用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟谷定唔谷好?
樓主: 1712762
go

究竟谷定唔谷好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longyiu+於+14-01-17+發表睇

原帖由 1712762 於 14-01-17 發表
有水晶球就更容易啦!現在只係個 k3人仔,何來性格可言,好靜等如谷得?定鐘意看書先谷得?,現在佢又鐘意 ...
其實係咪試左谷果間會著數啲,谷倒就帶快人一兩年,唔得先走,但如去間不谷,如成績前列,想去扣二年班,但比份三年級的面試卷你,又何來應付倒。

mandytanghk  但要小心, 如果真係"唔得先走", 已經傷了小朋友的自信心, 容易復原嗎?  發表於 14-1-17 13:47
bluerain_baby  agreed  發表於 14-1-17 11:51

1712762 發表於 14-1-17 08:11
完全明白求學不是求分數,但係香港dse 無好分數點入好大學。

完全明白有大學學位唔代表乜,但有學位都好難 ...
此言差矣!

大腦同肌肉一樣, 都係身體的一部份。大腦如果太早催谷作為記憶體, 那麼, 創作思考的空間就會被佔用, 如此, 長大以後腦袋就會變成電腦硬件一樣, 只能是一個hard disk。因此, 太早催谷的壞處就在於減弱小孩子的創意思維。

以上是教育家及科學家說的, 不是我生安白造。

rainbowcov  認同, 好多教育專家都咁講。  發表於 14-1-17 11:24

1712762 發表於 14-1-17 10:08
我就是諗唔通呢一點, 雖則係谷果間競爭好大,好難長保持前列,但始終都係學快一年,係輕鬆間係可快樂學習, ...

我只可以同大家講, 大部份谷的好學校, 包括中學, 其實都只係精英班的成績比較好, 其他非精英班成績都不是咁標青的, 即是, 可能他們大部份的學生都不適合這種教學方法。

尤其是小孩子, 是不可以教快的, 要按步就班, 不明白就是不明白, 要給他們時間, 他們搞清楚了, 基礎打好了, 以後就跟得上了。所以, 谷唔谷真係要睇睇自己個細路, 唔好下下靠學校。如果小朋友某一方面特別有興趣的, 咪買多啲練習俾佢做囉, 唔得果範, 咪慢慢嚟囉, 得果幾歲人仔, 仲有大把時間追的。

lily233242  "幾歲人仔, 仲有大把時間追"絶對認同!  發表於 14-1-17 11:36

回覆 little_yolky 的帖子

教育家及科學家有否提及幾歲可以開始谷?

我就覺得 k3開始可以谷, 我試了, 效果幾理想! 發現囡囡係谷得之人!

回覆:1712762 的帖子

曾與一個做代課的老師談話....他教過谷及傳統學校, 名校及普通學校...發現谷及傳統學校, 每日要學生做十幾樣功課, 以為操到佢fit哂, 點知D小朋友只懂死記而不懂靈活運用...咁各家長真的要小心選擇喇

bobbob  重成績嘅學校目的操到學生靠反射神經可以答題,根本唔會俾足夠時間自己思考解難,談何靈活運用?  發表於 14-1-17 13:27
bluerain_baby  thanks for advise  發表於 14-1-17 11:54

引用:Quote:1712762+發表於+14-1-17+08:11+完全

有一篇轉貼文章值得大家去看和反思....

德國時候沒思考過這個問題,但是發現很多意外的東西:
1、德國幼兒園沒有年級,所有年齡的都混在一起
2、德國學校都是半日制的,下午沒有課,只有課外活動
3、英語3年級才開始學習
4、小學4年級畢業,根據老師推薦升學,學習技工,中專或者上以後能上大學的文理中學。上大學的比例還沒中國高,
5、沒有本科生(後來根據歐盟要求更改了一些),要麼就讀到研究生,
6、重視實踐課程,抽象的數學學習進度至少比中國晚2年
7、為什麼8200萬的德國人分享了世界上一半的諾貝爾獎?答案竟然是——不要過早過度開發兒童智力。所謂"輸在起跑線上"是偽命題,提早讀的都是沒用的,最多給家長[微博]們樂樂,炫耀一下,顯得自己孩子比人家能會外語了、會背古詩了等等,沒用!
德國憲法禁止學前教育
徳裔獲得的諾貝爾獎人數佔總數的一半。通過國家介入,禁止對孩子過早開發智力,避免將孩子大腦變成硬盤,留給孩子大腦更多的想像空間。孩子在小學前“唯一任務”就是快樂成長。

