用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教與聖公會鄧肇堅中學
樓主: Snakehead
go

高主教與聖公會鄧肇堅中學 [複製鏈接]

SOMAN2603 發表於 13-12-30 18:28
咪實入囉
SOMAN,
又比你發現我TIM!希望成你貴言啦!

回覆:yekat169 的帖子

我就唔知南区係B1,去到他区係唔係B1,我淨係知係南区得半間B1中學呂明才,女仔就間半B1,已有1間聖心已经係有小學直上,但係田始升中都有他区傳统名校收,可想大部份都係自行收生收,如果D學生係唔得D名校就唔收,自行對所有官津都非常重要。

cathyming1 發表於 13-12-30 20:47
我就唔知南区係B1,去到他区係唔係B1,我淨係知係南区得半間B1中學呂明才,女仔就間半B1,已有1間聖心已经 ...
咁當然啦, 不當睇番往績, 要考外區好學校可能要全級150人中考50名以上, 即大約37%左右

大部份地区津貼名校都一樣,油天,基湾都係最好前二三十名次比較容易被名校係自行收生,有幾多間好似spcc.spc.ls.st.jo,等等.小學生幸福。

cathyming1 發表於 13-12-30 20:47
我就唔知南区係B1,去到他区係唔係B1,我淨係知係南区得半間B1中學呂明才,女仔就間半B1,已有1間聖心已经 ...
田始每年都有四或五個入St Paul Co-ed,相當不錯

ernestchow 發表於 13-12-30 21:24
田始每年都有四或五個入St Paul Co-ed,相當不錯

好多小學都會有人入St.Paul co-ed, 一部分人唔代表全部; 田始都當然係唔錯, 不過如果唔係前列份子, 就真係要小心選擇

醒目開學勳章 王國長老

opclk 發表於 13-12-29 21:08
回覆 yekat169 的帖子

係聯繫學位 ma? 港同係直資中學 ma?

如果係band two頭, 可試中基/港同, 反正係直資, 唔得都唔會影響派位

Charlotte_mom 發表於 13-12-30 21:32
如果係band two頭, 可試中基/港同, 反正係直資, 唔得都唔會影響派位
直資既設立就係針對band2學生, 猶其是係男仔, 男仔無女仔咁早熟, 升中已經輸左一段, 仲有而家教育制度變左重文輕理, 男仔真係好輸蝕

co-ed,就唔會好多小學入到,多小定義就見仁見智,收表接近千四,收一百,上年收最多係陳守仁7位。

cathyming1 發表於 13-12-30 21:41
co-ed,就唔會好多小學入到,多小定義就見仁見智,收表接近千四,收一百,上年收最多係陳守仁7位。

...

用入左幾多St.Paul co.ed作為小學好唔好, 呢個指標都幾有趣; 如果咁計, 北區D小學好多都係band3

我無意用co.ed做指標,可以用其他學校,我來討論並無其他意思,其實係香港好細無分地区,好多都係新界返港島中學,大埔墟都有小學入中区直資,我唔用學校名,哈哈!

回覆:Mei 的帖子

以我所知,你學校通常係叫學生選校進取D,小朋友係校內名次其实非常好,以近年學校女畢業生,應該係聖士提反女,英华,聖心,或聖嘉勒,比較合适,但可能喜愛男女校,所以選鄧,鄧又係好男女校,係小小意見,衹作參考,以自己心水選校。

cathyming1 發表於 13-12-30 21:55
我無意用co.ed做指標,可以用其他學校,我來討論並無其他意思,其實係香港好細無分地区,好多都係新界返港 ...
正如鄧肇堅校長講co.ed最窮果個都住海怡, 如果單純用來做教育指標, 恐怕會有d誤差

引用:以我所知,你學校通常係叫學生選校進取D,

原帖由 cathyming1 於 13-12-30 發表
以我所知,你學校通常係叫學生選校進取D,小朋友係校內名次其实非常好,以近年學校女畢業生,應該係聖士提 ...
多謝意見,不過聽講鄧每年都有600-700人報名,但自行收生只有40個位,咁多人爭咁少位,唔知亞女機會有幾高

Mei 發表於 13-12-30 23:03
多謝意見,不過聽講鄧每年都有600-700人報名,但自行收生只有40個位,咁多人爭咁少位,唔知亞女機會有幾高: ...

好既band1學校有邊間唔係五,六百人遞表?

引用:Quote:Mei+發表於+13-12-30+23:03+多謝意見

原帖由 yekat169 於 13-12-30 發表
好既band1學校有邊間唔係五,六百人遞表?
就係因為咁,才擔心亞女的機會有幾高囉

回覆:Mei 的帖子

你比我校內名次,收机会好大,我都係小學用家,以上年十個入鄧,大部份名次三十後,祗有1至2個係三十前。

Mei 發表於 13-12-30 23:15
就係因為咁,才擔心亞女的機會有幾高囉

你囡囡坐底都B1B, 考鄧機會高唱入雲, 不如諗係另一間睇高一線啦

引用:你比我校內名次,收机会好大,我都係小學用

原帖由 cathyming1 於 13-12-30 發表
你比我校內名次,收机会好大,我都係小學用家,以上年十個入鄧,大部份名次三十後,祗有1至2個係三十前。

...
多謝你!因為始終跨區,自行唔得,攪珠就比較難了

‹ 上一主題|下一主題