用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跪求讀女校經驗分享
樓主: OMGWTF
go

跪求讀女校經驗分享 [複製鏈接]

ivory0915 發表於 14-1-2 21:39
有人明白真係好,亞女讀得好開心,由小學上中學過度得好好,但係當日派位,居然有家長話我 (佢嗰個都係女) ...
Siu Ming

親身去參觀過, 我女同我都好鍾意. 當年唔想煩, 自行好想揀佢, 因為知道以成績計, 99%得, 老師勸我唔好揀, 話佢一定被Siu Ming 收左, 可以搏好d.  諗住如果結果衰左, 一定去叩門.

今年到我哥個女去參觀, 佢去完對佢情有獨鍾, 不過亞嫂唔like 女校.

小女亦是從區內男女校小學升上女校, 是半山區聖士提反女子中學
小女讀了多年, 表示更喜歡女校生活
很慶幸她的同學都很純很nice, 有米但不炫富
因為她說認識一些其他女校的朋友常抱怨校內小圈子和勾心鬥角的問題, 所以這點還是要注意一下
另外女校少不免會有些同性戀/TB問題 最重要還是看你女兒的意願啦

簽名被屏蔽

引用:有一樣野想分享下,女校TB好多,最怕就是女

原帖由 talent2000 於 14-01-06 發表
有一樣野想分享下,女校TB好多,最怕就是女与女,但如果你肯定你基因無基成分就可以放心仔女去讀男校或女校 ...
甘點先知佢有冇基

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

引用:小女亦是從區內男女校小學升上女校,+是半山

原帖由 vinnie707070 於 14-01-06 發表
小女亦是從區內男女校小學升上女校, 是半山區聖士提反女子中學
小女讀了多年, 表示更喜歡女校生活
...
咁你之前有冇帶佢去實地觀察?

vinnie707070  實地就冇, 但因為我係SSGC舊生, 有同佢講番自己以前愉快既中學生活, 同俾左D相佢睇, 佢話校舍好靚, 都好鍾意間學校:)  發表於 14-1-10 21:33

回覆 ivory0915 的帖子

阿女自行都很想報這間,這是她的意愿.她除了喜歡此校服,還因為她說小學裡的男同學很頑皮,有時會捉弄人或者影響上堂.想請問此間學校自行面試難不難?小女在荃灣學校讀,屋企地址是葵青,兩次呈分試平均之後是11-15(全校有117人).我已選了葵青綱.但她本人對面試無信心,而此校面試占50%,成績只占30%,而阿女又沒有甚麼課內外活動,也沒有甚麼獎狀,而這些又占8%,宗教信仰又拿不到4%,只有操行沒問題可以拿到8%.請問有沒有關於面試的貼示或經驗可以分享?抱歉,寫得太多了.

回覆 丸媽媽 的帖子

我女女的情況同你女一樣,也是因為男同學頑皮影響小組討論之類,所以她想報女校.我和她商量過一間男女校一間女校.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

趙華 發表於 14-1-6 23:49

阿女自行都很想報這間,這是她的意愿.她除了喜歡此校服,還因為她說小學裡的男同學很 ...

我女當時除咗成績都有課外活動,同埋會見家長,家庭 support 都幾緊要 ~

自行和統一甲乙都將蕭放在第一呢?家長主要問甚麼問題?

回覆 趙華 的帖子

關於蕭明面試,可以分享囡囡上屆師姐經驗…佢全級名次約1x/127(荃灣網) , 面試時要朗讀一篇英文,之後老師就文章內容發問,師姐話篇文章都幾深,好多字唔識解/讀,結果泡湯,最後派入第一志願可風,由於仍很想讀女校,再去蕭明扣門都係不成功。

醒目開學勳章

趙華 發表於 14-1-7 09:21

自行和統一甲乙都將蕭放在第一呢?家長主要問甚麼問題? ...

我女自行將蕭放在第二 (林護第一),統一甲乙都將蕭放在第一,家長由校長 / 副校接見,我係見校長,要介紹你個女,如果收咗小朋友,家庭方面會有咩 support (for your daughter) 可以配合學校 . . .

多謝你,希望阿女入到,因為我們還十五十六,不知將善德和蕭如何排序?(因為想將成績好的放在第一位)

ivory0915  覺得2間差不多,蕭明少勝 ~  發表於 14-1-7 13:17

吓, 咁是否 interview 埋家長?
家長分數佔幾%?

回覆 Leung2010 的帖子

雖然見家長不計分,但如果有兩個小朋友各方面成績一樣,會先收有家長陪同的(當然家長,學生是分開見的)

醒目開學勳章

Leung2010 發表於 14-1-7 12:38
吓, 咁是否 interview 埋家長?
家長分數佔幾%?
又唔算好 formal 嘅 interview,你當係大家傾下計 ~

醒目開學勳章

趙華 發表於 14-1-7 13:47
回覆 Leung2010 的帖子

雖然見家長不計分,但如果有兩個小朋友各方面成績一樣,會先收有家長陪同的(當然家長 ...
這個完全可以理解 ~
‹ 上一主題|下一主題