孩子們快樂的玩耍
1.不該過度開發孩子智力
原以為在德國只有幼兒園的孩子不允許學習專業知識,後來才發現上小學的孩子也不能學習額外的課程,即使這個孩子的智商超過同齡人。來自科隆的桑德拉寫到:“今年我兒子7歲,我向學校老師提出,能否額外教他一些東西,因為他5-6歲的時候就自己在家學會了基本的閱讀、書寫和簡單的數學計算。老師表示反對並說:您應該讓您的孩子與其他孩子保持同步。一個星期後我再次去見老師,並出示了孩子高智商的證書,希望得到她的理解和支持,但老師用一種奇怪的眼光看着我,似乎我像來自外星的人一樣。老師進而解釋,孩子智力被過度開發並不是一件好事情,因為必須給孩子的大腦留下想像空間。過多的知識會使孩子的大腦變成了計算機的硬盤,常此下去,孩子的大腦就慢慢地變成了儲存器,不會主動思考了。儘管如此,我對德國禁止學前教育的做法還是不太理解。為了搞清楚這個問題,我專門請教了德國的教育人士,他們讓我找《基本法》來看看。翻開聯邦德國《基本法》(即憲法),我大吃一驚。其中第七條第六款明確規定,禁止設立先修學校(Vorschule)。我還是不明白德國憲法為何這樣規定,只好再請教有關的教育專家。他們告訴我,孩子在小學前的“唯一的任務”就是快樂成長。因為孩子的天性是玩耍,所以要做符合孩子天性的事情,而不應該違背孩子的成長規律。
如果說在上學前對孩子非要進行“教育”的話,那“教育”的重點只有三個方面:
一、基本的社會常識,比如不允許暴力、不大聲說話等。
二、孩子的動手能力。在幼兒園期間孩子會根據自己的興趣參與手工製作,讓他們從小就主動做具體的事情。
三、保護孩子情感胚胎,培養情商,培養領導力。
原以為只有德國才有如此奇怪的規定。後來查了一下歐洲有關國家的情況才發現,他們對待小孩子的做法基本上大同小異。
2.學前教育破壞想像力
與歐洲相反,中國的孩子在幼兒園期間已經把小學一年級的知識基本上都學完了。人們有理由擔心,歐洲的孩子在起跑線上已經輸給了中國的孩子。其實,這樣的擔心是多餘的。歐洲人普遍認為,孩子有自身的成長規律,他們在相應的階段要做相應的事情。表面上看中國的學前教育和基礎教育很紮實,但他們的想像力和思考能力已經被破壞掉,由此造成了孩子被動接受知識而疏於主動思考的習慣。暫且拋開中西教育優劣的爭議和評判,讓我們來關注德國教育的成果:自諾貝爾獎設立以來,德國人(含移民美國、加拿大等國的德裔)獲得的諾貝爾獎人數將近總數的一半。換句話說,8200萬的德國人分享了一半的諾貝爾獎,而全球另外60多億人口只獲得了剩下的一半。難道這是種族的問題?恐怕沒有這麼簡單。讓我們重新審視德國的教育,看看他們的做法是否值得我們鑒借。朋友們,我們要對"起跑線"和中國的教育體制有重新的認識了。"硬盤"的後果是毀了一切的未來
可惜香港考小學遊戲的規則卻不容許小朋友快樂遊戲

bobbob  唔考都有小學讀,好多時係父母自己放開唔到  發表於 14-1-17 13:20

運動員,谷谷谷,俾佢谷到了個金牌,但往後他人生有意義嗎?  如果一個人的人生只為要入大學,我唔認同。

四隻貓  agree.  發表於 14-1-17 16:23

1712762 發表於 14-1-17 10:10
但無入場卷,口才幾好,轉數幾快都無人知,香港現實就是這樣。

認同, 雖然無奈, 但這是事實。

我公司請人, 幾百個人申請, 選人時, 好似會考咁, 以成績計分俾你入圍做筆試, 之後先面見。成績無睇頭, 支筆唔夠好, 你幾醒目, 幾勤力都無用。

一係就靠識人囉, 識人就可以打橫入........

我認為不過份趨谷, 又能夠應付到公開考試就OK...

谷的定義是你要拿高分? 定係要考第一?

