華女校好過佢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-28+15:0

原帖由 hkpapa852 於 15-03-28 發表
又唔係咁講啦,林護入8大有76%,得英華女校好過佢
啊!原來如此,thanks a lot

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+13:17+

alanwong238 發表於 15-3-28 19:36
你既然有睇林護個校務報告,又講得出要睇邊頁,點解唔去計下數。首先,jupas既高級文憑課程共有13個,全部 ...
經過查証, 5X%呢個數字, 有機會係上年.

但你呢句說話, 其實唔一定成立:
有74.2%既畢業生係DSE五科拿到20分以上,即Grade4,咁又邊有可能入唔到學士課程要去讀副學士或高級文憑。

林護上年校務報告就係一個例子, 林護上年DSE五科最佳20分有63%, 但JUPAS offer只有60.3%.

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+19:36+

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+19:36+

alanwong238 發表於 15-3-28 22:32
你話五科20分可能可以無jupas offer,我反而覺得班同學可能係去左報其他non jupads degree 或 海外升學啦

...
都要睇下佢選D咩科, 如果只選高要求既科或所謂既神科, 20分no offer係好正常; 如中英只有33, 其餘5或以上, 都唔係太多科可以揀, no offer亦唔出奇

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+22:32+

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+22:32+

alanwong238 發表於 15-3-28 23:04
其實林護呢間學校真係好好,我朝早帶仔返學,啲學生等過馬路時係會自己靠邊排一條隊,讓開條路比其他人過。 ...

話時話, 啱啱睇過葵青區幾間著名英中, 畢業生成績比不少市區既英中還要出色

中學名稱

3322比例

升讀其它本地大專院校比例

升讀8大比例

升讀3大比例

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

升讀海外大專課程比例

整體升讀大專課和比例

聖公會林護紀念中學

17.74%

76.34%

42.47%

94.09%

3.23%

97.31%

佛教善德英文中學

63.00%

92.00%

天主教母佑會蕭明中學

89.40%

34.08%

56.42%

90.50%

0.00%

90.50%

中華傳道會安柱中學

24.00%

68.00%

92.00%

0.00%

92.00%

東華三院陳兆民中學

46.62%

35.34%

81.95%

4.51%

86.47%

參考資料:
聖公會林護紀念中學 (P.24): http://www.lamwoo.edu.hk/plan_report/doc/201314_report.pdf
佛教善德英文中學 (P.24): http://www.bstc.edu.hk/CustomPage/3/schoolreport1314.pdf
天主教母佑會蕭明中學 (P.1): http://iis.dmhcsm.edu.hk/dmhcsm/ ... Report_1publicc.pdf
中華傳道會安柱中學 (P.6, P.16, P.19): http://www.cneccc.edu.hk/about/reports&plans/14-15/CNECCC_School%20Annual%20Report%20%282013-2014%29.pdf
東華三院陳兆民中學 (P.4): http://www.twghczm.edu.hk:82/com ... ts/asr2013_2014.pdf

回覆:hkpapa852 的帖子

alanwong238 發表於 15-3-30 10:13
多數hkpapa葵青區中學DSE表現既數據,但當中有部分資料不清楚,煩請update
有資料的, 都update了.....

回覆:仁立小學 vs KTS

‹ 上一主題|下一主題