用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教KV家長!
go

請教KV家長! [複製鏈接]

小女有幸有KV pm offer, 呀囡比較活躍D, 一直聽聞KV較谷及多功課測驗。想問下家長們,小孩返學開心嗎? 我不擔心谷,但希望女兒返學學習之餘亦享受校園生活。希望家長可以分享下,謝謝!!

1    0    0    0

回覆:請教KV家長!

引用:女仔點活躍都吾夠男仔甘活躍,有朋友囝囝太

原帖由 jannychan 於 13-12-09 發表
女仔點活躍都吾夠男仔甘活躍,有朋友囝囝太活躍,返左2個幾月,老師勸家長幫佢退學。

...
really???未聽過喎!請問是今年k1?

poloking 發表於 13-12-9 21:32
really???未聽過喎!請問是今年k1?
呢種勸退既個案, 真係從來只係傳聞, 未真係接觸過!

回覆 PPPHOME 的帖子

認同,好多傳聞,但真係未遇過。

我女兒K1, 返學好開心。她也是活躍的小孩。
暫時功課量適中,只是填色, 貼貼紙, 做線條練習。
老師有教認字, 但不用寫。 已認得數十字。

我兒子 K1, 返學好開心,他也是活躍的小孩,初還恐他是過度活躍,但開學前有家長會 , 老師說放心,他只是不懂規舉吧!開學後勁鐘意返學,上學期已認識 24 個單字加配詞,如 : 大 - 大風、大石,鳥 - 小鳥、鳥兒等;上學期中至尾有 pre-writing - 線條練習, 下學期每日一樣功課 ( 中或英或數 ) , 寫一、二、三、A、B、C、1、2、3 ...... 逢五有在家填色功課。

引用:小女有幸有KV+pm+offer,+呀囡比較活躍D,+一

原帖由 boyboy_b 於 13-12-09 發表
小女有幸有KV pm offer, 呀囡比較活躍D, 一直聽聞KV較谷及多功課測驗。想問下家長們,小孩返學開心嗎? 我不 ...
我囝囝k3了,活躍型,日日都咁開心,k1係超開心,但要有心理準備,k2開始多野記,到k3就教得好快,要時常溫習,父母一定要有時間跟功課和溫書,幸好我囝囝都ok肯做肯溫,有些同學媽咪要返工,小朋友又唔肯自己做功課和溫書,就真係幾頭痕!!

我知只有自己轉校離開KV, 冇聽過迫人退學, 我個仔坐唔定+多嘢講, 老師只會同我講佢比較活躍, 鍾意玩, 好有耐心同我傾佢在校情況, 冇唔耐煩架. 仔又返得開心.
‹ 上一主題|下一主題