用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人自行一間都唔報, 只等統一派位?
go

有無人自行一間都唔報, 只等統一派位? [複製鏈接]

我係新手 ... 小朋友現在小四.

想問下, 如果小朋友無一體一藝, 無乜証書, 無參加義工活動, 成績又只係中間至中上左右.
而我又唔想為砌靚個個人履歷表而迫佢參加活動

咁樣嘅情形, 佢係咪自行一定無機會呢?

我係咪疊埋心水等統一派位算, 我同佢都唔駛煩?

我咁諗, 係咪好傻?

請指教.

2    0    0    0

請留意有些學校規定若自行無選過佢的話,是不會接受叩門申請的。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

monkichi 發表於 14-1-13 09:41
我咁諗, 係咪好傻?
係!

先唔計學業成績,如果咩都唔報,等大抽獎,派到一間校風差,我諗你到時仲頭痕

但個人履歷表上如無學業以外嘅"成就", 係咪好輸蝕呢?

如果寫一啲無証書証明做過嘅活動, 學校又會唔會接受呢?

我花點氣力去催逼佢學業成績還可以, 但為砌靚個人履歷表而迫佢去參加課外活動我就一定唔會做, 亦都迫唔來.

咁即係話, 就算擺明係陪跑, 都要報, 係咪?

yukimum  尽量参加一些一次性的课外活动(如果不想长期训练),例如朗诵比赛,写作比赛,标语创作比赛,校内~班际清洁,礼仪大使,普通话大使,校运动会  發表於 14-1-13 12:40

煩?點可以怕煩?

自行喺命運喺自己手,派位喺買Mark6。自己既命運唔自己去爭取,反而等運到?P4仲有時間去做d野。就算真喺乜都無,都要自行努力一番,先對得住自己。有好多學校重成績,自己唔去爭取,真喺點都講唔過~成日都話,做左都叫有d機,唔做,機會=0,點解唔做?

回覆:有無人自行一間都唔報, 只等統一派位

如果係我, 根本唔識點同小朋友交代!  平時教佢,只要有盡力輸贏唔緊要。就算100% 陪跑, 我都會叫佢去跑, 係生命教育。

回覆:有無人自行一間都唔報, 只等統一派位

唔會乜都無得寫,無校外活動,都有校內活動。其實到時候小學到小五、六就會有各類校內、校外課外活動「介紹」你參加。做風紀、服務生又可以寫,校內什麼標語比賽呀、圖畫比賽呀(我仔學校每班仲再有分冠亞季),總有機會寫到一些活動、比賽。就算唔填活動,單睇成績,自行亦唔會無機會,睇你是否報咗程度太高的學校啫。

我都明白要付出、要自己爭取, 先有機會得到自己想要嘅野(不過現時我都唔知自己想要咩/咩野適合佢)

我所謂嘅煩, 係指要砌靚個人履歷表同準備面試嘅對答.

衰就衰在佢咩課外活動都無興趣參加, 只係鍾意睇書, 同研究佢自己有興趣嘅TOPIC.
(佢喺佢有興趣嘅TOPIC方面, 知識真係好豐富, 叻過好多大人, 但呢啲無CERT去証明.)

我亦都唔想好功利咁, 為咗証書而迫佢參加活動 (我會提議/鼓勵佢去參加, 但若佢唔想, 我係唔會迫佢的)

所以我初時就諗, 與其都係唔成功, 不如就疊埋心水等派位算了.

但經過各位嘅指點, 我會改變諗法.

謝謝各位!

yukimum  喜欢看书,参加写作,测试自己实力都好!  發表於 14-1-13 14:39
yukimum  http://www.hkycac.org/competitions?a=browse&ciid=1
试下到这里,看看可以适合参加什么啦。  發表於 14-1-13 14:37

想問下, 如果小朋友無一體一藝, 無乜証書, 無參加義工活動, 成績又只係中間 ...
我小朋友都係小四, 也是現在開始看升中資料, 我同你一樣都是"升中新手".