如果只係為左讀好書, 應付考試, 谷同唔谷既 都唔係重點...

如果係要拿高分, 考得好, 咁你實要谷啦... 因為你要做精英中既精英...

但其實重點都係要教得其法... 同埋小朋友的吸收能力(即係佢本身天賦).

有很多小朋友谷了, 也拿不到高分.. 有小朋友你不勉強他, 他反而有好表現.

所以就很難說囉.

引用:運動員,谷谷谷,俾佢谷到了個金牌,但往後

原帖由 loveDD 於 14-01-17 發表
運動員,谷谷谷,俾佢谷到了個金牌,但往後他人生有意義嗎?  如果一個人的人生只為要入大學,我唔認同。 ...
目標當然不是大學啦!係香港呢個社會學位只是入場卷,未來的小朋友要在香港生活,如而家真是順住走,不跟人谷,輕鬆快樂學習,入唔入倒大學無所謂,咁佢會在未來的香港會有舒適生活嗎?我知有啲國家,不可以某歲以下不可谷,要有輕鬆童年,如全國人都咁做梗係快樂童年好啦!但是香港不是,有人把戰線推前,如你不跟,會否是不面對現實,只是把問題留比廿年後的兒子自己面對。

醒目開學勳章 王國長老

Cottonbb 發表於 14-1-17 12:04
認同, 雖然無奈, 但這是事實。

我公司請人, 幾百個人申請, 選人時, 好似會考咁, 以成績計分俾你入圍做筆 ...

我以前公司請人, 秘書都見5 round, 睇下性格各樣, make sure你岩公司文化至請, 唔岩的話, 話之你係博士

醒目開學勳章 王國長老

TOLAM 發表於 14-1-17 12:19
我認為不過份趨谷, 又能夠應付到公開考試就OK...

谷的定義是你要拿高分? 定係要考第一?

我成日都同個女講, 我要張入場劵, 佢而家f2, 鐘意中文打算讀中文教中文, 好呀, 我無所謂, even我同佢去睇演藝開放日, 問定要咩prerequisite, 佢如果將來話要讀戲劇靠果行搵食, 我一樣開心, 最緊要你知自己想點, 然後望住目標做好佢

我唔駛你永遠名列前茅(到我迫嗎?), 但佢總有佢人生要過, 我唔讚成太hea, 我唔會係滿足於"小朋友童年最緊要開心, 第2時做人正正直直已經可以"果種, 無本事搵食, 唔通我養佢過世咩? 就算我養得佢起, 生個仔出黎唔係想佢勞勞碌碌搵朝唔得晏下話? 但亦唔讚成太谷, 人生應該要balance, 都係果句, good enough就好

bbb330  講得實在太太好  發表於 14-1-20 11:03
LaLaLand  不能同意更多!  發表於 14-1-17 13:01

非常同意此情況。其實在香港的教育大方向是一個淘汰賽,學校最終只是篩選出具有讀書智能的人,其餘的一律會被淘汰出賽事。但人除了讀書智能外,還有很多其他智能需要發展,如社交知能,語言智能,音樂智能,運動智能,財務智能等仍需靠父母去發掘及培養,這些都是構成一個完整的人的必要元素。但不幸地,很多父母及社會會以成績來定輸贏,埋沒了很多在其他智能上具優秀表現的能力者。
為何香港在運動,音樂,創作等領域的人材總是給外國比下去呢,反而在炒炒賣賣等卻勝人一籌?我相信這類在炒賣成功的人仕中,很多是讀不成書,早早出了社會工作,在耳濡目染下,培養出對該產品的市場觸覺,故能早著先機。反而很多在其餘領域的人,由於其專長可能要有優秀的成績作為後盾,才能再更上一層樓,但徧徧成績未如理想,其優秀智能亦被埋沒。

朋友的兒子在田徑上一直都有較優秀表現,雖未至次次冠軍,但總是前三常客,但學校竟以成績未如理想為由,要讓他必需參加補課而缺席比賽,結果如何可想而知,更嚴重打擊其自信。試問如小孩問:點解我成績唔好就唔可以參加跑步比賽呢?跑步同讀書有咩關係呀?考100分會跑快啲?我相信大部分家長都會語塞。而徧徧這類學校很多就是大家趨之若鶩的所謂名校。

在人生的成長路上,父母最重要要做的事,其實是保護好小朋友,包括其對事物探究和自我求學的信心,因為整個社會都是在找機會攻擊它,而只有父母能用真愛去保護它。共勉之。

Charlotte_mom 發表於 14-1-17 12:48
我成日都同個女講, 我要張入場劵, 佢而家f2, 鐘意中文打算讀中文教中文, 好呀, 我無所謂, even我同佢去睇 ...

