用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢 vs 王錦輝 vs 培僑
go

禮賢 vs 王錦輝 vs 培僑 [複製鏈接]

請比比意見,謝謝!

0    0    0    0

Villoops 發表於 13-12-9 20:44
請比比意見,謝謝!
王錦輝 較佳

回覆:elbar 的帖子

禮賢是否出名D呢?

引用:請比比意見,謝謝! +

原帖由 Villoops 於 13-12-09 發表
請比比意見,謝謝!
如果唔覺得校長校監辦學團體背景對有咩唔好,我覺得培橋全面d而且龍校不用煩。WKF 新,中學未穩定,英文語境好,如計畫出國wkf係好選擇。禮小有愛心,學術各方面都不錯,小朋友快樂得㴝都有自信心,中學聽講麻麻,由於中學麻麻只係聽講不能作準。

回覆:ozoz 的帖子

黃錦輝我知英文成績好,但佢點樣英語語境好?多net?定多外藉小朋友?

引用:黃錦輝我知英文成績好,但佢點樣英語語境好

原帖由 stockmike 於 13-12-10 發表
黃錦輝我知英文成績好,但佢點樣英語語境好?多net?定多外藉小朋友?

...
Wkf, 我唔太清楚多晤多net,有朋友小朋友讀小二,話新校長推行小二後小朋友喺學校要講英文,咁啱我媽媽鄰居小朋友WKF 小一,流利英文,我地踫面都全英。由於我附近都幾多WKF 學生,觀察所見低年級小朋友都有能力講得頗流利,相信加上校長再加推行英語,語境較佳。

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+13-12-10+發表

原帖由 ozoz 於 13-12-10 發表
Wkf, 我唔太清楚多晤多net,有朋友小朋友讀小二,話新校長推行小二後小朋友喺學校要講英文,咁啱我媽媽鄰居 ...
謝謝!
請問可否同一時間註冊兩間直資呢?
註冊了直資又可否取消註冊再參加大抽獎呢?

回覆:Villoops 的帖子

在今年這麼激烈的競爭下,希望家長可以早些決定那間學校適合貴子女,留下機會給其他有實在需要的小朋友。

Villoops 發表於 13-12-10 09:29
謝謝!
請問可否同一時間註冊兩間直資呢?
註冊了直資又可否取消註冊再參加大抽獎呢?
請問可否同一時間註冊兩間直資呢?﹣﹣﹣不可以
註冊了直資又可否取消註冊再參加大抽獎呢?﹣﹣﹣﹣可以

可以同一時間註冊幾間直資,但如果想參加六月的抽獎,就要在一月下旬(忘了日子)之前,完成放棄直資學位並去灣仔教育局填表參加抽獎的手續. 問過教育局, 佢地話之後(一月之後)如果放棄直資學位, 例如三,四月放棄, 當然仍然可以參加抽獎,理論上在六月抽獎前放棄全部直資學位來參加抽獎都可以,但就沒有選學校的權利.

Christi 發表於 13-12-10 10:04
可以同一時間註冊幾間直資,但如果想參加六月的抽獎,就要在一月下旬(忘了日子)之前,完成放棄直資學位並去灣 ...
直資可以時註冊幾間嗎?那我便不夠update了,我一直以為私校可以註冊幾多間都得,直資只能註冊一間,因為學校是會將學生資料提交教育局的。

mother904 發表於 13-12-10 10:08
直資可以時註冊幾間嗎?那我便不夠update了,我一直以為私校可以註冊幾多間都得,直資只能註冊一間,因為學 ...
可以啊,至少我報的幾間都可以. 另外,好像有些私校註冊了也不可以參加抽獎的. 間間學校不同吧.

引用:在今年這麼激烈的競爭下,希望家長可以早些

原帖由 gccng0 於 13-12-10 發表
在今年這麼激烈的競爭下,希望家長可以早些決定那間學校適合貴子女,留下機會給其他有實在需要的小朋友。

...
我縂覺得放棄抽獎之後又話抽,個號碼真係唔知排咗去邊,可能更難派得好,雖然係心理作用,都希望家長們勿三心兩意,快手決定。當然啦,hold 幾個位係自私行為,更不應該。我有個鄰居hold 住音小,啟思,禮賢,但好想入傳統地區名津,心儀傳統學校,心大心細好唔好註冊WKF,又想抽獎又想hold多間,另外繼續interview 餘下嘅,再等拔拔公報,講明唔到7月唔放手除非拔拔收,因為如果叩門失敗先慢慢喺堆次級嘢度選擇,討厭

pjbb  自私吖  發表於 13-12-10 12:08
mother904  呢d人真係好自私  發表於 13-12-10 10:33
Christi  又幾過份喎!  發表於 13-12-10 10:33

禮賢

引用:Quote:原帖由+gccng0+於+13-12-10+發表在今

原帖由 ozoz 於 13-12-10 發表
我縂覺得放棄抽獎之後又話抽,個號碼真係唔知排咗去邊,可能更難派得好,雖然係心理作用,都希望家長們勿三 ...
唔排除有小數人會hold位到很遲才放,但通常是一些差不多而十五十六的才需多些時間考慮,這也無可口非的!願各位也快有好消息!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-12-10+發表我縂覺

原帖由 Villoops 於 13-12-10 發表
唔排除有小數人會hold位到很遲才放,但通常是一些差不多而十五十六的才需多些時間考慮,這也無可口非的!願 ...
如果hold住差不多而兩難嘅學校係可以理解,想睇真了解多d先決定,但擺明有d一定唔會讀都唔放,重要hold到起碼summer holiday 就有點兒那個。

wkf net不多, 但有, 其他miss ar sir絕大部份都係流俐英語及普通話, 我睇可能大部份都係係外國返來的原因. 普通話老師九成九都係國內大學專科生, 所以佢地可以令小朋友國語進步得好快.

共實g1已經開始全部英文, 包括上堂和上堂時的課堂對話.

另外外籍學生一定有啦, 今年g1應該4班加埋有6-10個左右.

回覆:Villoops 的帖子

培僑!

天惠媽

回覆:禮賢 vs 王錦輝 vs 培僑

回覆:禮賢 vs 王錦輝 vs 培僑

禮賢有甚麼唔好呢?是否太傳統?

‹ 上一主題|下一主題