用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 青中or宏信
go

青中or宏信 [複製鏈接]

青中同宏信邊間較好?
   0    0    0    0

引用:青中同宏信邊間較好?

原帖由 hohowang 於 14-01-13 發表
青中同宏信邊間較好?
兩間學校咁比較,無意義!課程迥異!唯一近似的是兩所中學都偏向國際學校管理模式,校風活潑!宏信唔係全部IB,只是部分,所以亦有dse課程讀!視乎經濟能力、小朋友學習能力,及日後升學計畫而定!用傳統英中同直資比,根本無得比!有能力入大學的,一定入到,讀名校而無能為力的,最終都會望大學門輕嘆!建議你帶同小朋友實地視察,同家人議定財政分配,再向小學老師查詢小朋友性格及學習能力,再作決定!

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-1-14+09:48+

原帖由 simonlawht 於 14-01-14 發表
信義書院并未結束!依舊提供私營高中課程!

多謝各位意見

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-1-14+11:10+

咸魚青菜、各有所好。元朗有8間官津英中,可惜全部要對DSE成績全力催谷!其實直資也有其優勢!不適應傳統教學的小朋友,讀直資可能有利更好發揮!直資可以申請學費減免,又有奬學金!宏信絕大多數係公務員子女,不用操勞學費!青中一部分係青小直升,一部分自行收生,大多數唔使交全費!只要小朋友成績達到入學標準,學費並非難題!如果拎綜緩,一定免費!
宏信:雙班主任,英文語境佳!無功課壓力!無考試,只評估!主要培養自主學習!高中可選IB或者DSE課程!小學部多外國小朋友!中學部仍以本地中產小朋友佔多數!

青中:兩/三位班主任,按程度小組學習主科,功課壓力不大!採用home room政策!中英文補底強勁!一年只有兩次考試!本地普通小朋友佔多數!

兩所都是基督教中學,著重靈性培養!兩位校長亦都大力擴濶小朋友國際視野及多方面全人發展!學生活動機會均等,較少出現傳統學校以成績掛帥而擇優培訓的情況!,

引用:+本帖最後由+simonlawht+於+14-1-14+22:48+

我三個仔女,小學全部以band 1 a 成績畢業,全部都無入傳統band 1中學大女入非主流官校,現已大學二年級,仔入基督教band 2a津中,已經中五,小女兒讀直資中二!香港教育人人都話衰,我反而覺得無所謂,起碼我有選擇權,不用隨波逐流,失去自己!唔係叫其他人學我,只係想大家知道,選擇權在自己手中,條條大路通羅馬,學習并非單一化,百花爭艷,每種教學模式都有優勝之處!祝大家升中如願

Sasaalan  犀利  發表於 14-1-15 11:23

回覆:701003 的帖子

我其實也有想過報青中,但怕讀開直資咩都係錢,所以冇諗過,現在聽你們說才知是基督教的,還以為是ymca..我真無知,但我見有人現階段已在青中註冊了!我想,如果7月派位唔好先再報青中,其實可以嗎??

引用:我其實也有想過報青中,但怕讀開直資咩都係

原帖由 123smile 於 14-01-14 發表
我其實也有想過報青中,但怕讀開直資咩都係錢,所以冇諗過,現在聽你們說才知是基督教的,還以為是ymca..我 ...
係YMCA呀!中華基督教青年會!

引用:我其實也有想過報青中,但怕讀開直資咩都係

原帖由 123smile 於 14-01-14 發表
我其實也有想過報青中,但怕讀開直資咩都係錢,所以冇諗過,現在聽你們說才知是基督教的,還以為是ymca..我 ...
叩門位會優先取錄候備生!

引用:Quote:原帖由+simonlawht+於+14-01-14+發表

原帖由 701003 於 14-01-14 發表
我三個仔女,小學全部以band 1 a 成績畢業,全部都無入傳統band 1中學大女入非主流官校,現已大學 ...
三兒全band one a, 虎媽好强!

引用:Quote:原帖由+123smile+於+14-01-14+發表我

原帖由 701003 於 14-01-15 發表
叩門位會優先取錄候備生!
請問現階段,我交兩間津中校,再交埋青中都可以嗎? 謝謝提點

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-01-15+發表叩門

原帖由 123smile 於 14-01-15 發表
請問現階段,我交兩間津中校,再交埋青中都可以嗎? 謝謝提點
可以!直資會分批收生!對官津自行無影響!

‹ 上一主題|下一主題