你真係開通。我囡囡學緊粵劇, 粵劇老師同佢講, 啱啱有位大師姐, 唱得好好的, 考咗入演藝學院讀粵劇學位, 我阿囡聽到原來有粵劇讀, 對眼閃閃發光, 我就嚇到心慌慌。讀完粵劇, 可以做啲咩? 希望我囡囡F2時, 我可以改變自己有你一般的胸襟。

rainbowcov  演藝界需要這人才啊!  發表於 14-1-17 13:46

布來夫 發表於 14-1-17 13:00

非常同意此情況。其實在香港的教育大方向是一個淘汰賽,學校最終只是篩選出具有 ...

你朋友可以同囝囝講:運動好呢, 我哋都要讀書喎, 因為我哋要做個有文化既人, 讀書可以培養我哋既修養, 堅定我們的意志, 訓練我們的心理質素, 對以後做一個出色運動員都好有幫助嫁。

唯有咁講。

BTW, 我只要求小朋友合格就得。跑步叻, 都要合格, that's all。

引用:Quote:TOLAM+發表於+14-1-17+12:19+我認為

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-17 發表
我成日都同個女講, 我要張入場劵, 佢而家f2, 鐘意中文打算讀中文教中文, 好呀, 我無所謂, even我同佢去睇 ...
非常認同。

引用:Quote:布來夫+發表於+14-1-17+13:00+回覆+l

原帖由 little_yolky 於 14-01-17 發表
你朋友可以同囝囝講:運動好呢, 我哋都要讀書喎, 因為我哋要做個有文化既人, 讀書可以培養我哋既修養, 堅 ...
我都好認同合格就夠,有大學入場券就夠,但有一班人谷而我行輕鬆學習,唔十二年後果個試,夠唔夠合格或囉倒入場卷,我就是諗不通這問題。

回覆:究竟谷定唔谷好?

個人認為除左睇資質同性格亦要睇家長配唔配合到谷的學校、亦即是陪太子讀書,無理由小朋友就日谷夜谷,爸爸媽媽返屋企就玩電話、上網同睇電視。另外、一般我認為女仔初中前較為谷得(雖然早谷真是未必好、學習長路漫漫)、因為女仔較為聽話、服從性高、只要父母老師加以鼓勵及俾多d時間及愛錫支持(正面)、再唔係威迫利誘(負面d),基本上都受谷。但男仔天生好動、坐唔定、需要發展體能、有太多精力要發洩,呢個係天生的男女差異不是歧視、男仔較為低服從性、心智較女仔遅熟、俗語腦囱都未生埋、小學就要受谷、會不會不得其所、反作用力更大?通常d男仔真係高中忽然開竅後來居上。谷唔谷的學校都好,最緊要保持到中等成績、唔好影響自信、成績下游一定要跳船。有朋友是老師、個仔好乖好定、聽話又喜歡閱讀,以為谷得、點知讀好谷的津小、大人小朋友都頂唔順、成績唔太差、但阿媽身為老師知道這樣對兒子不好,小二就轉校了。

讀書當然要捱苦, 咩叫十(二)年寒窗? 但唔係一開始就苦, 點都要有些甜頭引小朋友有興趣, 方才捱到落去.
文狀元唔得, 咪去考武狀元囉!
唔谷, 唔代表乜都唔做, 唔係道上跑, 可能走左去鍛鍊筋骨柔軟道, 練耐力, 練運動心理, 等佢將來一發力時發得更驚人. 起步係咁谷, 因住要因傷退出.

唔好講咁遠, 我見唔少愉快學習幼稚園小朋友上到名校考得好前, 人地之前幾年唔係狂操練習卷, 只係家長引導閱讀合適的課外讀物, 語文和創造力由此而來. 不信, 看看作文成績, 是其中一個指標, 絕對對將來考DSE 有幫助!

中國人講求中庸之道, 不過香港家長乜都要第一, 我自己認為, 身在香港, 唔可能唔睇分數, 求個平衡方才是長遠求生之道.
‹ 上一主題|下一主題