用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到男拔interview信?交流吓
樓主: WSZ
go

有冇人收到男拔interview信?交流吓 [複製鏈接]

我都好想知, 其實係bk提供DBS留言既, 係親身經歷定係聽聽埋埋, 以訛傳訛既多.  尋日先有人問我, 游水嗰班, 係唔係唔駛上堂架?  唔係呀! 傳到咁, 真係無言.

王家爸爸    發表於 14-8-19 09:53
jandtfamily  D人講野當食生菜!清醒D啦!:hap   發表於 14-8-16 10:50

回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英!因為神校學術精英比比皆是,除咗讀書叻,琴棋書畫都不弱,外人覺得正常不過!反而只靠奬牌才能生存於神校之中ge小眾,就係外人焦點所在!

jandtfamily  樹大有枯枝不足奇!人都如是呢!   發表於 14-8-16 12:07

必必 發表於 14-8-16 10:16
我都好想知, 其實係bk提供DBS留言既, 係親身經歷定係聽聽埋埋, 以訛傳訛既多.  尋日先有人問我, 游水嗰班,  ...
如果真系想知道,點解唔係入學講座直接問體育的負責老師?

必必  yes.  唔駛估估下.  發表於 14-8-19 10:09

701003 發表於 14-8-16 11:37
我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英 ...
這是「一粒老鼠屎,壞了一鍋粥」的道理。

701003 發表於 14-8-16 11:37
我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英!因為神校學術精英比比皆是,除咗讀書叻,琴棋書畫都不弱,外人覺得正常不過!反而只靠奬牌才能生存於神校之中ge小眾,就係外人焦點所在!
過去两三年看了不少 EK留言, 有少少感想也想在這裡表達:

請問各位家長希望你的子女主要有優異的課外活動成績,還是學業成績?

我感覺有很多家長為了入那些所謂神校而表現出本未倒置的想法去追求卓越的課外活動成績,很多人似乎忽略大多數有卓越的課外成績和學術成績是不同的學生,而以為有了卓越活動成績入了神校就會有優勢的學術成績是很天真的想法 !

有些神校由於收生時已挑選(搶)到特異功能的同學, 因此在初中公開比賽中已能有特別特出的成績。 加上同類項目的同學的互相支持和壓力而能保持到高中。 不為人知的是有很多學業追不上的同學中途去了外地升學、被請走,中途又加了些插班的特異功能填補空缺,等等。

以體育為例,通常一間學校只有两三位體育老師,為何能在眾多項目中都能訓練出羽籃排足壁乒乓游泳田徑單車劍擊嘟嘟嘟的全港冠軍 ?

我相信除少數例外的情況,大多數同學不應以體育項目為目標,因為體育運動員的運動壽命通常只到三十歲左右。世界上其實没有很多神童同時能文能武,會十八般武器又中英數天文地理,但有多少家長會同意自己的子女不比別人優秀呢! 看到有些人認為自己两歲的子女會認顏色就驚為天人不禁令旁人迷茫。

两間 DxS 每級現仍保持有 5~6班,收生時先揀選了精英中的精英,又是單一性別,較其他學校多成績優異生是先天性的,再加上家長和學校從旁推一把,自然更容易更多出類拔萃。

中學減派學位同時令很多學業成績優異生分流到其他中學,從而令名校的神話暴露了它誤導了人們的背後原因,但這又豈會是既得利益的學校會公開承認的呢 ?

引用:Quote:701003+發表於+14-8-16+11:37+[table

原帖由 OK_下雨天 於 14-08-20 發表
過去两三年看了不少 EK留言, 有少少感想也想在這裡表達:

請問各位家長希望你的子女主要有優異的課外活動 ...
名校生係主菜之外,配了湯和甜品!只靠超美味配菜而忽略主菜,食唔飽,發育不良!

701003 發表於 14-8-15 08:55
如果體、音、藝超出色(全港性、國際性大獎),成績相對無乜大要求!band 2c都即收!

...
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績

引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+08:55+如果體

原帖由 yiutung611 於 14-09-13 發表
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績 ...
跟出名田徑會,keep住出大賽,只得小四有佳績係無用的!

引用:回覆+WSZ+的帖子 只收到音樂測試信件,+未

原帖由 jelabon 於 14-01-15 發表
回覆 WSZ 的帖子

只收到音樂測試信件, 未有收到其他interview...
考咩樂器?

你小朋友?级?

701003 發表於 14-9-13 07:12
跟出名田徑會,keep住出大賽,只得小四有佳績係無用的!
多謝回覆,明白,就是因為小四已經有成績,所以會keep住跑,加上呀仔喜歡,已入飛達田徑會,跟住落嚟都會參加比賽

yiutung611 發表於 14-9-13 00:22
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績 ...
小四跑績對升中無幫助.  最少要小五, 小六先有用的. 唔好諗住你位小朋友升上小五就一定會有更好成績, 有部份小朋友小五開始發育, 會突飛猛進.  識小朋友係小五學界冠軍, 到小六連區代表都做唔到.  亦有好多小四有成績, 但小五小六已經跑唔到理想成績.
如果小朋友有興趣, 就俾佢繼續訓練, 當做運動, 唔好期望跑步對升中有太大幫助, 咁多人跑, 要突圍唔係一件易事.

引用:Quote:yiutung611+發表於+14-9-13+00:22+請

原帖由 必必 於 14-09-13 發表
小四跑績對升中無幫助.  最少要小五, 小六先有用的. 唔好諗住你位小朋友升上小五就一定會有更好成績, 有部 ...
多謝你既意見,都講得啱既

唔係想潑冷水, 但真係唔好抱太大期望, 俾小朋友當興趣,  順其自然就好了,  最緊要係讀好書, 考好呈分試, 到時田徑又有突出表現時先再考慮學校都未遲.  

無論點計,靠體藝成績突出(有全港名次)入B1A學校嘅機率一定低過靠成績入,建議同學努力考好呈分試,如體藝有成績是錦上添花,不應本末倒置。
‹ 上一主題|下一主題