用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》
樓主: sagesage
go

「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》 [複製鏈接]

世界變....

回覆:「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》

十間八間已經好盡啦!呢d家長有d過火!

引用:Quote:wendylkw+發表於+13-12-19+18:46+報

原帖由 Erica~ 於 13-12-20 發表
佢個仔好似係11月細B, 今年報K1 喎...節目一開始, 個媽咪話上年做得唔好, 所以個仔上年無書讀...我唔知有 ...
佢係報咗10間k1(細b), 20間n(超大b). 不過佢報嘅應該都係區內的村校,一間在田園閣,另一間好似係田家炳。雖然有做資料搜集,但in第一間時預唔夠時間,搭的士都差啲遲到,第三間連上午冇中英文班都唔知,似乎係有準備但仍然準確不足。

引用:Quote:BBBQ+發表於+13-12-19+16:31+睇完後

原帖由 happybbpig 於 13-12-20 發表
agree, 小朋友獨具的童真不是最可愛最真嗎? 為何依家的家長要教佢點答老師問題先會高分d, 就算佢like食appl ...
問家長小朋友鍾意食咩水果,家長答藍莓,因為對眼睛好,個答案本身已經有問題啦。小朋友鍾意食咩水果,係因為“鍾意”,同果種水果有冇益有關。如果係問小朋友,而小朋友話鍾意食藍莓因為對眼睛好,相信一般人都會覺得小朋友係背答案。

冇記錯個家長仲話會講小朋友鍾意食果仁(好似係核桃),個小朋友只有兩歲幾,一般咁細嘅小朋友係唔會食果仁, 一來硬,二來容易敏感,如果家長係因為食物有益,而唔理是否適合小朋友嘅年紀,其實係妄顧小朋友的健康和安全。

monmonbbb    發表於 13-12-23 22:50

Thanks for sharing!!!

引用:Quote:原帖由+BBBQ+於+13-12-19+發表睇完後

原帖由 vincentchun 於 13-12-19 發表
佢地咁操,應該唔會變成有機心既人,佢地應該會變成考試機器既高分低能

...

Potato001 發表於 13-12-21 17:29
佢係報咗10間k1(細b), 20間n(超大b). 不過佢報嘅應該都係區內的村校,一間在田園閣,另一間好似係田家炳。 ...

哦...原來係咁...Thanks for clarifying.
不過佢唔知上午冇中英文班嗰間係英藝呀! 咁唔係佢錯...
我都有IN 英藝, 我去交表嗰陣, 個主任用咗半個鐘介紹佢地全日班流程
到我INTERVIEW, 我都話PREFER 全日班, 個老師都無出聲
只係問我SECOND PREFERENCE...
到出咗RESULTS 話OFFER AM CLASS 俾我, 我打去問先知沙田唔開全日班
你睇英藝其他POST 都有其他JM 講, 英藝一早無講CLASS SCHEDULE 俾人聽...

Potato001 發表於 13-12-21 17:41
問家長小朋友鍾意食咩水果,家長答藍莓,因為對眼睛好,個答案本身已經有問題啦。小朋友鍾意食咩水果,係因 ...
咪係羅, 呢d都係家長答啦, 咁家長都有問題啦, 節目個校長話一聽d小朋友係背答案無咁好架, 係背而唔係小朋友自己答有乜意思呢?

本人好欣賞上鏡的兩個父母 - 辭工的一位爸爸, 淨俾報名費都成千銀的媽媽
笑鳥

其實真係好矛盾,當身邊好多人都報十幾二十間幼稚園時,自己先報得5間,當身邊好多人為咗幫小朋友入讀名校時,出盡辦法,又play group, 又外語,又面試班...,自己都擔心會唔會影響個女
有時諗係咪唔入名牌幼稚園?唔入私校?就學唔到知識?就上唔到大學?就注定失敗?
真的有動搖的時候

引用:其實真係好矛盾,當身邊好多人都報十幾二十

原帖由 BBBQ 於 13-12-25 發表
其實真係好矛盾,當身邊好多人都報十幾二十間幼稚園時,自己先報得5間,當身邊好多人為咗幫小朋友入讀名校 ...
Same feeling...所以我都做了虎媽,因為我唔可以100%保證佢出國讀書,唯有hard training,身不由己。加上小朋友以外另一個原因,就係家長質素,我都in過村校,見到有家長通街大聲打仔(操純正鄉音),本人唔太like

Thank you for sharing!!!

唉⋯好無奈,亦身同感受。

我都覺得報咁多幼稚園好怪獸,返咁多play group 亦好怪獸⋯但當我生左細B,2013年7月打電話去某幼稚園問收n班生日期時,佢同我講:「二、三月deadline 了!」我再問清楚,我仔係2012年11月出世,想在2014年入讀n班喎,個admin 強調,係呀,deadline 了!

嚇c人咩?!咁即係我仔三、四個月已經要報學校?!

我只想仔仔兩歳時有書讀,唯有做怪獸

肯收表的區內幼稚園都報了,區外亦報了數間。但肯收表唔代表有機會interview.報左二十幾間,只有六、七個有面試機會,而as expected ,全部落空

第一個面試,我仔先得十一個月大,你想佢點?!疊積木?!老師⋯多謝你咁睇得起我仔呀!

我唯有希望各位揸住十個八個offer 的JM 早D放位出黎,比我地呢D𢴇C雞

我都唔想做怪獸,但是人在江湖⋯

Thx for sharing!

真正贏在起跑線個d 一早已經搭哂路入去名幼, 唔駛係出面同你爭! 呢個世界, 識人好過識字

都係嗰句LA.....本人幫囡囡報咗5間N, IN 咗3間, 2間有OFFER.  我唔會再IN其它幼稚園.  可能你吔會話我好彩, 但我一响都係平常心, 唔想迫小朋友, 開心愉快地學習先至係最重要.  各位JM, 放鬆D啦!
‹ 上一主題|下一主題