但我又不似你想得咁消極, 雖然間間學校都話要求全能學生, 但現實上, 大部份都是平凡人, 很多普通學校最終都會收番"普通人", 而且學校收生標準沒人知道, 可能你認為自己小朋友很平凡, 但學校會欣賞佢面試表現, 覺得他是可造之材.

一個現在平凡的小朋友, 說不定內在有無限潛能, 暫時沒有專長可能是未找到發掘潛能的人, 很多學校除了看獎項之外, 亦會看小朋友的性格, 操行, 理想抱負等等. 如果你小朋友不是最差完全沒競爭力, 應該比機會佢一試.

monkichi  謝謝你鼓勵  發表於 14-1-13 15:58

引用:我係新手+...+小朋友現在小四.想問下,+如果

原帖由 monkichi 於 14-01-13 發表

想問下, 如果小朋友無一體一藝, 無乜証書, 無參加義工活動, 成績又只係中間 ...
唔傻,好多banding弱ge人都無申請自行,直接等統一派位!

王國會長

其實好睇你報乜中學, 成績中間去報band 1 頭中學當然機會不大, 但如果報返band 1 尾或band 2 中學又未必冇機.
致於話無一體一藝, 無乜証書, 無參加義工活動, 那大可以參加下校內工作, 例如班長, 風紀, 服務生等或校內課外活動咁都有D 野塡下.

701003 發表於 14-1-13 15:18
唔傻,好多banding弱ge人都無申請自行,直接等統一派位!
點解吳將統一的第一志願放在自行?

回覆:cow 的帖子

引述某某中學所言,面見亦係一種學習,乜都唔做即係叫你小朋友放棄,揀2間合程度的學校一試吧!我冇証書..只有生活..態度正面會成功的!

monkichi  我冇証書..只有生活 <-- 我喜歡呢句.謝謝.  發表於 14-1-14 09:21

簽名被屏蔽

回覆:有無人自行一間都唔報, 只等統一派位?

我之前所講話唔報自行, 唔係我自己單方面想搶走小朋友面試嘅權利, 而係我根據我小朋友現時的性格, 我估佢很大機會唔想去面試, 所以我先問定呢個問題.
若果佢願意去, 我一定全力支持! (希望佢喺呢兩年內, 會開竅, 會變得積極啲)

講開面試機會, 我喺另一啲POST見到有提及, 有啲學校唔係個個交表嘅學生都有機會面試.
咁若果無得in, 個QUOTA係咪都算係用咗, 無得再報另一間?

另外, 若果我最心儀A學校, 但自行時除了A學校外, 亦報了B學校.(assume兩校BANDING相若, 亦符合我小朋友的BANDING)
派位時放A首位, B第二.

會唔會自行時A唔收, B收了 (我會知道嗎??)
令到我無得派位 ... ... 就算我派位的號碼早, 都派唔到去A學校?

引用:Quote:701003+發表於+14-1-13+15:18+唔傻,

原帖由 cow 於 14-01-14 發表
點解吳將統一的第一志願放在自行?
自行只有約40個位,band 1只會收band 1生,band 2會收band 1c生,band 3會收band 2 c生!如果小朋友band1c,夾硬apply band 1a band 1的中學,自行輪唔到佢入!如此類推!就算兩次都將心儀學校擺第一,只是輕微增加叩門機會而已!只講緊banding 弱勢的小朋友,並非所有人!

引用:+本帖最後由+monkichi+於+14-1-14+09:23+編

原帖由 monkichi 於 14-01-14 發表

我之前所講話唔報自行, 唔係我自己單方面想搶走小朋友面試 ...
會唔會自行時A唔收, B收了 (我會知道嗎??)
令到我無得派位 ... ... 就算我派位的號碼早, 都派唔到去A學校?

〉〉自行第一選擇唔收,第二選擇收,就唔會去統一派位咖嘞(但自行結果,你7月前唔會知,你都要7月放榜至知,而4月時仍然要填統一表),所以如果A校在統一大抽獎抽中機會大的話,你自行第二選擇就唔好選差過A校的學校,而要係一間你入咗唔會後悔的學校。

‹ 上一主題|下一主題