用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 help! 讀完anfield可否入直資學校?
go

help! 讀完anfield可否入直資學校? [複製鏈接]

Anfield收咗我仔讀全日,我都好鐘意間學校。但我target小朋友入直資學校,我想問如果自己私下教佢中文,最後可否入到直資學校?

2    0    1    0

廢話一句:就算你唔識中文;直資都冇話唔比你報名;
但佢唔收你就一個理由都唔使比你。

你諗住上直資;讀2,3年Anfield;一定好happy;但錢使左;時間花左(自己教中文);條路會唔會順左?上番傳統;K1/K2個foundation仲有冇用?
我只見過讀完Anfield上唔到IS局住轉番傳統K3;亦見唔少Kentville, St. Catherine返半日班谷英文;再上傳統小學;
又見過d人讀傳統但番Anfield Saturday class;
仲有;即使你係專業中文老師;係屋企你o既角色主要係parents;小朋友咁細分唔分得出你幾時係parents;幾時係老師?點樣平衡2個角色?

無話唔得, 但個小朋友在P1時應該好難適應, 因為完全係兩個世界, 兩種教學手法, 另外, 唔止係中文, 仲有常識同數學, 如果你一心諗住想英文好D, 不如考慮下讀國際班啦!MOS既威寶國際全日班吖!上午全英, 下午有中文學, 反而咁樣可行D.

回覆:help! 讀完anfield可否入直資學校?

Thanks for your advise! 我諗我會俾佢讀Anfield am, local kinder pm, 咁㨾中英文都ok!

careysum  如果小朋友精力旺盛, 唔需要午睡, 尼個的確係好方法, 唔駛理人點講, 最重要個小朋友返得開心, 你又覺得可行就可以  發表於 14-1-23 11:24

回覆:MrsChikChik 的帖子

咁小朋友唔會太辛苦了嗎?

咁樣好過佢出去補中文

引用:咁樣好過佢出去補中文 +

原帖由 MrsChikChik 於 14-01-20 發表
咁樣好過佢出去補中文
想問吓你小朋友·將會9月份讀k1嗎?有冇讀anfield pre-k?

回覆:Babybaby2011 的帖子

Yes k1 in Sept, 冇讀anfield pre-k

回覆 MrsChikChik 的帖子

呢d野做得唔講得;係度講出黎一定比人插死,I guarantee

我都係諗下,因為我老公希望佢讀anfield全日

引用:我都係諗下,因為我老公希望佢讀anfield全

原帖由 MrsChikChik 於 14-01-21 發表
我都係諗下,因為我老公希望佢讀anfield全日
點解你老公想要小朋友讀全日班?你係kln tong campus?  知有幾多班k1嗎?每班有幾多人?

回覆:MrsChikChik 的帖子

以前全日班上午同上午班一齊上;下晝比較relax,食下飯;玩下;同埋有另一D activities,幾輕鬆;現在有冇變就唔清楚。你亦可以選擇只讀上午班然後番屋企瞓醒再出去學野。

黃埔campus, 我問學校,佢地話full day只得一班,每班十零個小朋友。schedule係半曰班嘅double,意思係半日班有30mins普通話,全日就有1 hr。K1下學期開始寫字。

我小朋友讀緊Anfield k2 (kowloon tong), 如果你想讀直資你去 St cat,  York 吧

Anfiel 唔啱你~

讀Anfield 個小朋友好開心,as 家長都好開心,我地冇試過因為做功課鬧交,因為從來冇做過功課。我個人好喜歡間學校,小朋友開心學野都ok 大部份小朋友d presentation skill 都 ok, 教english 好ok (我地平時同小朋友講cantonese),  日日都 有 outdoor play 時間

但如果你會係諗住讀直資的話,你會覺得anfiel (除英文外) 係嚴重 behind 其他讀local school (我個囡數數目宜家仲係數到20 ka ja,  local school 好似有d 計緊加數)

回覆:Sonaming 的帖子

明白!thanks for your advise!

引用:我小朋友讀緊Anfield+k2+(kowloon+tong),+

原帖由 Sonaming 於 14-01-21 發表
我小朋友讀緊Anfield k2 (kowloon tong), 如果你想讀直資你去 St cat,  York 吧

Anfiel 唔啱你~
請問你小朋友係由pre-k 開始讀嗎?你target係乜野小學呀?

回覆:Babybaby2011 的帖子

佢唔係 pre-k 開始,我target 係是旦有 IS 收就ok, 因為我覺得童年開心重要d
最好 Anfield 小學收返佢la

回覆 Sonaming 的帖子

幾時知anfield 小學收唔收?

回覆:lovecasey 的帖子

after CNY

回覆 Sonaming 的帖子

可以share 下interview details 嗎?
‹ 上一主題|下一主題