用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一repeat
樓主: GAT
go

小一repeat [複製鏈接]

請問打算repeated P1 的家長現在小朋友讀緊津校,當時抽得好唔好,有冇唸過repeated K3,而今年再申請小一交K3成績表嗎?

回覆:amy28 的帖子

上年我抽到的是第一志願,但它其實是一间二線學校,所以放第—位一定抽到,另外沒打算過repeat K3, 因為不想再學淺的東西,寧願他學新的知識,打好基礎, 同埋保險D,如果今年再考不到其他小學,還可繼續讀上去, 但如果repeat K3又考不到,就會浪費一年時間

GAT  fully agree  發表於 13-12-7 12:33

Thanks for your sharing!

回覆:w_y 的帖子

請問你哋成日講的神校乃指邊間?

引用:我囡今年就是再考小一,+打算明年再repeat+

原帖由 wai406 於 13-12-06 發表
我囡今年就是再考小一, 打算明年再repeat 小一, 去年全軍覆沒,今年有幾個offer. 除了英華,暫時揾唔到學校係 ...
Wai406,

可否告知今年考到那間學校呢?因為我女兒都是12月女,所以,想比她repeat p1之後再考!

如果係細仔,用呢個方法考入神校,又真係唔錯的方法。

引用:Quote:原帖由+wai406+於+13-12-06+發表我囡

原帖由 GLAU530 於 13-12-06 發表
Wai406,

可否告知今年考到那間學校呢?因為我女兒都是12月女,所以,想比她repeat p1之後再考!
pls check pm.

GAT  can u pm me whic schools got offer this year?  發表於 13-12-7 12:34

回覆:小一repeat

如抽津校,如今年抽咗,明天是不可以再抽。
通常repeat 小一,目標都是神校,識人P1讀Marymount小一,讀stPaul BoY小一,再考SPCPS考到,再repeat 小一。一個父親是old boy, 另一個有家姐在SPCPS 讀緊。

GAT 發表於 13-12-5 13:18
有没细B读紧小一的去考多一年小一(直资私小),为了入一间好D的学校?
是否真的interview 成绩好些?D学校感 ...

識人上年k3, 一間都考吾到, 今年repeat k3, 好多間私小/直資 2nd interview! 密集式補底!

但吾知考吾考到SPCC/DBS!

melonfans 發表於 13-12-6 23:40
識人上年k3, 一間都考吾到, 今年repeat k3, 好多間私小/直資 2nd interview! 密集式補底!

但吾知考吾考到 ...
最重要d学校吾会特别对待p1报考的学生。

仲有无p1成功的例子?

如果repeat P1, 就要預左下年重考P1時要成日請假去面試,我今年就係咁樣做緊,最大問題係要同個女夾口供,如果唔係佢第二日返學,老師問佢去邊,佢直腸直肚同老師講去考小一就樣衰架喇。

引用:如果repeat+P1,+就要預左下年重考P1時要成

原帖由 gccng0 於 13-12-07 發表
如果repeat P1, 就要預左下年重考P1時要成日請假去面試,我今年就係咁樣做緊,最大問題係要同個女夾口供, ...
我好好彩,阿囡無請過一曰假,全是六, 日或放學後

回覆:yslysl 的帖子

識人前幾年小一派咗間不錯的官小,不過父母不太滿意,照俾佢讀小一但報男拔插班小二,最後收咗。其實唔一定要repeat小一,可以試下小二插班。

回覆:AgapePa 的帖子

揸dps手册都重要考tsl ?::;pppp:

引用:揸dps手册都重要考tsl+?: +

原帖由 junyi 於 13-12-09 發表
揸dps手册都重要考tsl ?:
唔係好明喎?

回覆:calbee6 的帖子

第四個回應嘅家長話見到有人揸dps小學手册去in tsl!所以覺得奇怪!dps小拔唔使錢讀緊都想去tsl

親眼見, 而且有學校英文全名. 絶無睇錯.

其實重讀小一真係要好睇個小朋友既性格, 好似我朋友個仔咁就頭痕嘞, 自從佢轉咗學校之後, 情緒上有好大轉變, 每次温書測驗都懶懶閒, 話親佢都係一句彈過嚟話'我根本唔鐘意呢間學校, 你係都要我轉校, 唔合格咪啱囉, 我都唔想返學', 攪到個呀媽都冇聲出, 而家當正呀媽係仇人咁, 時時頂撞佢, 攪到家嘈屋閉,而家仲要揾d專業人仕輔導....都係既, 都6歲人仔, 對讀咗一年既學校有一定既歸屬感, 又識咗一班同學, 要佢又要適應過另一間新學校, 真係情緒上有變化一d都唔出奇, 真係要諗清楚呀, 唔係攪到個細路要睇心理醫生時就真係得不償失呀!  

甘都是看妈咪点tum他je,离开三年的幼稚园同学咪一样。
‹ 上一主題|下一主題