用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇2位仔女家長都係咁?
go

有冇2位仔女家長都係咁? [複製鏈接]

姐姐讀津小,咁細佬一定入到同一間嗎?,要計分嗎?如果做大仔遲一年入學,重係咪必收生?

0    0    0    0

回覆:上等人 的帖子

必收生

回覆 上等人 的帖子

細路報小一時家姐仲未畢業就係必收, 如果畢咗業就係計分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+上等人+的帖子 細路報小一時家姐仲未

原帖由 hkpapa852 於 14-01-21 發表
回覆 上等人 的帖子

細路報小一時家姐仲未畢業就係必收, 如果畢咗業就係計分
Agree.

回覆:有冇2位仔女家長都係咁

唔該晒。 細讀小一姐還是在讀,即係必收。我都想比細遲一年入學,超細仔唔夠人爭,讀遲一年多d選擇

回覆:上等人 的帖子

大部份大仔細仔經過N1, K123去到入小學, 已經分別不大。

MAMAMEEE  
同意,要看當時情況而定!  發表於 14-1-22 08:11

引用:唔該晒。+細讀小一姐還是在讀,即係必收。

原帖由 上等人 於 14-01-21 發表
唔該晒。 細讀小一姐還是在讀,即係必收。我都想比細遲一年入學,超細仔唔夠人爭,讀遲一年多d選擇

...
有個別細仔天資聰穎,但整體我覺得做大有優勢,尤其小一、二,上到高小可能冇分別。我個是12月細仔,學術功課跟到,但梗係覺得他行為較同班7歲那些bb 啲,那些真的成熟又淡定,要企出來代表學校我都揀佢地。

What do u gain by being a 細B?除非阿仔超醒,我會做大.

引用:What+do+u+gain+by+being+a+細B?除非阿仔

原帖由 MrBeast 於 14-01-22 發表
What do u gain by being a 細B?除非阿仔超醒,我會做大.
Research suggests that 大仔will receive more attention from teachers and be given more opportunities.

上等人 發表於 14-1-21 22:57

...

多啲選擇0既意思係會唔跟家姐考私/直?

我的係11月底細囡, 佢就特別淡定成熟, 行出嚟唔打得都睇得, 但有個好大0既問題, 係對自己無乜自信, 唔會覺得自己好叻, 但其實佢已經係好叻, 做得好好。妹妹呢, 就係2月大B, 佢自信爆晒棚, 當然, 都係因為佢有小聰明。但相比較, 家姐雖然都好好, 但就會覺得人吔叻過佢。

引用:Quote:上等人+發表於+14-1-21+22:57+唔該晒

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
多啲選擇0既意思係會唔跟家姐考私/直?

我的係11月底細囡, 佢就特別淡定成熟, 行出嚟唔打得都睇得, 但有 ...
都係讀反津小,不過唔想咁辛苦做細仔,學習進度好d,跟得好小小。

上等人 發表於 14-1-22 13:59
都係讀反津小,不過唔想咁辛苦做細仔,學習進度好d,跟得好小小。

一般來說(我只係話一般, 唔係話你囝囝), 男仔小學時都係貪玩的, 所以無咁集中, 做大仔真係會好的。如果你repeat K3, 經濟能力又可以, 可以俾佢repeat啲私校, 學中英文多啲果啲, 我有朋友係咁, 上到小一就更輕鬆啲。

家姐讀緊間小學深嗎?  如果唔係,而細仔又唔係特別差,我唔會俾佢K3留班
‹ 上一主題|下一主題