用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要搬家, B2頭仔好唔好由 灣仔網 轉到 觀塘網 或 將軍澳 ...
go

要搬家, B2頭仔好唔好由 灣仔網 轉到 觀塘網 或 將軍澳網呢? [複製鏈接]

仔仔應是B2頭(或中?), 現讀灣仔網學校. 但灣仔B2中學唔多, 又想讀英中, 會考直資試試但未知成功率, 剛巧又要於短時間內搬家, 預算搬往九龍東, 好唔好成機轉網至 觀塘 或 將軍澳 呢? 但對九龍區唔熟悉. 請給意見!

elbar  直資或試 聖保羅男校 和 觀塘福建   發表於 13-12-20 19:30
   0    0    0    0

咁又係! 真頭痕!

晴朗媽媽 發表於 13-12-20 15:21
咁又係! 真頭痕!
比你轉到網,你夠唔夠膽係咁模糊的情況下當自己係band 1生咁去揀學校?如果升唔到band,後果係你將會揀錯晒學校組別,有可能派到去band 3學校。還掂你覺得灣仔冇乜心水的話,轉一個你有心水的區用番band 2生去選校會安心d。或者諗下有冇辦法轉去九龍城區,嗰度就算band 2同學都可以試下搏間band 1學校嘅。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

為何轉去九龍城區,Band 2同學可以試下搏間band 1嘅學校呢?
抱歉, 我唔係日日上BK, 所以而家先睇到你的意見.

晴朗媽媽 發表於 13-12-24 16:35
回覆 ohnono 的帖子

為何轉去九龍城區,Band 2同學可以試下搏間band 1嘅學校呢?
我都係用最簡單的方法,將區內英中學額減去區內升中人數。再估計區內和區外的形勢,像那10間8間區內較強的私小、官津小和直資小的同學,一早已被直資學校吸引去了。還有區內的特殊因素,如那些最具吸引那些band 1頭又有能力的學校,因有直屬小學的關係,所提供的自行位和乙部位又不太多。於是,向外發展係另一個好方法,那些區外極受歡迎的一眾官津中學,以九龍城區的同學來說都是有能力而且極具吸引力。相反,附近區域的同學想跨入區內的中學相對較困難,除了區內同學的成績較強之外,幾間受歡迎的學校都在山上,交通對外區的同學是一個重要的考慮因素,一來一回之下,跨出應該較跨入的同學少。因此,整體上九龍城區內的band 1位是有一定的剩餘數量給band 2同學在大抽獎時有機可乘。
:verycold: :verycold: :verycold:

考band1尾2頭的直資最實際了。收左就安樂曬~
‹ 上一主題|下一主題