用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緣份緊要? 定努力緊要?
樓主: 寫我心中話
go

緣份緊要? 定努力緊要? [複製鏈接]

引用:緣分定努力都吾緊要,最緊要睇得開,吾好鑽

原帖由 siukeung37 於 13-12-11 發表
緣分定努力都吾緊要,最緊要睇得開,吾好鑽牛角尖
...Agree.

只要表現正路,  合乎常理就得!
太over the top 或不勞而獲都唔可以!!!
但, 最緊要有運行。
樓主如其日日係度左計右計,不如同個女睇下8字,米唔係計得咁辛苦囉。

簽名被屏蔽

寫我心中話 發表於 13-12-11 16:31
我同老公當年不算名中小學

因此, 我地當時好辛苦, 才可升學ok

當你讀過名校, 你就會知名校都唔係有咩"符FIT"令你仔女叻, 唯一得著係會令你仔女眼界大開
anyway, 平常心吧

引用:因我以前的中小學好多老師學術水平一般我想

原帖由 寫我心中話 於 13-12-11 發表
因我以前的中小學
好多老師學術水平一般
我名校出身,名校老師唔教書,個個同學出去補習

回覆:寫我心中話 的帖子

其實一間正常的幼稚園,應該問番面試時小朋友該年紀應該識的東西。如果家長想小朋友入名校,而學校面試時又會問到好深,家長應該在bb出世前睇晒書,知道要點樣教小朋友(如顏色,身體部位名稱,語言,閃卡認字等)。機會是留給有準備的人,是有準備的父母,不是小孩。

我冇幫小朋友報名校,而且只有報n班的經驗,但我選的幼稚園,都只是用玩具問小朋友野,叫小朋友指,不用說話,或者觀察小朋友玩玩具,有些甚至只問家長問題,不問小朋友。

引用:Quote:寫我心中話+發表於+13-12-11+16:49+

原帖由 方二筒 於 13-12-11 發表
咁你就錯啦喎, 我响名校畢業, 老師好HEA, 冇教過咩, 中六個英文老師上堂只係比D "Seventeen" 雜誌我地睇下 ...
agree!

引用:因工作關系,認識好多名校老師,知道很多超

原帖由 kikichan0814 於 13-12-11 發表
因工作關系,認識好多名校老師,知道很多超級名校無論是課程還是教學法都很一般,講真入的這些學校,家庭su ...
agree!

回覆:緣份緊要? 定努力緊要?

其實入名校的目的是想將來入U同學習氣氛?呢兩樣嘢我都覺得唔一定入名校至做到。所以比我揀的話我會揀條簡單D丶輕鬆D丶開心D嘅路俾小朋友,我自己就唔想個小朋友每日放學就係去補習,父母晚上就同佢溫習嘅生活,而假期就要學興趣班,有幾可一家人開心去玩?況且讀得書多唔代表出社會做事一定掂,所以會否太早浪費哂啲gas? 我自己都係band2中學出身,中學讀到一半先開始發力,之後年年名列前茅,最後入左中大。但我讀band2學校讀得好開心喎,我父母都無理過我成績,反而自己開始緊張,有時讀書都好講緣份同自發性,唔係話父母迫就會讀。

chiyin8  Very good sharing!  發表於 13-12-12 22:40

valentinored 發表於 13-12-12 10:43
當你讀過名校, 你就會知名校都唔係有咩"符FIT"令你仔女叻, 唯一得著係會令你仔女眼界大開
anyway, 平常心 ...

你錯啦, 幼稚園我唔知, 但大d去到中小學就發覺有分別。我係某名校畢業, 講真老師好一般, 只有幾個好, 但同普通學校分別係學習氣氛同埋學生品行好唔同, 雖然讀唔讀到書點都要靠自己, 但名校入面, 你見個個係到讀書, 你就算幾唔鍾意個氣氛都會令你羅本書去讀, 遇到唔識一般同學仔又教到你, 你想下普通學校只有頭幾個勁, 其他果d只係普通料都未必識教你, 但係名校一般都有返咁上下, 你問過考中間果d都識教你. 仲有係名校一般品行都好d, 當然都有差, 但最多都係係校內打下架  推推撞撞果d, 起碼無乜見索k, 隊草果d.

引用:Quote:valentinored+發表於+13-12-12+10:43

原帖由 explorerhk 於 13-12-12 發表
你錯啦, 幼稚園我唔知, 但大d去到中小學就發覺有分別。我係某名校畢業, 講真老師好一般, 只有幾個好, ...
你都講得岩, 一定無人隊草!  初出茅廬既我, 見職場有女人食煙我覺得佢好壞添!

"機會, 是留給有準備的小朋友" X2
Life Long Learning
‹ 上一主題|下一主題