用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人自行一間都唔報, 只等統一派位?
樓主: monkichi
go

有無人自行一間都唔報, 只等統一派位? [複製鏈接]

monkichi 發表於 14-1-14 09:17
我之前所講話唔報自行, 唔係我自己單方面想搶走小朋友面試嘅權利, 而係我根據我小朋友現時的性格, 我估佢很 ...
我小朋友係2年前升中, 其實成個升中過程, 唔好話小朋友, 家長都會成熟咗 !

我小朋友都係內向嘅人, 記得當年面試, 佢都話, 驚到腳都震埋, 雖然失敗咗, 但係呢個經歷, 係人生中, 係好寶貴架 !

當年, 佢地成班同學, 好多連見都無得見, 佢都話同學好失望, 當人人係到傾點樣面試, 見有D同學唔出聲, 好失落嘅樣 !  所以, 我明白你唔想太勉強, 或者咁講, 我地就當係上一次人生課, 唔抱有期望, 只要盡力去做, 就算報咗無得見咪無得見囉, 等抽獎亦唔係一定死梗, 始終7成位係抽獎, 眼見大把同學比自行第2收咗, 放榜日喊到死死下, 因為成績比佢差9條街個同學, 抽獎都入到佢自行想入嘅第1志願 !  

monkichi 發表於 14-1-13 14:22
我都明白要付出、要自己爭取, 先有機會得到自己想要嘅野(不過現時我都唔知自己想要咩/咩野適合佢)

我所謂 ...
如果她喜歡看書, 可參加公共圖書館的閱讀計劃, 紀錄看過的書, 七月左右有張CERT, 也可交讀書報告, 也可以有獎!
若可以鼓勵她看英文故事(例如她看過的中文翻譯小說), 語文可以嬴同學幾條街!

‹ 上一主題|下一主題