用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無小朋友在香港民生幼稚園畢業?
go

請問有無小朋友在香港民生幼稚園畢業? [複製鏈接]

請問有無小朋友在香港民生由 PN 或 K1 讀到 K3 畢業呢? 小朋友讀得愉快嗎? 會否小小的校舍令小朋友很快便覺悶或覺活動空間不夠? 升小理想嗎? 很希望大家多多分享. 感激
   1    0    0    0

回覆:Silver 的帖子

我都想知。我女而家讀緊pn,都好開心。

回覆:請問有無小朋友在香港民生幼稚園畢業

Push

回覆 nting 的帖子

我同你一樣, 小女都係在民生讀 pn, 所以諗緊 K1 轉唔轉第二間

回覆 nting 的帖子

原來香港民生網頁已加入 "畢業生升小一概覽", 值得參考!

回覆 mama1211 的帖子

原來香港民生網頁已加入 "畢業生升小一概覽", 值得參考!

回覆 Silver 的帖子

silver, 我CASE同你一樣, 小朋友返得好開心, 如果不是有小一backup的學校收了, 我根本唔會走.

回覆 beautylion 的帖子

你有邊間學校收左呀???CONGRATULATIONS 呀!

SILVER.....我仔將轉MANSANG K1PM....學校寄信比PLAYGROUP....由一月至四月.....我唔知讀唔讀好呀...

回覆 beautylion 的帖子

我都想知喔~~

回覆 hehawendy 的帖子

其實我跟 beautylion 想法一樣, 除非有出名的龍校收我囡囡, 否則我不想替囡囡轉校. 雖然我唔覺得我囡讀得好開心好開心, 但起碼她不會抗拒上學, 回家後又唱歌仔又講書本內容, 偶然又會彈一兩個英文生字. 語言方面, 香港民生的確不錯; 老師又對小朋友好好, 我囡頑皮時老師又會用適當硬度的語氣去話她. 我又好鍾意老師教小朋友一些很細微的事情, 如怎樣拿叉拿匙, 怎樣背書包等 (可能每間幼稚園都有教而我孤陋寡聞~) 不知道 beautylion 有沒有發覺, 香港民生在樓下地面多佔了地方作校舍. 雖然我不知道有多大及其用途, 不過從這方面看, 又好似改善了香港民生一貫 "校舍細" 的問題, 令我更不捨得囡囡離開此校. 有空我會向老師八卦下先~~

這是我個人意見, 希望能給你一個參考啦!

回覆:Silver 的帖子

我收到playgroup 報名通告, 地址係 地下wor....playgroup 寫一月開始上堂

謝謝資料! 可能是 playgroup 專用的, 有機會我會問問老師 N 班及 KG 是否也能受惠 :)

之前聽副校講地下會擴充專做playgroup

高主教收咗我仔仔,而且仲有個細仔跟尾,所以我一定要走。

是高主教呀

你講得好啱,唔只老師連嬸嬸都好好,老師亦不時打俾我講下學校情況。好似今日聖誕聯歡會甚至有其他班老師都講得出我仔個名!平時每日放學我仔又會講下發生D咩,茶點食咩,聽得出佢好喜歡老師同同學。
‹ 上一主題|下一主題