用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日班主任派咗張紙仔...
go

今日班主任派咗張紙仔... [複製鏈接]

今日班主任派咗張紙仔, 上面寫咗我個囝全港係BAND ONE, 但本區係BAND TWO, 咁即係?

birdmom  請問你的兒子是哪個區  發表於 13-12-12 13:52
birdmom  請問你的兒子是哪個區  發表於 13-12-12 13:52
   8    0    0    0
:

王國會長

kmliu0107 發表於 13-12-11 21:41
今日班主任派咗張紙仔, 上面寫咗我個囝全港係BAND ONE, 但本區係BAND TWO, 咁即係? ...

即係叫你選本區band two 學校; 選他區band one學校? 你囝在那一區

不如在紙仔上寫"咁即係點?", 交返比老師.

木子    發表於 13-12-12 11:26

如果咁寫, 老師應該估本區B2A, 其他區B!C

引用:今日班主任派咗張紙仔,+上面寫咗我個囝全港

簽名被屏蔽

kmliu0107 發表於 13-12-11 21:41
今日班主任派咗張紙仔, 上面寫咗我個囝全港係BAND ONE, 但本區係BAND TWO, 咁即係? ...

全港B1在甲部選校抽獎時揀任何地區的B1學校,而本區即自已校網屬B2生選校時只可選第2組學生讀的學校!理論上就係咁!

我覺得好奇怪點解全港屬BAND ONE, 但係返自己果區只得BAND TWO成績?

toyocat  即係你勁過他區學生,但又差過本區嘅一部份學生。  發表於 13-12-12 00:36
Yanamami  即喺你個區喺勁區?區內學生強,打低其他區的學生?  發表於 13-12-11 23:00
:

唔知道係咪FOR自行收生既時候用呢?
:

教育處隻CD 都解釋過點解會有升BAND 和降BAND 既情況啦, 你地有無睇過呢?

醒目開學勳章

原帖由 kmliu0107 於 13-12-11 發表
九龍城網?

回覆 kmliu0107 的帖子

如轉其他弱少少的校網,可能可以以band 1組別揀校。

回覆 kmliu0107 的帖子

幾年前聽過循道小學校長講,油尖旺區Band 2生在甲部大抽獎時有些會是全港Band 1 生,即所謂強區。

張紙係老師自已寫嘅定政府印㗎?

引用:我覺得好奇怪點解全港屬BAND+ONE,+但係返自

我覺得好奇怪點解全港屬BAND ONE, 但係返自己果區只得BAND TWO成績?
吾出奇,我女同好多同學都係咁

回覆:kmliu0107 的帖子

咁即是你嗰區係强區. Banding係根據師兄姐考中一編班試成績決定,如果喺强區,小學普遍水準高,考中一編班試出嚟嘅分數自然會高,但係同區嘅人勁,你小朋友嘅分數只係排喺band2之間,但用呢個分同全港考生排,就排在頭1/3,屬band1. 全港屬band1, 可以有機會甲部搏到band1學校,至於乙部,要視乎你係邊區先可以訂策略. 自行你去搏弱區band1尾會有著數.

請問老師出這張紙是每一間小學都會有OR係個別小學做?
學校咁做法很好,讓小朋友知道點去選校,不會估估下~

引用:請問老師出這張紙是每一間小學都會有OR係個

原帖由 janetlam74 於 13-12-12 發表
請問老師出這張紙是每一間小學都會有OR係個別小學做?
學校咁做法很好,讓小朋友知道點去選校,不會估估下~ ...
其實唔一定要出張紙,呢個係個別學校做法。

我仔女學校係家長日同家長講全港同區內banding的。

janetlam74  我曾問班主任,佢話只要告知佢地你會交表的中學,小學會致電給中學比名次  發表於 13-12-12 09:24

janetlam74  我曾問班主任,佢話只要告知佢地你會交表的中學, 小學會 致電給中學比名次  發表於 半小時前

每間學校做法唔同。學校話教育局指引唔可以透露名次,只可講所屬banding。但我知道有學校係會講名次的。

我仔女學校就唔肯講確實名次,只講所屬banding (頭中尾)同大約名次,即大約第幾名與第幾名之間。

我覺得最起碼要講全港同區內所屬banding囉,唔係叫家長點揀學校呢?

janetlam74  只可上來問人,怕選錯校~  發表於 13-12-12 10:58
janetlam74  更慘的是..老師是新老師,她說不太懂區內的中學,我要自己幫阿仔:(  發表於 13-12-12 10:58

回覆:今日班主任派咗張紙仔...

我地學校話佢地唔知學生banding,但會提供全級名次。甘咪仲慘,要自己估。

YuYuMother  吓?咁都得?  發表於 13-12-12 10:34

回覆:今日班主任派咗張紙仔...

我地學校話佢地唔知學生banding,但會提供全級名次。甘咪仲慘,要自己估。

‹ 上一主題|下一主題